Mesečni program Kulturnog centra Zrenjanina za april 2023.

U bioskopu Kulturnog centra Zrenjanina

Domaći igrani film –  „Munje opet“

Nakon 20 godina ljubitelje kultnog ostvarenja „Munje“ u režiji Radivoja Andrića a po scenariju Srđana Anđelića publici se predstavlja nastavak pod nazivom „Munje opet“ (Munje O5). Glavnu glumačku ekipu kao i u prvom delu čine Boris Milivojević, Sergej Trifunović, Nikola Đuričko i Maja Mandžuka uz neka nova imena poput Jelisavete Seke Sablić i mlade glumice Ivane Zečević.

Film se prikazuje u bioskopu Kulturnog centra Zrenjanina  od četvrtka 30.marta do  nedelje, 2. aprila u 20 časova.

Sinopsis: „Prošle su godine, a kod Popa i Mareta sve je isto: nema devojaka, nema keša, nema ni doživljaja. Kao i uvek, ne razumeju se sa svetom i novom muzikom koja vlada. Gojko cveta, kralj je Beča i uspešni muzički producent. Upravo je izbacio novi hit pevačice Mile Sile. Međutim, deo pesme je „pozajmljen“ od školskih drugara. Istovremeno velikodušni Gojko organizuje proslavu godišnjice mature u Beču jer velika većina odeljenja živi po svetu. Zna se ko jedini nije pozvan! Stare rane se ne zaboravljaju. Pop i Mare, bledi kao kreč, moraju u Beč. Na putu će sresti mlade šampione hemije i razne koloritne osobe/spodobe, među kojima i bivšu razrednu Smilju Torturu.“

Neka avantura počne, opet!

Trejler na LINKU.

Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra  radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 350 dinara.

Tribina na temu „Negativan uticaj sekti“

Tribina „Negativan uticaj sekti“ biće održana u Kulturnom centru Zrenjanina u utorak, 4. aprila u 18 časova. Na tribini govore: Sretko Pjanović nekadašnji šef odseka za sektaško ponašanje i neformalne društvene grupe uprave policije, PU za Grad Beograd i Ankica Dostanić sociološkinja. Namenjena je edukaciji stanovništva o  uticaju sekti, zakonskim okvirima u kojima policija i država deluju u cilju preventive negativnih uticaja delovanja sekti i njihovom  društvenom kontekstu. Moderator tribine je Đorđo Prstojević, urednik programa.

Predstava „One stvari“

Zbog velikog interesovanja, nakon februarskog izvođenja, predstava „One Stvari“ vrlo aktuelna edukativna priča o životnim i seksualnim problemima bračnih partnera, protkana vrhunskim humorom koji fantastično dočarava Dragoljub Mićko Ljubičić biće ponovo izvedena u Kulturnom centru Zrenjanina u utorak, 4. aprila sa početkom u 20 časova.

O predstavi se navodi sledeće:

„Predstava igra već celu deceniju sa velikim uspehom i imali smo priliku da upoznamo pozorišne posetioce koji su predstavu gledali i po sedam puta, dok su 2-3 gledanja sasvim normalna pojava.

Sam Dr.Agoljub o predstavi kaže: Kabare-seminar „ONE STVARI“ jeste predstava, ali je mnogo više – terapija. I to uspešna terapija, jer moja publika, odnosno moji „pacijenti“ posle završetka izlaze zadovoljni i nasmejani iz ordinacije… pardon, iz sale.“

O predstavi detaljnije pogledati na: https://ganemuzickaradionica.rs/

Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra  radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Cena ulaznica, u zavisnosti od mesta sedenja,  je 1200 i 1400  dinara.

Video najava na LINKU.

Izložba fotografija Dragana Teodorovića „To je bilo neko lepše i srećnije vreme“

Izložba  fotografija Dragana Teodorovića „To je bilo neko lepše i srećnije vreme“ biće otvorena u Kulturnom centru u četvrtak, 6. aprila u 19 časova. Izložena fotografska celina čuva uspomene na jedno veoma dinamično vreme, jaku  rokenrol scenu, govori o  stilu života,  opisuje način zabave i detaljno oslikava duh jedne epohe – osamdesete godine 20. veka. Pored muzičara, autorova pažnja posebno je usmerena ka publici i njihovoj emotivnoj i muzičkoj katarzi. Do sada je Dragan Teodorović (Zeko) imao 19 samostalnih izložbi,  izlagao na 12 kolektivnih, objavio šest monografija i dve knjige.

O autoru:

„Usvojivši rok stejdž i pozornicu kao svoje životno okruženje, Dragan Teodorović  počinje aktivno da beleži fotografskom kamerom najzanimljivije momente i atmosferu na koncertima, kao i energiju glumaca na pozorišnim daskama i filmu.  Rad sa grupom „Emir Kusturica & the No Smoking Orchestra“ započinje 1999. godine, kada otpočinje i njegova profesionalna fotografska karijera (amaterska od 1985).

Fotografije su mu objavljivane u svim domaćim, kao i najprestižnijim svetskim časopisima i novinama: Rolling Stone, Playboy, Figaro, Madame, Le Monde, Corriere della Sera…“

Više o radu Dragana Teodorovića Zeka pogledajte na www.kczr.org

Izložba će biti otvorena  do 18. aprila svakog dana od 8 do 20 časova.

Veče gusala i izvorne pesme

U petak, 7. aprila u 19 časova u Domu kulture u Lazarevu u organizaciji Kulturno umetničko guslarskog društva „Petar Perunović Perun“ i Kulturnog centra Zrenjanina biće održano „Veče gusala i izvorne pesme“.

U programu učestvuju guslari Ljubiša Ateljević, Jovan Živković, Ivan Međedović, Slobodan Bodonji, Milanko Gardović, Ljubomir Pavlović i Aleksandar Radović, izvorna pevačka grupa „Ercegovina“, Ženska pevačka grupa Kulturnog centra „Filigran“ i KUD „Vlado Tomanović“. Ulaz je slobodan. Domaćin večeri je Mesna zajednica Lazarevo.

17. Turneja filmskog festivala „Slobodna zona“

U okviru ovogodišnje sedamnaeste turneje filmskog festivala „Slobodna zona”  u Kulturnom centru Zrenjanina u toku aprila prikazuju se tri igrana i jedan dokumentarni film. Turneja donosi najnovije  filmove koji su bili izuzetno zapaženi na globalnoj angažovanoj filmskoj sceni. Pažljivom selekcijom tima festivala prikazaće se filmovi koji su osvajali najveće nagrade i/ili pokazali izuzetan potencijal kod publike i kritike od Berlina do Kana i drugih velikih svetskih filmskih manifestacija.

Raspored projekcija:

Četvrtak, 6. april

Dokumentarni film: „Pisanje vatrom“

Režija:  Sušmit Goš, Rintu Tomas (Indija). Film u trajanju od  92’. Snažan dokumentarni film o novinarkama u Khabar Lahariji, jedinoj indijskoj novinskoj organizaciji koju vode isključivo žene.

Žene Khabar Laharije, sve iz kaste Dalita („nedodirljivih“), spremaju se da pokrenu digitalno izdanje novina, iako mnoge nemaju struju kod kuće. Naoružane pametnim telefonima, glavna reporterka Mira i njen tim istraživačkih novinarki suočavaju se sa nekim od najvećih problema Indije – razotkrivanjem nemilosrdne diskriminacije žena i davanjem glasova potčinjenima u represivnom kastinskom sistemu. “Pisanje vatrom” beleži njihovu zadivljujuću odlučnost dok se međusobno osnažuju i pozivaju na odgovornost one koji su odgovorni za nepravdu. Film je savršeno predstavio kastni sistem u Indiji, star milenijumima, tradiciju, seksualno nasilje nad ženama i korupciju.

PISANJE VATROM

Četvrtak, 13. april

Igrani film:  „Prekovremeni rad“

Režija:  Erik Gravel (Francuska). Film u trajanju od 88’.

Džuli zatičemo u luksuznom hotelu u Parizu, gde kao glavna sobarica užurbano i pedantno sređuje apartmane u kojima noć košta verovatno više nego što ona zarađuje održavajući ih besprekornim. Film čiju režiju potpisuje Erik Gravel smešta Džuli upravo u trenutak nacionalnog štrajka javnih prevoznika i razgovora za posao u struci na koji je upravo pozvana. Počinje njena trka s vremenom, i tu leži ceo zaplet: kao u odličnim akcionim filmovima, ova drama je nabijena tempom koji potcrtava sve one paradoksalne situacije u kojima se svaka osoba može naći – kako obezbediti sebi nešto ako konstatno moramo da ostajemo u zoni komfora da bismo uspeli da preživimo?

PREKOVREMENI RAD

Četvrtak, 20. april

Igrani flim: „Ljubav, nemačke marke i smrt“

Režija: Džem Kaja (Nemačka). Film u trajanju od 96’.

Sporazum Nemačke i Turske iz 1961. godine nije doveo samo „gastarbajtere” u Nemačku,  s njima je došla i njihova muzika. Ovaj dokumentarni filmski esej predstavlja tutorijal iz turske i nemačke novije istorije i priča priču o poslovima turskih emigranata na montažnoj traci, nostalgiji i spajanju porodice, bazaru na železničkoj stanici u Bilovštrase u Berlinu, ksenofobiji i rasizmu, setnim pesmama ranih godina i hip-hop periodu nakon ujedinjenja Nemačke.

Ovo je svet Radija Jilmaz, raznih muzičkih pravaca, svadbenih bendova koji pevaju i na kurdskom i arapskom jeziku kako bi zadovoljili zahteve tržišta. Filmom “Ljubav, nemačke marke i smrt”, Džem Kaja stvorio je ritmičnu i živo ispričanu filmsku enciklopediju turske muzike u Nemačkoj.

LJUBAV, NEMAČKE MARKE I SMRT

Četvrtak, 27. april

Igrani film: „Časna sestra fudbalski trener„

Režija: Roberto Bueso (Španija). Film u trajanju od 109’.

Sestra Marina, veoma neortodoksna monahinja, poslata je tokom leta 1994. u El Paral, internat za dečake kom preti zatvaranje u bliskoj budućnosti. Iako dečaci Marinu dočekuju uz razne podvale, oni će, malo-pomalo, postati nešto veoma nalik porodici koju nikada nisu imali.

Osim svog humora, ono što film čini zaista posebnim su lukavstvo i hrabrost potrebni ovoj ženi da inspiriše decu i nauči ih pravim vrednostima. Zato film govori o istinskom učenju, onom koje je istrajno i koje razume da dete uvek zaslužuje drugu šansu. Ovo je takođe priča koja govori o pojmu „doma“ i potrebi da se zasnuje prava porodica.

ČASNA SESTRA FUDBALSKI TRENER

Dečji program Kulturnog centra Zrenjanina

Tokom aprila nastavljamo sa onlajn radionicama Kulturnog centra. Svake subote u 10 časova pratioci  naše Fejsbuk strane mogu da očekuju nova znanja, veštine, praktične savete, edukativne i zabavne sadržaje namenjene najmlađima…

Previđen raspored onlajn radionica je sledeći:

1. april – Ekološka radionica sa Otilijom Buheker Ilić u OŠ „Dr Boško Vrebalov“, Melenci

8. april – Radionica u Gradskoj biblioteci

15. april – Zanatska radionica u OSŠ „9 maj“ u saradnji sa učenicima OŠ „Jovan Cvijić“ iz Zrenjanina

22. april – „Pametno korišćenje Interneta“ – Škola računara „Nimiko“

29. april – Ekološka radionica sa Otilijom Buheker Ilić u OŠ „Dr Boško Vrebalov“, Melenci

Podsetnik: U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je da neki od učesnika, prateći onlajn program KCZR, ukoliko žele, snime svoj video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade. Video prilozi šalju se na elektronsku adresu: nikoleta@kczr.org

Pokrovitelji programa su: Grad Zrenjanin, „Persu marketi“ i prodavnica sportske opreme i rekvizita „Ajron“ (Iron.)

Koncert Rastka Marinkovića

Koncert Rastka Marinkovića na gitari biće održan u sredu, 19. aprila u 19 časova u koncertnoj sali zrenjaninske Muzičke škole „Josif Marinković“. Na programu su dela kompozitora: Heitora Vilja Lobosa (Heitor Villa Lobos),  Astora Pjacole (Astor Piazzolla) i  Hoakina Rodriga (Joaquin Rodrigo).  Ulaz je slobodan.

Rastko Marinković završio je zrenjaninsku muzičku školu a svoje školovanje nastavio je na jednom od najprestižnijih austrijskih univerziteta (Universität für Musik und dastellende Kunst, Wien) u klasi profesorke Margarite Garcia Escarpa.

Biografiju muzičara i program koncerta pogledajte na www.kczr.org

Izložba fotografija „Najlepša zemlja“ ruskog geografskog društva

Izložba fotografija  „Najlepša zemlja“ biće otvorena u četvrtak, 20. aprila u Malom salonu Kulturnog centra Zrenjanina u 19 časova. Na izložbi se predstavljaju  radovi finalista i pobednika istoimenog  III i IV Sveruskog foto konkursa Ruskog geografskog društva. Fotografije od strane žirija ocenjivane su u 14  kategorija a zrenjaninskoj publici se predstavljaju kroz objedinjenu  celinu.  Izložba je otvorena do  3. maja svakog dana od 8 do 20 časova a organizuje se u saradnji zrenjaninskog Kulturnog centra i Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji.

Više o foto konkursu,  Ruskom geografskom društvu i Centru Ruskog geografskog društva u Srbiji pogledajte na sajtu Kulturnog centra www.kczr.org

U okviru programa otvaranja publici će se obratiti predstavnici organizatora izložbe, nastupiće  zrenjaninski crkveni hor „Žene Mironosice“, recitatori, pevači i Kulturno umetničko društvo „GIK Banat-Pionir“.

Promocija istorijskog i edukativnog stripa „Sjaj i senka Nemanjića“

Promocija srpskog istorijskog i edukativnog stripa „Sjaj i senka Nemanjića“ Dragana Tomovića, autora teksta i Gorana Milutinovića –  ilustratora, biće održana u Kulturnom centru Zrenjanina u utorak, 25. aprila u 19 časova.  U stripu o Nemanjićima predstavlja se vladavina čuvene srpske srednjovekovne dinastije  koja je prisutna na  istorijskoj sceni u periodu od 200 godina. Strip se bazira na istinitim događajima,  verodostojno je prikazana i arhitektura, nošnja i oružje toga doba. Kako su autori najavili reč je o serijalu od 30 stripova koji su u planu za objavljivanje a zrenjaninsku publiku očekuje promocija 1, 2. i 8. stripa pod nazivom:  „Nemanja“,  „Carigrad“ i „Dolina jorgovana“.

Na promociji govore Dragan Tomović i Goran Milutinović.

Filmski matine

Tokom aprila četiri dečja animirana filma biće na repertoaru bioskopa Kulturnog centra. Filmovi se prikazuju  nedeljom u  11 časova u okviru matinea.  Cena ulaznice je 250 dinara.

Raspored projekcija

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Nedelja, 2. april – „Zečja akademija – nemoguća misija“

O filmu:

«Zečja škola je u stanju pripravnosti: Podmukli gradski zec Leo želi jednom zauvek da uništi Uskrs. U zaveri sa lisicama, on planira da uništi sva uskršnja jaja. Hoće li uskršnji zečevi Maks, Emi i njihovi prijatelji uspeti da ga zaustave? Uz pomoć njihove mudre učiteljice, madam Hermione, naši heroji moraju naučiti da ovladaju misterioznom tehnikom borbe i saznaju šta znači verovati nekome – čak i lisici.“

Trejler: https://youtu.be/da7NY2yQMXk

Nedelja, 9. april – „Super Mario Braća film“

O filmu:

„Po prvi put, kultni brendovi industrije zabave Iluminejšn i Nintendo, udružili su snage kako bi stvorili SUPER MARIO BRAĆA FILM, novu avanturu na velikom platnu, u kojoj su glasove pozajmili neki od najistaknutijih vodoinstalatera u protekle četiri decenije.

Inspirisan svetom Nintendove Mario igrice, film poziva publiku u živopisan, uzbudljiv novi univerzum, kakav do sada nije stvoren, kako bi doživeli posebno bioskopsko iskustvo, puno akcije i komičnih scena. Dok rade ispod zemlje, kako bi popravili vodovodne cevi, vodoinstalateri iz Bruklina, Mario (Kris Prat/Đorđe Stojković) i njegov brat Luiđi (Čarli Dej/Đorđe Viktor Vlajić) kroz misteriozne cevi dolaze u magični svet. Ali pošto se razdvajaju, Mario kreće na epsko putovanje, u potragu za Luiđijem. Uz pomoć stanovnika Kraljevstva pečuraka Touda (Kigan Majkl Kej/Lako Nikolić) i treninga koje mu vodi odlučna vladarka Kraljevstva, Princeza Pič (Anja Tejlor-Džoj/ Marina Kaucki), Mario dobija sopstvenu moć.“

Reditelji filma su Aron Horvat i Majkl Jelenic, koji su zajedno radili na filmovima Teen Titans Go!, To the  Movies, a scenarista je Metju Fogel (Lego film 2, Malci 2 – Gruov početak). Glasove likovima u originalnoj verziji filma pozajmili su Kris Prat (Mario), Anja Tejlor-Džoj, Čarli Dej, Džek Blek, Kigan Majkl Kej, Set Rogen, Fred Armisen, Kevin Majkl Ričardson i Sebastijan Maniskalko.

Trejler: https://youtu.be/tR-LPZdK8T8

Nedelja, 24. april – „Mačke u muzeju“

O filmu:

„Dok pokušava da pobegne od nadolazeće poplave mladi mačak Vinsent i njegov novi prijatelj miš Moris sakrivaju se u starom klaviru. Kada instrument iznenada završi u muzeju Vinsent upoznaje elitni tim mačaka koji godinama čuva remek-dela od glodara i drugih štetočina. Iako godinama sanja da pronađe pravu mačiju porodicu i žudi za osećanjem pripadnosti, on ne želi da izgubi svog prijatelja koji mu je spasao život, te je Vinsent primoran da sakriva Morisa. Međutim, mišić ima jednu slabost, a to je da voli da grize najpoznatija muzejska remek-dela.“

Trejler: https://youtu.be/WXsQwVV6IKE

Nedelja, 30. april – „Pastanjan i tri njušketara“

O filmu:

„Nakon što su dokazali svoje veštine i zaradili poverenje kralja, on i Njušketari moraju da brane kralja od tajne zavere zlog kardinala Rišeljea koji planira da preuzme vlast.“

Igrani filmovi na bioskopskom repertoaru Kulturnog centra

Raspored projekcija

Nedelja, 23. april – 20 časova – Film: David Bowie/Moonage Daydream

Povodom 51 godišnjice ( 28. 4. 1972. ) – dana kada je objavljen singl STARMAN (Fall of Ziggy Stardust and Spiders From Mars).

Smatran jednim od najvećih umetnika našeg vremena, Dejvid Bouvi je ostavio značajan trag u kulturi preko 50 godina. MOONAGE DAYDREAM  je prvi film koji je podržalo David Bowie Estate , koje je Morgenu omogućilo pristup njihovoj kolekciji bez presedana. Ispričan kroz uzvišene, kaleidoskopske slike, lične arhivirane snimke, neviđene performanse, a usidren sopstvenom muzikom i rečima Dejvida Bouvija, MOONAGE DAYDREAM  poziva publiku da uroni u jedinstveni “Bouvi” svet…

Trejler: https://youtu.be/T6y9wk8OkfE

Nedelja, 30. april – 20 časova – Film „Praznik rada“

O filmu:

„Nakon deset godina u Nemačkoj, Armin u gluvoj noći dolazi u Bosnu. Prvomajski su praznici, tek je oženjen, želi da iznenadi oca Fudu. Nema ga kod kuće. Komišija kaže: uhapsiše Fudu, ko zna zašto. U mahali nemir. Fudo da je zločinac?! Armin želi saznati istinu, a komšiluk proslaviti Praznik rada.“

Režija: Pjer Žalica

Uloge: Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo,  Branimir Popović.

Trejler: https://youtu.be/ymOjB7fdkMw

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px