Izložbom „Gvozdeni puk“ u Narodnom muzeju obeležena 105. godišnjica oslobođenja Velikog Bečkereka

Zrenjanin - Izložba „Gvozdeni puk“

Povodom obeležavanja 105. godina od oslobođenja Zrenjanina (Velikog Bečkereka) u Prvom svetskom ratu u Narodnom muzeju Zrenjanina sinoć je svečano otvorena izložba pod nazivom „Gvozdeni puk“. Autor izložbe je muzejski savetnik Narodnog muzeja Toplice, istoričar Darko Žarić, a nadležni kustosi iz Narodnog muzeja Zrenjanin su istoričari Lazar Sretenović i Vladislava Ignjatov, viši kustos.

Izložba je posvećena čuvenom „Gvozdenom puku“ vojske Kraljevine Srbije, koji je učestvovao u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Drugi pešadijski puk „Knjaz Mihailo“ osnovan je 1912. godine i za šest godina ratovanja je postao najodlikovaniji puk zbog čega je i dobio naziv „Gvozdeni“. Učestvovao je u svim značajnim bitkama u ova tri rata, a bio je jedinica koja je oslobodila Veliki Bečkerek, 17. novembra 1918. godine.

Publika je mogla da se upozna sa istorijatom puka i da vidi deo ordenja i medalja koje je osvojio. Kroz puk su prošla i slavna imena srpskih oslobodolačkih ratova poput Flore Sanders i Milunke Savić. Poseban deo izložbe je posvećen osnivanju Srpskog narodnog odbora i oslobođenju Velikog Bečkereka. Izložba će trajati do kraja 2023. godine.

Na otvaranju izložbe promovisana je i monografija pod naslovom „Ratnici Gvozdenog puka“ autora Darka Žarića, muzejskog savetnika istoričara.

“Velika mi je čast što danas otvaramo izložbu posvećenu gvozdenom puku, koji je najodlikovanija jedinica Srpske vojske u Balkanskom i Prvom sv. Ratu. Sloboda za koju se Srbija borila početkom 20. Veka doneta je na leđima ovog odreda koji je podneo velike žrtve, ali je i doneo Srbiji velike heroje. Posebno treba istaći najodlikovaniju ženu Milunku Savić.“

„Pored nacionalnog izdvojio bih i lokalni karakter izložbe kome smo posvetili posebnu pažnju. Naši sugrađani na čelu sa dr Slavkom Županskim, su pre ulaska srpske vojske praktično preuzeli grad i dočekali srpske vojnike raširenih ruku, slaveći ujedinjenje sa braćom iz Srbije.”, rekao je direktor Narodnog muzeja Zrenjanin, Siniša Onjin.

“Ova izložba govori o gvozdenom puku, iz kojeg se vratio vrlo mali broj ljudi, jer je većina izginula na frontovima i u borbama od 1912. do 1918. godine. To je najodlikovanija jedinica koja se nikad nije predavala i nikad se nije povlačila, a imali su dve heorine Milunku Savić i Floru Sends. Oni su na današnji dan ušli u tadašnji Bečkerek, današnji Zrenjanin, i oslobodili grad. Tada nije bilo žrtava jer su se borbe vodile drugačije.

Materijale za izložbu sam koristio iz privatnih zbirki i iz otkupa. Da bi uradili celu izložbu i monografiju pod naslovom „Ratnici Gvozdenog puka“ , koja će takođe biti promovisana večeras, bilo nam je potrebno nekih desetak godina.”, rekao je Darko Žarić, muzejski savetnik istoričar Narodnog muzeja Toplice.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px