Kongres glavnih sestara Srbije – Zrenjanin po 5. put domaćin

Zrenjanin – Kongres glavnih sestara Srbije

Podelite vest

Savez zdravstvenih radnika Zrenjanin je od 1. decembra do 4. decembra po 5. put domaćin Nacionalnog kongresa Glavnih sestara – zdravstvenih tehničara Srbije.

Svečanom otvaranju Kongresa prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Prof. dr sci Ferenc Vicko, koji je zvanično i otvorio Kongres, direktorka Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije Vesna Jocić, predsednica SUZR Srbije mr med.sci Radmila Nešić, u čijoj organizaciji se i održava Kongres, predstavnici gradske vlasti Rajko Kapelan koji se u ime Grada Zrenjanina obratio skupu i poželeo svima ugodan boravak u našem gradu i uspešan kongres i Dragan Gudžev gradski većnik, kao i direktori zdravstvenih ustanova.

Đurđica Šljapić, predsednica SZR Zrenjanin, se zahvalila što se po 5.put Kongres održava u Zrenjaninu, što je Zrenjanin prepoznat kao atraktivna destinacija za stručna okupljanja, što je SZR Zrenjanin dokazao da je dobar organizator i još bolji domaćin.

Naglasila je da se ovaj Kongres razlikuje od ostalih u smislu jasno definisanih tema skupa, na kojima ćemo raspravljati i diskutovati o važnim i značajnim zdravstvenim problemima u društvu (kao što su karcinomi) o kojima će govoriti državni sekretar Prof. dr sci Ferenc Vicko.

Govorićemo o značaju kvaliteta pružanja zdravstvene nege, o značaju sestrinstva kao najbrojnijoj profesiji u zdravstvu, profesiji koja pruža najveći broj usluga. Prednost ovakvog Kongresa je mogućnost predstavljanja zdravstvenih ustanova sa teritorije cele Srbije, pa i onih najmanjih, da se prepoznaju, vide i uoči i njihov ogroman doprinos zdravstvenom sistemu.

Po već ustaljenom planu po 5. put održava se trening za sestre lidere „ Kako podstaći odgovornost kod sebe i članova tima“ pod vođstvom dr Zorana Ilića.

Mr med.sci Radmila Nešić, predsdnica SUZR Srbije: „Globalno sestrinstvo-značaj usvojenih rezolucija: Svetske zdravstvene organizacije (SZO) 74.14; 74.15“ . Na samitu SZO usvojena je perspektiva razvoja sestrinstva u svetu za sve svoje članice (194) kojoj pripada i Srbija.

Strategija od 2021.-2025. godine OBAVEZUJE svoje članice da moraju da prepoznaju i reše problem nedostatka medicinskih sestra, neadektvatno obrazovanje, konkretno prekvalifikacije u zdravstvu, problem tranzicija/migracija u sestrinstvu (iz siromašnih u bogatije države), neadekvatna zarada i iscrpljenost usled manjka kadra, oboljevanje sestara u smislu sindroma izgaranja. 

SZO je ove probleme nazvala tempirana bomba.

U toku Kongresa cilj će biti da se osvrnemo na direktive SZO i u skladu sa strateškim razvojem otvorimo diskusije i donesemo zaključke.

SZR Zrenjanin se zahvalio svim relevantim učesnicima Kongresa koji podržavaju sestrinstvo i koji su svo ovo vreme sa nama i uz nas.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022