Podrška u okviru programa i mera aktivne politike zapošljavanja NSZ

Zrenjanin – Nacionalna služba za zapošljavanje

Za programe i mere aktivne politike zapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) raspisano je 13 javnih poziva koje NSZ sprovodi kroz programe dodatnog obrazovanja i obuka,  programe zapošljavanja i preduzetništva i kroz programe podrške zapošljavanju osoba sa invaliditetom (OSI). Reč je o sledećim merama/programima:

Javni radovi za nezaposlene OSI i javni radovi za nezaposlene su programi namenjeni teže zapošljivim i nezaposlenima u stanju socijalne potrebe. Javni poziv je upućen potencijalnim izvođačima javnih radova, za podnošenje zahteva za ovu aktivnu meru.

Do 27. marta 2023.g mogu konkurisati: organi lokalne samouprave i organi autonomne pokrajine, javne ustanove i javna preduzeća, privredna društva, preduzetnici, zadruge i udruženja (upisana u APR).

nsz 1

Program za samozapošljavanje i program za samozapošljavanje za lica romske nacionalnosti su javni pozivi za koje je rok za apliciranje 10. april. Program za samozapošljavanje za cilj ima otvaranje  novih radnih mesta i promociju preduzetničkih vrednosti. Pored subvencije, koja iznosi 300.000 dinara (330.000 dinara za OSI), program uključuje informisanje, obuke za vođenje biznisa i savetodavnu pomoć.

Program novog zapošljavanja  nezaposlenih iz kategorije teže zapošljivih – Subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima odobrava se poslodavcima koji pripadaju privatnom sektoru, u jednokratnom iznosu, radi zapošljavanja nezaposlenih koji se vode na evidenciji NSZ. Subvencija za poslodavce koji posluju na teritoriji Grada/opštine Zrenjanin iznosi 200.000 dinara (240.000 za OSI), dok u ostalim opštinama Srednjobanatskog okruga – Novi Bečej, Nova Crnja, Sečanj i Žitište – iznosi 225.000 dinara (za OSI 270.000).  Teže zapošljiva lica su: mladi do 30 godina starosti, bez završenog srednjeg obrazovanja, stariji od 50 godina, Romi, osobe sa invaliditetom, dugoročno nezaposleni, korisnici novčane socijalne pomoći i lica u statusu viška zaposlenih.

Na javni poziv za učešće u finansiranju mere obuka za potrebe poslodavca za zaposlenog mogu da apliciraju poslodavci koji pripadaju privatnom sektoru do 31. oktobra 2023. godine. Program se sprovodi radi sticanja dodatnih znanja i veština u cilju unapređenja kompetencija i sticanja nedostajućih znanja i veština, a cilj obuke je održanje zaposlenja kod poslodavca. 

Javni pozivi za subvenciju zarade za osobe sa invaliditetom bez radnog iskustva, i za refundaciju troškova podrške osobama sa invalididtetom koje se zapošljavaju pod posebnim uslovima (kroz dva modaliteta: prilagođavanja radnog mesta i radna asistencija) su javni pozivi za podršku zapošljavanju OSI, a otvoreni su do kraja 2023.g.

Ostali javni pozivi/konkursi su otvoreni do 30. novembra 2023. godine.

Program stručna praksa je namenjen nezaposlenima sa srednjim  i visokim obrazovanjem, kako bi se osposobili za samostalan rad u struci za koju je stečeno odgovarajuće obrazovanje. Stažiranje po ovom programu moguće je u trajanju od 6, 9 ili 12 meseci, kod poslodavaca koji pripadaju privatnom sektoru, dok se u javnom sektoru mladi uključuju na stručnu praksu u delatnostima zdravstvo, obrazovanje, socijalna zaštita i pravosuđe. 

Programi pripravništvo za nezaposlene sa srednjom stručnom spremom i pripravništvo za mlade sa visokom stručnom spremom podrazumevaju stručno osposobljavanje nezaposlenih za samostalan rad u struci za koju je stečeno srednje, odnosno visoko obrazovanje. Programi se realizuju kod poslodavaca koji pripadaju privatnom sektoru, uz  zasnivanje radnog odnosa na određeno vreme, u trajanju do 6, 9 odnosno 12 meseci. 

Program  sticanje praktičnih znanja i veština realizuje se kroz obavljanje konkretnih poslova, zasnivanjem radnog odnosa kod poslodavca koji pripada privatnom sektoru. Namenjen je nezaposlenim licima bez kvalifikacija, uključujući i lica koja su završila funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih, kao i licima sa  srednjim obrazovanjem koja se nalaze na evidenciji nezaposlenih NSZ duže od 12 meseci.

Program obuke na  zahtev poslodavca podrazumeva finansijsku podršku za organizovanje obuka za nezaposlene, a realizuje se  ukoliko na evidenciji nezaposlenih nema lica sa potrebnim znanjima i veštinama. Poslodavac je obavezan da zasnuje radni odnos sa najmanje 50% lica koja uspešno završe obuku.

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px