INTERVJU: Jasna Jovanov, v.d. direktora Javne ustanove “Rezervati prirode” upravljača SRP „Carska bara“

Zrenjanin - Intervju, Jasna Jovanov

Pet meseci nakon preuzimanja funkcije vd direktora Javne ustanove “Rezervati prirode” ekipa portala volimzrenjanin.com je posetila ovu ustanovu i uradila intervju sa Jasnom Jovanov, koja je sada na čelu ove ustanove, a kojoj je od nedavno pridodat na upravljanje i Specijalni rezervat prirode “Carska bara”. U želji da sugrađanima približimo rad ove ustanove ali Specijalni rezervat prirode „Carska bara“ i njegove vrednosti koje krase ovo područje i biser su Banata, naša ekipa je razgovarala sa direktorkom.

Recite nam neke detalje o ustanovi kojom rukovodite?

Ustanova „Rezervati prirode“ Zrenjanin upravljač je tri zaštićena područja. To su Specijalni rezervat prirode „Carska bara“, Specijalni rezervat prirode „Ritovi donjeg Potisja“, Park prirode „Rusanda“, tri spomenika prirode i tri ribarska područja.

Carsku baru smo dobili na upravljanje 2021. godine u oktobru mesecu. Od tada naši napori u ulaganja u ovo zaštićeno područje su ogromni.

jasna jovanov rezervati prirode zrenjanin 001
Jasna Jovanov v.d. direktora JU "Rezervati prirode" Zrenjanin

Da li se rezervat oporavio posle velikog požara od pre par godina? Kakvo je stanje sa pticama, ribama i uopšte životinjskim svetom?

2018.godine je bio požar koji je ostavio velike posledice na Carsku baru. Izgoreo je prvi, drugi i treći stepen. Priroda se oporavila do neke granice, jedino što se nije oporavilo jeste mobilijar, ali mi ulažemo značajna sredstva na popravku tog mobilijara. Takođe, ove godine smo uradili plan protivpožarne zaštite sa rekonstrukcijom protivpožarnog puta i nabavkom opreme za gašenje požara.

Tokom godine je moguć obilazak, vožnja brodom i boravak na novom uređenom igralištu za decu. Kako to funkcioniše, ima li vodiča i da li će biti novih ulaganja?

Što se tiče turističke ponude na Carskoj bari, ove godine uvrstili smo iznajmljivanje drvenih kanua, gde mogu da stanu tri osobe, a moglo je da se iznajmi na sat vremena ili duže.

Ta ponuda ostaje i naredne godine, kako iznajmljivanje kanua tako i biciklova, tu imamo i tradicionalnu vožnju brodićem, šetnju stazom zdravlja, a od naredne godine u planu je i izgradnja vizitorskog centra.

Ove godine, cena za ulazak i šetnju zaštićenim područjem bila je 300 din, kanui su bili 1000 dinara sad, vožnja brodićem je bila 500 dinara za odrasle a 200 dinara za decu.

Imali smo i paket đačkih ekskurzija, gde je paket bio 500 dinara a uključivao je ulazak na zaštićeno područje i vožnju brodićem. Naredne godine smo isplanirali da napravimo paket za penzionere.

Da li se razmišlja o saradnji sa turističkim radnicima ali i školskim ustanovama, mislimo na organizovane dolaske učenika kako iz Zrenjanina tako i okoline, penzionera, prirodnjaka, fotografa...?

Imamo saradnju sa turističkim agencijama, i imamo dosta upita, koji su se povećali za narednu godinu i očekujemo veći broj posetilaca i đačkih ekskurzija. Takođe imamo i dobru saradnju sa školama. Na žalost, do sada sa teritorije grada Zrenjanina je bila samo jedna škola.

Što se tiče prirodnjaka i fotografa, za njih imamo posebne pakete. Fotograf ide u brodić sa čuvarom prirode, tu provode nekoliko sati i taj paket košta 5000 dinara. Naredne godine planiramo i hranilište za ptice grabljivice sa ukopanom foto čekom.

Koliko čuvara je aktivno na kolikom području i na šta sve nailaze, da li se građani pridržavaju pravila i poštuju zakone, ima li ribo i lovokradica?

Na Carskoj bari zaposlena su dva čuvara prirode, dok u Rusandi i Ritovima donjeg Potisja imamo po jednog čuvara prirode. Za sada nemamo većih kršenja zakona i nelegalnih radnji. Pored čuvarske službe, tu je i ribočuvarska služba za ribarsko područje “Mali Begej” koji se nalazi u okviru Carske bare, i Ritove donjeg Potisja. Dozvole za lov se mogu kupiti u prostorijama naše ustanove ali i na licu mesta.

Kakva je situacija sa izmuljavanjem?

2022.godine je rađen deo Starog Begeja na Carskoj bari. Rađeno je prvih 800 metara, sa revitalizacijom i izmuljavanjem Turskog Begeja.

Ove godine je nastavljeno izmuljavanje Starog Begeja i svake godine planiramo da produžujemo, i radićemo parcijalno, svake godine po jedan deo jer nam je potrebno dosta sredstava.

Koji su planovi za narednu godinu? Kako se sprovode planovi i kako građani mogu da se informišu o turističkoj ponudi, vožnjama, uslugama…

Što se tiče budućih planova, u planu je izgradnja novog vidikovca na Perleskoj bari, koji će biti podignut do kraja godine, gde će posetioci moći da uživaju u prvom stepenu zaštite Perleske bare. Do sada su mogli da uživaju na vidikovcu Carske bare, koji se nalazi na kraju staze zdravlja. Do vidikovca na malom nasipu se dolazi alternativnim nasipom ka Belom Blatu, a do novog vidikovca na Perleskoj bari će se dolaziti nasipom pored Traktor bare. Sve će biti obeleženo, a u planu je izrada i informativno-edukativnih tabli.

Fotografije: JU „Rezervati prirode“ Zrenjanin

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. Sta se desava sa rezerom 2 to jest jezero spiritana,kruze neke vesti da ce ga zatrpati,dali je to istina

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px