Međunarodna konferencija „Vodovod i kanalizacija 2022“

Zrenjanin – Vodovod i kanalizacija

Podelite vest

Gradonačelnik Simo Salapura otvorio je danas, u hotelu “Vojvodina” 43. Međunarodnu konferenciju „Vodovod i kanalizacija 2022“ koja se u našem gradu održava od 11. do 14. oktobra.
Konferenciju organizuje Savez inženjera i tehničara Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Grada Zrenjanina i uz podršku Inženjerske komore Srbije, a suorganizatori iz našeg grada su JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin i Društvo inženjera Zrenjanin, dok su ostali ITNMS Beograd, Prirodno-matematički fakultet Novi Sad, Tehnološko-metalurški fakultet Beograd, Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ Beograd, Inženjerska akademija Srbije Beograd i IPIN Bijeljina.

vodovod i kanalizacija konferencija 000
vodovod i kanalizacija konferencija 004

Gradonačelnik Salapura je rekao da je, kada su u pitanju tema i učesnici, Zrenjanin za održavanje ovog skupa pogodno tlo, budući da je 2004. godine jedino u našem gradu voda za piće zvanično zabranjena za upotrebu.
 – Verujem da ćemo biti prvi i u rešavanju ovakvog problema, a možda će naš model iz ove godine biti reper i primer za ostale jedinice lokalnih samouprava. Istakao bih da smo zahvaljujući struci čitav koncept rešavanja problema pijaće vode u Zrenjaninu podigli na viši nivo posebno kada je u pitanju rešavanje problema sistema vodosnabdevanja ne gledajući samo fabriku, već ulazeći u unapređenje izvorišta, zamenu vodovodne mreže i vodomera, kako bismo gubitke sveli na minimum, a da bi ispravnost pijaće vode bila na neophodnom nivou. Zahvaljujući svemu tome i podršci Vlade Republike Srbije mislim da koračamo u dobrom smeru i da će ova administracija i moj tim biti ti koji ćemo uspeti da rešimo problem pijaće vode u našem gradu. Napomenuo bih i da imamo dobru saradnju sa stranim investitorom koji je angažovao struku, a to je najreferentnija ustanova iz oblasti voda i vodosnabdevanja Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ koji je na taj način uključen u rešavanje problema i praćenje investicije. Verujem  da ćemo na proleće iduće godine imati belu, tehničku vodu, a da u prvom kvartalu 2024. godine nijedan Zrenjaninac neće morati da kupuje flaširanu vodu  – rekao je gradonačelnik Simo Salapura.

vodovod i kanalizacija konferencija 009

Predsednik Saveza inženjera i tehničara Srbije Igor Marić ukazao je da je reč o tradicionalnom, uvek veoma posećenom skupu jednom od najznačajnijih koje taj savez organizuje.
– Inženjeri svih generacija su ovde, a naš posao jeste da ovde pričamo o novim metodama, novim tehnologijama i načinu projektovanja i izvođenja monitoringa i održavanja koje se često smeće s uma. Ovde su građevinci, mašinci, elektro inženjeri, hemičari, do lekara, menadžera i raznih drugih struka, a sa ovih skupova se ponesu nova iskustva, budući da je ovo svojevrsno produženo školovanje i sticanje novih znanja – rekao je  Marić.

vodovod i kanalizacija konferencija 005

Međunarodnoj Konferenciji prisustvuju brojni domaći i inostrani eminentni stručnjaci iz tematske oblasti, a programski odbor Konferencije je prihvatio 45 naučnih radova koje će prezentovati oko 150 autora iz Srbije i celog regiona, među kojima su i četvoro iz našeg grada, dva iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin i dva sa Visoke škole strukovnih studija Zrenjanin. 
Ispred Društva inženjera Zrenjanin obratio se Goran Marinković, a moderator konferencije bio je generalni sekretar Saveza inženjera i tehničara Srbije Bogdan Vlahović.

vodovod i kanalizacija konferencija 008

Siniša Gajin rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin istakao je da toliki broj autora i radova upravo govori o značaju konferencije.
– Obeležavanje ove konferencije poklapa se sa obeležavanjem 60. godina JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Ovo nije samo godina jubileja, već godina kada smo krenuli u realizaciju dva ključna i za grad Zrenjanin projekta od strateškog značaja, a to su rešavanje problema pijaće vode i izgradnja centralnog prečistača otpadnih voda u kojima naše preduzeće zajedno učestvuje sa Gradom Zrenjaninom i našim stranim investitorom, uz veliku podršku Vlade Republike Srbije  – rekao je Gajin.

U sklopu konferencije večeras će u prostorijama Kulturnog centra u Zrenjaninu biti otvorena izložba „Prof. dr Vujica Jevđević, hidrolog svetskog glasa“.

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Град Зрењанин је суфинансирао пројекат „За град који волимо“ а ставови у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Зрењанина.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022