Međunarodna konferencija „Vodovod i kanalizacija 2022“

Zrenjanin – Vodovod i kanalizacija

Podelite vest

Gradonačelnik Simo Salapura otvorio je danas, u hotelu “Vojvodina” 43. Međunarodnu konferenciju „Vodovod i kanalizacija 2022“ koja se u našem gradu održava od 11. do 14. oktobra.
Konferenciju organizuje Savez inženjera i tehničara Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Grada Zrenjanina i uz podršku Inženjerske komore Srbije, a suorganizatori iz našeg grada su JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin i Društvo inženjera Zrenjanin, dok su ostali ITNMS Beograd, Prirodno-matematički fakultet Novi Sad, Tehnološko-metalurški fakultet Beograd, Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ Beograd, Inženjerska akademija Srbije Beograd i IPIN Bijeljina.

vodovod i kanalizacija konferencija 000
vodovod i kanalizacija konferencija 004

Gradonačelnik Salapura je rekao da je, kada su u pitanju tema i učesnici, Zrenjanin za održavanje ovog skupa pogodno tlo, budući da je 2004. godine jedino u našem gradu voda za piće zvanično zabranjena za upotrebu.
 – Verujem da ćemo biti prvi i u rešavanju ovakvog problema, a možda će naš model iz ove godine biti reper i primer za ostale jedinice lokalnih samouprava. Istakao bih da smo zahvaljujući struci čitav koncept rešavanja problema pijaće vode u Zrenjaninu podigli na viši nivo posebno kada je u pitanju rešavanje problema sistema vodosnabdevanja ne gledajući samo fabriku, već ulazeći u unapređenje izvorišta, zamenu vodovodne mreže i vodomera, kako bismo gubitke sveli na minimum, a da bi ispravnost pijaće vode bila na neophodnom nivou. Zahvaljujući svemu tome i podršci Vlade Republike Srbije mislim da koračamo u dobrom smeru i da će ova administracija i moj tim biti ti koji ćemo uspeti da rešimo problem pijaće vode u našem gradu. Napomenuo bih i da imamo dobru saradnju sa stranim investitorom koji je angažovao struku, a to je najreferentnija ustanova iz oblasti voda i vodosnabdevanja Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ koji je na taj način uključen u rešavanje problema i praćenje investicije. Verujem  da ćemo na proleće iduće godine imati belu, tehničku vodu, a da u prvom kvartalu 2024. godine nijedan Zrenjaninac neće morati da kupuje flaširanu vodu  – rekao je gradonačelnik Simo Salapura.

vodovod i kanalizacija konferencija 009

Predsednik Saveza inženjera i tehničara Srbije Igor Marić ukazao je da je reč o tradicionalnom, uvek veoma posećenom skupu jednom od najznačajnijih koje taj savez organizuje.
– Inženjeri svih generacija su ovde, a naš posao jeste da ovde pričamo o novim metodama, novim tehnologijama i načinu projektovanja i izvođenja monitoringa i održavanja koje se često smeće s uma. Ovde su građevinci, mašinci, elektro inženjeri, hemičari, do lekara, menadžera i raznih drugih struka, a sa ovih skupova se ponesu nova iskustva, budući da je ovo svojevrsno produženo školovanje i sticanje novih znanja – rekao je  Marić.

vodovod i kanalizacija konferencija 005

Međunarodnoj Konferenciji prisustvuju brojni domaći i inostrani eminentni stručnjaci iz tematske oblasti, a programski odbor Konferencije je prihvatio 45 naučnih radova koje će prezentovati oko 150 autora iz Srbije i celog regiona, među kojima su i četvoro iz našeg grada, dva iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin i dva sa Visoke škole strukovnih studija Zrenjanin. 
Ispred Društva inženjera Zrenjanin obratio se Goran Marinković, a moderator konferencije bio je generalni sekretar Saveza inženjera i tehničara Srbije Bogdan Vlahović.

vodovod i kanalizacija konferencija 008

Siniša Gajin rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin istakao je da toliki broj autora i radova upravo govori o značaju konferencije.
– Obeležavanje ove konferencije poklapa se sa obeležavanjem 60. godina JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Ovo nije samo godina jubileja, već godina kada smo krenuli u realizaciju dva ključna i za grad Zrenjanin projekta od strateškog značaja, a to su rešavanje problema pijaće vode i izgradnja centralnog prečistača otpadnih voda u kojima naše preduzeće zajedno učestvuje sa Gradom Zrenjaninom i našim stranim investitorom, uz veliku podršku Vlade Republike Srbije  – rekao je Gajin.

U sklopu konferencije večeras će u prostorijama Kulturnog centra u Zrenjaninu biti otvorena izložba „Prof. dr Vujica Jevđević, hidrolog svetskog glasa“.

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Град Зрењанин је суфинансирао пројекат „За град који волимо“ а ставови у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Зрењанина.

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px