5 MILIONA za Rezervate prirode i Specijalni rezervat prirode „Carska bara“

Zrenjanin – Carska bara

Podelite vest

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg uručio je danas ugovor vredan pet miliona dinara predstavnicima Ustanove „Rezervati prirode Zrenjanin“ – Specijalnom rezervatu prirode „Carska bara“, za sufinansiranje projekta „Čuvamo prirodu, štitimo Carsku baru“.

Erceg je podsetio na to da je resorni sekretarijat ova sredstva izdvojio u okviru konkursa namenjenog sufinansiranju projekata – za kapitalna ulaganja, koja realizuju upravljači zaštićenih područja na teritoriji AP Vojvodine u 2022. godini.

„Cilj konkursa je unapređenje upravljača zaštićenog područja, a Sekretarijat je u ovom konkursnom ciklusu kapitalno ulaganje usmerio u Specijalni rezervat prirode „Carska bara“. Sredstva će biti upotrebljena za izgradnju osmatračnice i vidikovca i za kupovinu neophodne opreme koja treba da poboljša rad upravljača, odnosno njihovih čuvara prirode koji se staraju da ovo zaštićeno dobro bude očuvano u skladu sa svim ekološkim standardima i standardima prirode“, istakao je sekretar Erceg.

On je ukazao na to da će osmatračnica i vidikovac predstavljati značajnu turističku infrastrukturu po ugledu na rezervate prirode i nacionalne parkove širom sveta. Unapređenje ovog područja doprineće tome da upravljač može da primi veći broj turista, ljubitelja prirode i đaka, i da organizuje neposredne edukacije.

ulaganje u carsku baru

„Specijalni rezervat prirode ′Carska bara′ je rezervat prirode koji leži između tri grada – Beograda, Novog Sada i Zrenjanina, u međurečju Tise i Begeja. Ovo mesto karakterišu izuzetne prirodne lepote i bogata flora i fauna sa 500 biljnih vrsta i 250 vrsta ptica“, podsetio je Erceg i dodao da očuvanje ovog rezervata prirode od međunarodne važnosti zaštićenog Ramsarskom konvencijom predstavlja važan zadatak za našu pokrajinu.

Istakao je da će naredni period biti izazov za realizovanje novih projekata kojima treba ojačati rad upravljača zaštićenih područja i što bolje se zaštititi od eventualnih štetnih posledica.

Direktor „Rezervata prirode Zrenjanin” Dejan Jovanov ističe da je ovo velika pomoć za Ustanovu, kao i za Specijalni rezervat prirode „Carska bara“.

„Sredstva koja smo dobili od resornog sekretarijata iskoristićemo za izgradnju osmatračnice i vidikovca, kao i za kupovinu novog katamarana, koji će u velikoj meri poboljšati turističku ponudu ovog zaštićenog područja. Posebno je važno to što ćemo nabaviti i dvoosovinsku prikolicu sa protivpožarnom opremom, jer smatramo da će požari u budućnosti biti jedna od najvećih opasnosti po zaštićena područja, naročito ovakva kao što je Carska bara, kao i opremu za motorni čamac koja će nam omogućiti mnogo brži izlazak na teren“, istakao je Jovanov i dodao da će milion dinara, sa koliko učestvuje ova ustanova, biti utrošeno za dva „Jamahina“ motora u cilju što efikasnijeg čuvarskog nadzora.

Izvor: Pokrajinska Vlada

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px