Počeo 10. Festival čvaraka u Mužlji – Čvarci, kobasice, kurtoš, med i točeno pivo! [FOTO]

Mužlja – 10. Festival čvaraka

Podelite vest

Jubilarni, deseti po redu Festival čvaraka počeo je danas u ranim jutranjim časovima na Sportskom centru „Lehel“ u Mužlji. Organizatori su jutros svim učesnicima obezbedili 5 kg slanine, od koje su takmičari žiriju morali da predaju po 150 gr čvaraka i isto toliko pečene slanine kako bi bili ocenjeni. Pored savršenog ukusa takmičari su ocenjivani i u svojoj kreativnosti pri serviranju.

festival cvaraka muzlja 008
Hilda Damjanov (u sredini) sa prijateljicama
festival cvaraka muzlja 004
10. Festival čvaraka Mužlja

Kao i svake godine, tradicionalno smo prvo posetili štand Hilde Damjanov i Andraša Takača – Bandija, koji su i jedni od tvoraca ove manifestacije koja se uspešno održava već 10 godina.

Hilda i Bandi imaju jedinstven štand sa sitnim ukrasima i magnetima, a osim na zrenjaninskim manifestacijama, njih možete pronaći na gotovo svim turističkim događajima širom Vojvodine.

Uz Bandijevu prvoklasnu domaću rakiju Hilda nam je rekla sledeće:

“Ove godine ipak nismo učestvovali u organizaciji ove manifestacije, posle devet godina prepustili smo drugim ljudima koji će nadam se nastaviti našu ideju od pre deset godina. Ove godine pored prodaje naših proizvoda želimo malo više da se opustimo i da se družimo sa našim prijateljima uz domaće kolače i rakiju.

Što se tiče posete, lično sam jako zadovoljna, zaista je sve puno, a vidim i da se ljudi pridržavaju epidemioloških mera. Ponosna sam i na decu karnevala koja u ovom trenutku dolaze na manifestaciju i kao da rasteruju oblake i kišu koja od jutros preti da pokvari atmosferu.”

festival cvaraka muzlja 001
10. Festival čvaraka Mužlja
festival cvaraka muzlja 007
10. Festival čvaraka Mužlja

Pored njih smo upoznali Radinku i Sašu Pižurica, proizvođače meda iz Zrenjanina.

“Prvi put izlažemo u Mužlji i prijatno sam iznenađena posetom i atmosferom i uopšte kako izgleda ova manifestacija. Mi smo iz Zrenjanina i bavimo se pčelarstvom već dugi niz godina i zapravo nastavljamo tradiciju naših roditelja.

Posetioci na našem šandu mogu da probaju i kupe više vrsta meda sa ovog prostora, ali i pčelinje proizvode sa Fruške gore i Deliblatske peščare po ceni od 800 do 1000 dinara. Takođe u ponudi imamo i “slatku tečnost” takozvanu medovaču. po ceni od 1400 dinara. Svi oni koji ne stignu danas u Mužlju proizvode porodice Pižurica brend Banatski ćilibar mogu pronaći u Zrenjaninu u ulici Kraljevića Marka broj 10”, rekla je Radinka za portal volimzrenjanin.com.

Današnjoj manifestaciji je prisustvovao i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, potpredsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Elvira Kovač i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

festival cvaraka muzlja 027
10. Festival čvaraka Mužlja
festival cvaraka muzlja 029
10. Festival čvaraka Mužlja

Na današnjoj manifestaciji učestvuju 32 ekipe koje tope čvarke i bore se za prase koja je inače nagrada za osvojeno prvo mesto.

Naš portal je imao priliku da razgovara sa najveselijom ekipom pod nazivom “Jankov i prijatelji”, a kapiten ekipe nam je rekao sledeće:

“Definitivo mislim da imamo najčudniju i najzabavniju ekipu na ovogodišnjoj Čvarkijadi a nju čine mesari, ugostitelji, baštovani, vodovodžije i naravno žene bez kojih ne može da prođe ni jedno kuvanje. Danas spremamo tradicionalni banatski čvarak, a to znači da nema ceđenja, nego kad se izvadi to što vidite to je i na tanjiru. Ove godine šef kuhinje je Goran Egić, poznatiji kao Goran baštovan. Ovo nam je drugi put da učestvujemo na ovoj manifestaciji, prošli put nismo ništa osvojili što i ove godine očekujemo jer je nama takmičenje u drugom planu a druženje i zabava na prvom mestu.” rekao je Aleksandar Jankov za portal volimzrenjanin.com.

festival cvaraka muzlja 010
Ekipa "Aleksandar Jankov"

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. Nije bilo loše mada jedna zamerku imam a to se odnosi na to da nije bilo nigde čvaraka da se kupi to je baš loše ne znam da li ćemo doći sledeći put. Neša i Aleksandra

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px