Zatvaranje izložbe “Iz davnina za pokolenja“ akvizicije Etnološkog odeljenja 2000-2021

Zrenjanin – Iz davnina za pokolenja

Podelite vest

U četvrtak, 16. juna sa početkom u 19h, autorka  Branka Sikimić sprovešće sve zainteresovane kroz izložbu  „Iz davnina za poklonjena – Akvizicije etnološkog odelenja 2000-2021.“.

Tom prilikom osvrnućemo se na kompleksan muzejski rad koji obuhvata prikupljanje, proučavanje i reprezentovanje kulturnog nasleđa, ali i pripajanje nabavljenih predmeta u već formirane zbirke Etnološkog odeljenja. Skrenućemo pažnju na oblasti interesovanja kustosa etnologa kao što su kultura stanovanja, kultura privređivanja, kultura odevanja, kao i socijalna kultura. Ujedno, još jednom ćemo iskoristiti priliku i pozvati sve zainteresovane da Narodnom muzeju Zrenjanin povere lične predmete iz prošlosti svoje porodice jer se tako njihovom nesebičnošću rad muzeja, kao institucije, značajno unapređuje i razvija.

akvizicije eo nmz

Da podsetimo: Izložba „Iz davnina za pokolenja – Akvizicije Etnološkog odeljenja 2000-2021.“ otvorena je 14. maja u okviru programa Evropske noći muzeja i manifestacije „Muzeji za 10“. Tokom poslednjih 20 godina zbirka Etnološkog odelјenja NMZ postala je bogatija za 500 predmeta koji su od velike vrednosti i uglavnom su proizvodi zanatlija ili domaće radinosti. Većina predmeta koji se nalaze na izložbi datiraju iz prve polovine XX veka, poput različitih peškira, dozidnica, ćilima, bućkalica za maslac, kredenca, delova narodne arhitekture, ćurčijskog alata, porodičnih fotografija, kolevke, dečijih kolica, odeće, igračaka za decu, ali na izložbi će moći da se vidi i krupač iz 1876. godine.

Izložba pruža uvid u zanatsku i domaću radinost naroda sa ovog područja. Svi predstavlјeni predmeti iako pripadaju prošlim vremenima, ušli su u sadašnjost i prenose poruke prošlosti. To i jeste vrednost jer sa sobom nose identitet kako lični tako i kolektivni i prenose određena saznanja budućim generacijama. Izložba ukazuje i na važnost opšte socijalne integracije u formiranju okvira za kulturu sećanja, jer vlasnici predmeta koji stižu u muzej, podjednako su važni akteri u formiranju kulture sećanja i pamćenja.

Nјihovom nesebičnošću rad muzeja, kao institucije, značajno se unapređuje i razvija. Imena vlasnika predmeta, a iznad svega njihova namera da se sačuvaju dokumenti našeg kulturnog nasleđa, ostaće svetlo ispisani primeri i spomeni budućim generacijama kako se poštuju, čuvaju i vole kulturno-istorijske vrednosti iz bogate prošlosti i sadašnjosti našeg naroda.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px