Počelo registrovanje poljoprivrednih proizvođača na sistem „e-Agrar“

Zrenjanin – Informacioni sistem „eAgrar“

Podelite vest

Poljoprivredni proizvođači u Srbiji mogu, ukoliko nisu ranije, da preuzmu svoj eID broj, što je prvi korak u uvođenju informacionog sistema „eAgrar“

Poljoprivredni proizvođači mogu, ukoliko nisu ranije, da u poštama širom Srbije uzmu parametre za svoj eID broj što predstavlja prvi korak za pristup platformi eAgrar.

Kako bi dobili svoj eID, što je zapravo identifikacioni lični broj, poljoprivrednici koji poseduju pametne mobilne telefone treba da odu na šalter pošte i besplatno preuzmu elektronski identitet (eID).

Oni poljoprivrednici koji ne poseduju pametne mobilne telefone treba da u MUP-u izvade kvalifikovani elektronski sertifikat (KES), koji u elektronskoj razmeni podataka zamenjuje potpis neke osobe.

Detaljan spisak pošti koje izdaju eID možete pogledati klikom na dugme dole.

Novi informacioni sistem eAgrar koji će sa radom početi na proleće 2023. godine, uvodi se u cilju modernizacije i ubrzanja procesa upisa podataka, promene podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG), kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi.

eagrar

online registraciju poljoprivrednih gazdinstava (PG);
pristup i upravljenje podacima o svom PG preko portala na dnevnom nivou od strane poljoprivrednika (izmene podatka, brisanje PG);
online podnošenje zahteva za upis, izmene i brisanje podataka iz RPG-a i zahteva za podsticaje u poljoprivredi;
uštedu vremena kod obrade zahteva usled uvođenja automatske provere formalnih uslova zahteva, kao i elektronske obrade zahteva;
brže odobravanje podsticaja, bržu isplatu;
smanjenje mogućnosti greške pri podnošenju i obradi zahteva, kao i ubrzanje obrade zahteva usled uvezivanja relevantnih registara;
ukidanje potrebe za štampanjem i arhiviranjem papirne dokumentacije;
omogućiće efikasnije izveštavanje, praćenje statitiske podsticaja i veći stepen kontrole.

Zakonodavni okvir za uvođenje eAgrara stvoren je izmenama i dopunama Zakona u poljoprivredi i ruralnom razvoju krajem 2021. godine. 

Registar i procedure vezane za RPG i odobravanje podsticaja formulisane su 2004. godine, te su mnoga tehnološka, softverska, ali i proceduralna rešenja zastarela. Procedura je bila komplikovana zbog čega su odobravanje i isplata podsticaja kasnili. Tako je na primer za upis u RPG bilo potrebno otići na minimum 4 „šaltera“ i popuniti 89 podataka na 8 različitih obrazaca/priloga, od čega su se brojni podaci unosili više puta.  Procenjeno je da je bilo potrebno odvojiti 4.5 sati za pripremu i podnošenje zahteva i 1320 dinara na ime taksi, provizija i za štampanje dokumentacije.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

izvor: zrenjanin.rs

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px