Izložba crteža „SORTIE / IZLAZ“ umetnika Dragana Trajkovskog sutra u ALUZ-u

Zrenjanin – ALUZ

Izložba crteža „SORTIE / IZLAZ“, likovnog umetnika Dragana Trajkovskog u Galeriji asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina (ALUZ), Subotićeva 1 (zgrada Narodnog muzeja, ulaz sa Trga slobode), biće svečano otvorena sutra, 28. aprila u 19 časova. Izložba će trajati do 12.5.2023. Radno vreme galerije je od 16 do 19 časova.

O autoru

Dragan Trajkovski je rođen 11. aprila 1966. u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a u sekciji proširenih medija od 2010. godine. U statusu samostalnog umetnika je od 2013. godine.

SORTIE – rukopis u džepu, Dragan Trajkovski

Izložbu naslovljenu „SORTIE – rukopis u džepu“ čini pedeset diptiha dimenzija 43×21,5cm u kombinovanoj tehnici rađenih u pariskom metrou na taj način što je vreme između ulaska dva voza u stanicu (koje se prikazuje na displeju koji najavljuje naredni voz) uzeto kao vreme zadato da se uradi kroki prizora metro stanice sa znakom za izlaz „SORTIE“ sa suprotne strane koloseka, kojim se autor uključuje u vizuelni dijalog sa jednom pričom Hulija Kortasara čiji junak radnju svog autodestruktivnog scenarija postavlja u pariski metro kreirajući bezizlazni lavirint sačinjen od apsurdnih zadataka i pravila nametnutih samome sebi, a samo iz naslova pripovetke „Rukopis nađen u džepu“ naslućujemo da je junak „izlaz“ pronašao oduzimajući sebi život. 

Tako znak „SORTIE“ (srp. izlaz) koji ukazuje na pravac za izlazak iz tunela dobija zloslutnu dimenziju: ako bi se taj znak uzeo doslovno i van konteksta (da do njega vodi prelazak preko tračnica) i koraknulo se ka njemu u potrazi za izlazom, nesrećni ishod bi bio neminovan. Brzi potezi olovkom i brzi pogledi na displej na kojem se odbrojava vreme do sledećeg voza otkrivaju jednog dana da je vreme da se napravi kroki dovoljno da se spasi nečiji život –  jednog slepog čoveka koji je zakoračio na šine između dolaska dva voza.

Svaki diptih nastaje na dve naspramne stranice skicen bloka gde je na poleđini pre početka crtanja upisan naziv stanice i smer voza, a u trenutku odlaska voza zapisuje se vreme kada on nestaje u tunelu i oslobađa odabrani prizor prazne stanice koji se frenetično crta u roku od par minuta dok se ne pojavi sledeći voz i fizički zakloni posmatrani kadar – u tom se trenutku crtanje završava i upisuje se vreme. Na ovako nastalim krokijima kasnije se vrše intervencije koje poštuju njihovu svežinu i tačnost i ne dodaje se nijedna konturna linija – interveniše se ispisima teksta iz priče „Manuscrit trouvé dans une poche“ (srp. „Rukopis nađen u džepu“) i ponekad bojom, žvrljanjem ili brisanjem. SORTIE ciklus je realizovan na liniji pariskog metroa broj 2 koja ima 25 dvosmernih stanica koje su crtane u oba smera što čini ukupno 50 crteža/diptiha.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px