NAJAVA – Predavanje u okviru izložbe „Tanka linija – između leka i otrova”

Zrenjanin – Narodni muzej Zrenjanin

Prof. dr Slobodan Nikolić, sa Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu, održaće predavanje „Tanka linija između ubistva, samoubistva i zadesa – trovanja u sudskoj medicini“ u četvrtak, 27. aprila 2023. godine, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin sa početkom u 19 časova.

Slobodan Nikolić je specijalista sudske medicine i ovom prilikom upoznaće posetioce sa različitim slučajevima iz sudsko–medicinske prakse, govoriće o odnosu prava i medicine, načinu utvrđivanja i dokaznim postupcima u slučajevima ubistva, samoubistva ili nenamernog trovanja.

Predavanje je prateći program izložbe „Tanka linija – između leka i otrova“ koja će biti otvorena do 29. aprila 2023. godine u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Nadležni kustos je Branka Sikimić, etnolog u zrenjaninskom muzeju.

Da podsetimo:

Izložba „Tanka linija – Između leka i otrova“ rezultat je saradnje Muzeja nauke i tehnike, Muzeja za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta i Etnografskog muzeja iz Beograda. Fenomen granice između leka i otrova sagledavan je kroz prizmu istorije nauke i nasleđa: farmacije, medicine, etnologije, biologije, arheologije, pravne regulative, medija, kao i u širem društveno-istorijsko-prirodnjačkom kontekstu, sa teritorijalnim fokusom na područje Srbije.

Na izložbi je prikazana istorijska perspektiva i pojedinačni fenomeni tanke linije koja je delila život i smrt tokom razvoja lјudske civilizacije. Mnoge tanke linije su danas utvrđene zahvalјujući saznanju kroz praksu, ali prvenstveno razvoju nauke. Autori ovom izložbom žele da podstaknu na razmišlјanje o fenomenu tanke linije između leka i otrova. Ova linija je često skliska, nekada nevidlјiva i kroz istoriju vrlo dinamična. Zahtevala je saradnju sa stručnjacima iz najrazličitijih oblasti nauke i kulture. Priča o odnosu čoveka prema leku i otrovu i njihovoj upotrebi jeste priča o našoj civilizaciji, o našem odnosu prema prirodi i nauci i o međusobnoj komunikaciji, uzbudlјiva, kontroverzna, sa još neizvesnim krajem.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px