Savet veterinara: Koliko je vreo asfalt opasan za ljubimca?

Zrenjanin - Ljubimci i vreo asfalt

Stiglo je leto, sunce i vrućine sa njim. Vlasnici pasa vrlo dobro znaju da to ne odgađa izlaske napolje da bi pas obavio svoje fiziološke potrebe. Zato je bitno paziti na šape. Šape konkretno ne mogu izgoreti na suncu kao neki drugi delovi tela, kao što su uši, nos i stomak, ali mogu nastradati na vrelom asfaltu. Treba imati u vidu ako je spoljna temperatura 30°C, asfalt koji je izložen suncu može dostići temperaturu čak i do 70°C.

Tako visoke temperature mogu jako loše uticati na kožne jastučiće na šapama. Visoka temperatura isušuje kožu na šapama, koja postaje gruba i lako puca. Takve pukotine na jastućićima su veoma bolne i pogodne za razvoj infekcije.

Ovi problemi su značajno izraženiji kod kućnih pasa koji uglavnom veći deo dana borave u kući ili stanu, te više hodaju po tepihu i parketu. Kod pasa koji se više kreću u prirodi ili žive u dvorištima, jastučići su nešto čvršći jer vremenom spoljni sloj vremenom ogrubi i predstavlja vid zaštite.

Kvalitetna hrana koja je bogata omega 3 i 6 masnim kiselinama doprinosi kvalitetu površinskog sloja kože na šapama. Na taj način se sprečava gubitak vode kroz kožu i doprinosi smanjenom isušivanju i pucanju kože šapa.

Šape se mogu zaštititi raznim balsamima namenjenim za negu šapa ili još bolje ukoliko imate izbora izbegnite šetnju po asfaltu u najtoplijem delu dana.

Postoji jedan mali test kako bi ste proverili da li je asfalt prevruć za šetnju Vašeg ljubimca. Stavite svoj dlan na asfalt i držite ga tako 10 sekundi, ukoliko ne možete izdržati vrelinu, znak je da neće ni Vašem ljubimcu biti prijatno za šetnju.

Dr vet.med. Mirjana Antonijević

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022