NAJAVA: Otvaranje retrospektivne izložbe slikara Viorela Flore

Zrenjanin – Viorel Flora

Podelite vest

U sredu, 29. juna 2022. godine, sa početkom u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće svečano otvorena retrospektivna izložba slika likovnog umetnika Viorela Flore povodom 70 godina života i 50 godina priznatog umetničkog rada.

Ovaj renomirani umetnik će se predstaviti zrenjaninskoj publici slikama koje su nastale u različitim periodima umetnikovog života i staralaštva od studentskih dana do danas. Radovi se tematski mogu podeliti u više zasebnih celina, kao što su istorijske kompozicije, portreti, pejzaži, aktovi, ali i kopije velikih majstora. Kroz radove Viorel Flore se tematski provlače veliki ljudi (i njihova dela), bilo da su oni značajne istorijske ličnosti ili potiču iz umetničkog sveta, ali i metafizičke transformacije energija koje postaju polazna tačka njegovog stvaralaštva.

Likovna poetika i slikarstvo Flore Viorela se konstantno kreću u okvirima realizma, težeći sa jedne strane fotorealizmu, a sa druge fantastici (nadrealizmu), koja je za autora bila jedan dubok i integralan stil, zahtevajući veliku maštovitost i slojevitost. Na taj način, svako umetničko delo je sadržalo bezbroj skrivenih značenja koja teraju posmatrača da im se posveti i da se duboko zagledaju u njih.

viorel flora rad u luvru
Viorel Flora rad u Luvru

Slikar, pedagog, scenograf i dizajner, Viorel Flora je rođen 1952. u Banatskom Novom Selu kod Pančeva. Završio je slikarski odsek Likovne akademije u Beogradu 1977. u klasi čuvenog profesora Miloša Bajića. Dva puta je, kao stipendista francuske vlade, bio na stručnom usavršavanju u Parizu od 1981. do 1983.

Član je pet umetničkih udruženja. Izlagao je na oko 40 grupnih i 25 samostalnih izložbi, od kojih 3 u Parizu. Dobitnik je je devet nagrada i priznanja za umetnički rad i senzibilitet, gde se posebni ističe Nagrada grada Zrenjanina 1998. godine. Autor je brojnih scenografija i scenografskih rešenja za Narodno Pozorište “Toša Jovanović”, plakata, diploma,  ilustracija za knjige i dr. U javnom prostoru izveo je pet vajarskih radova i više murala, od kojih je najpoznatiji “Bečkerečka tvrđava” u Gradskoj bašti SO Zrenjanin iz 2004. godine.

Nadležni kustos izložbe u Narodnom muzeju Zrenjanin je Dejan Vorgić, istoričar umetnosti.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px