Održano XIV Sijelo Hercegovaca, Mlađen Cicović i Mirko Ćurić gosti iz Republike Srpske

Zrenjanin – XIV Sijelo Hercegovaca

Podelite vest

Povodom održavanja manifestacije „XIV Sijelo Hercegovaca“ u Zrenjaninu, grad Zrenjanin posetili su Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Beogradu i Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura tim povodom priredio je u svom kabinetu prijem za goste, na kojem su prisustvovali Čedomir Janjić, predsednik Skupštine grada Zrenjanina i Oliver Mitrović, zamenik predsednika Skupštine.

sijelo hercegovaca zrenjanin 2022 008
XIV Sijelo Hercegovaca u Zrenjaninu

Nakon prijema, gosti su prisustvovali i Svečanoj akademiji „Sve, od Huma i Travunije, do Banata i Panonije“, u hotelu Vojvodina, koja se održava u organizaciji Udruženja Hercegovaca njihovih potomaka i prijatelja Zrenjanina.

Prisutne je pozdravio i domaćin večeri Čedomir Janjić, predsednik Skupštine grada Zrenjanina.

– Izuzetno mi je zadovoljstvo da vam se obratim u ime Grada Zrenjanina, i u svoje lično ime i dragim prijateljima iz Republike Srpske poželim prijatan boravak u našem gradu, u Banatu, u “Strmoj ravnici”, kako su je nazvali organizatori izložbe u našem muzeju, a povodom sto godina od kolonizacije Vojvodine, 1921. godine. Dobro došli na večerašnje saborovanje, na okupljanje i druženje, na skup kakav Zrenjanin uvek sa zadovoljstvom i radošću organizuje i prihvata.

Ušli smo dakle i u drugi vek od kako su naši preci iz dobrovoljačkih porodica, sa prostora Bosne i Herecegovine, Krajine i Like, naselili ove prostore i stekli novi zavičaj.

sijelo hercegovaca zrenjanin 2022 028
Čedomir Janjić, predsednik Skupštine grada Zrenjanina

Možemo slobodno i ovaj naš susret, kao i prethodne, nazvati “susret i zagrljaj dva zavičaja”, koja većina nas ovde prisutnih ima i nosi u srcu.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Beogradu, Mlađen Cicović obraćajući se prisutnima istakao je zadovoljstvo i čast što je opet u Zrenjaninu.

– Na ovaj način se čuvaju tradicija, kultura i običaji kraja iz kog ste došli ovde u našu Srbiju, kako i na koji način treba zavičaj da se predstavlja i kako da dajete pun doprinos svemu onome što je razvoj i boljitak ovde u našoj Srbiji. Ukoliko svi zajedno jedinstveni i sabrani uspemo sačuvati naš nacionalni indetitet, našu kulturu, tradiciju, običaje i našu veru pravoslavnu, onda čemo imati budućnost, jer kada sačuvamo naše ime i ekonomski ćemo se razvijati i zajedno ćemo na pravi način graditi i našu Srbiju i našu Republiku Srpsku.

sijelo hercegovaca zrenjanin 2022 032
Mlađen Cicović, Šef Predstavništva Republike Srpske u Beogradu

Nakon pauze zbog pandemije, Udruženje Hercegovaca iz Zrenjanina nastavlja tradiciju zavičajnih okupljanja. Zrenjanin je, posle Novog Sada, grad u kome se u kontinuitetu najduže okupljaju Srbi Hercegovci, a ovogodišnji skup je četranesti po redu. Predsednik udruženja Milan Bjelogrlić, sa saradnicima, i ove godine pripremio je prigodan akademski program, a nakon toga, uz večeru i pesmu, druženje se nastavilo u hotelu „Vojvodina“.

Više fotografija na našoj FB stranici OVDE

Tekst: Grad Zrenjanin

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022