NAJAVA: Ansambl za drugu novu muziku – Koncert sa predavanjem „Kako slušati (post)minimalizam“ u Narodnom muzeju Zrenjanina

Zrenjanin - Narodni muzej Zrenjanin

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak, 14. decembra 2023. godine, biće održan koncert sa predavanjem „Kako slušati (post)minimalizam“ Ansambla za drugu novu muziku koji čine Branka Parlić, Miroslav Savić, Dragoljub Ilić Ilke, Lidija Stanković, Nataša Penezić, Olivera Radmanović i Andrej Negić. Koncertu će prethoditi stručno vođenje kroz deo stalne postavke Narodnog muzeja Zrenjanin posvećen primenjenoj i likovnoj umetnosti koje će upriličiti Ivana Arađan, viši kustos, istoričar umetnosti. Vođenje kroz postavku počinje u 19 časova, a početak koncerta planiran je za 20 časova.

Na programu će biti dela čiji su autori Andrej Negić, Dragoljub Ilić Ilke, Neil Campbell, Miroslav Savić, Mike Oldfield.

Koncert je realizovan pod pokroviteljstvom SOKOJ-a i Grada Beograda.

Ansambl za drugu novu muziku (ADNM) je multi-klavijaturni ansambl. Prvi put je nastupio 7. decembra 1977. godine u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, izvodeći minimalističke kompozicije Miloša Raičkovića. Ansambl je obnovljen 2017. godine i na jubilarnom koncertu održanom 25. decembra 2017. obeležio je 40 – godišnjicu nastanka nastupom u istoj sali i novom sastavu, koji čine neki od prvih članova, kao i novi, pripadnici mlađih generacija muzičara.

Ansambl svoje koncerte najčešće izvodi kombinovanjem akustičnih, električnih i elektronskih instrumenata. Nastupao je u zemlji i inostranstvu izvodeći dela domaćih i inostranih kompozitora i ostvario je brojne snimke za RTS.

Od 2018. Ansambl za drugu novu muziku aktivno nastupa u Srbiji, a izdvaja se koncert u Studiju 6 Radio Beograda, uživo emitovan na RTS 3, beogradski koncerti u Muzeju savremene umetnosti, Narodnom muzeju, Kulturnom centru Studentski Grad, SKC-u, potom u novosadskoj Sinagogi, CNESA u Kanjiži, Prvoj kragujevačkoj Gimnaziji, te na festivalima BITEF, NIMUS u Nišu, Mermer i zvuci u Aranđelovcu i Leto u Izoli (Slovenija), Nastupom na jednom od najznačajnijih festivala za minimalističku muziku u Evropi – Internacionalnom festivalu minimalističke muzike u Kaselu (Nemačka), ADNM privlači pažnju evropskih kompozitora, te na svoj dotadašnji repertoar pretežno sastavljen od dela domaćih kompozitora stavlja i dela evropskih minimalista Nila Kembela, Ulija Getea, Pavela Karmanova, Gevina Brajersa, Majka Oldfilda i drugih. Nedavno je nastupio u Liverpulu na proslavi rođendana Gevina Brjersa.

Godine 2021. ansambl objavljuje CD “ABC za ADNM” sa delima srpskih minimalista, koji je dobio nagradu Muzika Klasika, a 2023. izdaje CD “Ovo nije OP.1”

Izvodi iz kritika

… Posle duge pauze vratili su se na scenu 2017. godine, priključili mlade kompozitore i pijaniste da budu deo njihove ekipe  i učinili da se na genijalan način spoje sedamdesete i osamdesete sa XXI vekom. Ansambl je u isto vreme škola, orkestar, hipi komuna, izvor entuzijazma i radost sviranja. Neverovatno smo srećni svi mi koji volimo muziku što ti divni ljudi postoje i rade.
Ivan Lončarević, 2020.

Zagonetno i očaravajuće  (Festival minimalne muzike, Kasel / Nemačka)

… Dvanaest izvođača na šest klavijatura i dva vibrafona kreirali su zvučne prostore koji su istovremeno oduševili slušaoce i hipnotišućom  elegancijom i rafinmanom  forme.… Veliki aplauz za ansambl koji je delovao na visokom nivou, omogućivši da kreativno bogatstvo ovog muzičkog pravca dođe do izražaja.

Andreas Köthe, 2019.

… Bio je to fascinantan koncert kojim je obeleženo 40 godina od osnivanja Ansambla, sa preko deset pijanista za klavirima, elektronskim i električnim klavirima… Puna sala nekadašnjih i novopridošlih fanova ovacijama i dugim aplauzima pozdravila je kako novi kompakt-disk, tako i ponovno okupljanje i podmlađivanje Ansambla za drugu novu muziku

Zorica Premate, Politika  2018

Град Зрењанин је суфинансирао пројекат „Волим Зрењанин – лепша страна града“ а ставови у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Зрењанина.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px