Kongres glavnih sestara Srbije – Zrenjanin po 5. put domaćin

Zrenjanin – Kongres glavnih sestara Srbije

Podelite vest

Savez zdravstvenih radnika Zrenjanin je od 1. decembra do 4. decembra po 5. put domaćin Nacionalnog kongresa Glavnih sestara – zdravstvenih tehničara Srbije.

Svečanom otvaranju Kongresa prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Prof. dr sci Ferenc Vicko, koji je zvanično i otvorio Kongres, direktorka Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije Vesna Jocić, predsednica SUZR Srbije mr med.sci Radmila Nešić, u čijoj organizaciji se i održava Kongres, predstavnici gradske vlasti Rajko Kapelan koji se u ime Grada Zrenjanina obratio skupu i poželeo svima ugodan boravak u našem gradu i uspešan kongres i Dragan Gudžev gradski većnik, kao i direktori zdravstvenih ustanova.

Đurđica Šljapić, predsednica SZR Zrenjanin, se zahvalila što se po 5.put Kongres održava u Zrenjaninu, što je Zrenjanin prepoznat kao atraktivna destinacija za stručna okupljanja, što je SZR Zrenjanin dokazao da je dobar organizator i još bolji domaćin.

Naglasila je da se ovaj Kongres razlikuje od ostalih u smislu jasno definisanih tema skupa, na kojima ćemo raspravljati i diskutovati o važnim i značajnim zdravstvenim problemima u društvu (kao što su karcinomi) o kojima će govoriti državni sekretar Prof. dr sci Ferenc Vicko.

Govorićemo o značaju kvaliteta pružanja zdravstvene nege, o značaju sestrinstva kao najbrojnijoj profesiji u zdravstvu, profesiji koja pruža najveći broj usluga. Prednost ovakvog Kongresa je mogućnost predstavljanja zdravstvenih ustanova sa teritorije cele Srbije, pa i onih najmanjih, da se prepoznaju, vide i uoči i njihov ogroman doprinos zdravstvenom sistemu.

Po već ustaljenom planu po 5. put održava se trening za sestre lidere „ Kako podstaći odgovornost kod sebe i članova tima“ pod vođstvom dr Zorana Ilića.

Mr med.sci Radmila Nešić, predsdnica SUZR Srbije: „Globalno sestrinstvo-značaj usvojenih rezolucija: Svetske zdravstvene organizacije (SZO) 74.14; 74.15“ . Na samitu SZO usvojena je perspektiva razvoja sestrinstva u svetu za sve svoje članice (194) kojoj pripada i Srbija.

Strategija od 2021.-2025. godine OBAVEZUJE svoje članice da moraju da prepoznaju i reše problem nedostatka medicinskih sestra, neadektvatno obrazovanje, konkretno prekvalifikacije u zdravstvu, problem tranzicija/migracija u sestrinstvu (iz siromašnih u bogatije države), neadekvatna zarada i iscrpljenost usled manjka kadra, oboljevanje sestara u smislu sindroma izgaranja. 

SZO je ove probleme nazvala tempirana bomba.

U toku Kongresa cilj će biti da se osvrnemo na direktive SZO i u skladu sa strateškim razvojem otvorimo diskusije i donesemo zaključke.

SZR Zrenjanin se zahvalio svim relevantim učesnicima Kongresa koji podržavaju sestrinstvo i koji su svo ovo vreme sa nama i uz nas.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px