Podrška u okviru programa i mera aktivne politike zapošljavanja NSZ

Zrenjanin – Nacionalna služba za zapošljavanje

Za programe i mere aktivne politike zapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) raspisano je 13 javnih poziva koje NSZ sprovodi kroz programe dodatnog obrazovanja i obuka,  programe zapošljavanja i preduzetništva i kroz programe podrške zapošljavanju osoba sa invaliditetom (OSI). Reč je o sledećim merama/programima:

Javni radovi za nezaposlene OSI i javni radovi za nezaposlene su programi namenjeni teže zapošljivim i nezaposlenima u stanju socijalne potrebe. Javni poziv je upućen potencijalnim izvođačima javnih radova, za podnošenje zahteva za ovu aktivnu meru.

Do 27. marta 2023.g mogu konkurisati: organi lokalne samouprave i organi autonomne pokrajine, javne ustanove i javna preduzeća, privredna društva, preduzetnici, zadruge i udruženja (upisana u APR).

nsz 1

Program za samozapošljavanje i program za samozapošljavanje za lica romske nacionalnosti su javni pozivi za koje je rok za apliciranje 10. april. Program za samozapošljavanje za cilj ima otvaranje  novih radnih mesta i promociju preduzetničkih vrednosti. Pored subvencije, koja iznosi 300.000 dinara (330.000 dinara za OSI), program uključuje informisanje, obuke za vođenje biznisa i savetodavnu pomoć.

Program novog zapošljavanja  nezaposlenih iz kategorije teže zapošljivih – Subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima odobrava se poslodavcima koji pripadaju privatnom sektoru, u jednokratnom iznosu, radi zapošljavanja nezaposlenih koji se vode na evidenciji NSZ. Subvencija za poslodavce koji posluju na teritoriji Grada/opštine Zrenjanin iznosi 200.000 dinara (240.000 za OSI), dok u ostalim opštinama Srednjobanatskog okruga – Novi Bečej, Nova Crnja, Sečanj i Žitište – iznosi 225.000 dinara (za OSI 270.000).  Teže zapošljiva lica su: mladi do 30 godina starosti, bez završenog srednjeg obrazovanja, stariji od 50 godina, Romi, osobe sa invaliditetom, dugoročno nezaposleni, korisnici novčane socijalne pomoći i lica u statusu viška zaposlenih.

Na javni poziv za učešće u finansiranju mere obuka za potrebe poslodavca za zaposlenog mogu da apliciraju poslodavci koji pripadaju privatnom sektoru do 31. oktobra 2023. godine. Program se sprovodi radi sticanja dodatnih znanja i veština u cilju unapređenja kompetencija i sticanja nedostajućih znanja i veština, a cilj obuke je održanje zaposlenja kod poslodavca. 

Javni pozivi za subvenciju zarade za osobe sa invaliditetom bez radnog iskustva, i za refundaciju troškova podrške osobama sa invalididtetom koje se zapošljavaju pod posebnim uslovima (kroz dva modaliteta: prilagođavanja radnog mesta i radna asistencija) su javni pozivi za podršku zapošljavanju OSI, a otvoreni su do kraja 2023.g.

Ostali javni pozivi/konkursi su otvoreni do 30. novembra 2023. godine.

Program stručna praksa je namenjen nezaposlenima sa srednjim  i visokim obrazovanjem, kako bi se osposobili za samostalan rad u struci za koju je stečeno odgovarajuće obrazovanje. Stažiranje po ovom programu moguće je u trajanju od 6, 9 ili 12 meseci, kod poslodavaca koji pripadaju privatnom sektoru, dok se u javnom sektoru mladi uključuju na stručnu praksu u delatnostima zdravstvo, obrazovanje, socijalna zaštita i pravosuđe. 

Programi pripravništvo za nezaposlene sa srednjom stručnom spremom i pripravništvo za mlade sa visokom stručnom spremom podrazumevaju stručno osposobljavanje nezaposlenih za samostalan rad u struci za koju je stečeno srednje, odnosno visoko obrazovanje. Programi se realizuju kod poslodavaca koji pripadaju privatnom sektoru, uz  zasnivanje radnog odnosa na određeno vreme, u trajanju do 6, 9 odnosno 12 meseci. 

Program  sticanje praktičnih znanja i veština realizuje se kroz obavljanje konkretnih poslova, zasnivanjem radnog odnosa kod poslodavca koji pripada privatnom sektoru. Namenjen je nezaposlenim licima bez kvalifikacija, uključujući i lica koja su završila funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih, kao i licima sa  srednjim obrazovanjem koja se nalaze na evidenciji nezaposlenih NSZ duže od 12 meseci.

Program obuke na  zahtev poslodavca podrazumeva finansijsku podršku za organizovanje obuka za nezaposlene, a realizuje se  ukoliko na evidenciji nezaposlenih nema lica sa potrebnim znanjima i veštinama. Poslodavac je obavezan da zasnuje radni odnos sa najmanje 50% lica koja uspešno završe obuku.

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022