U Narodnom muzeju Zrenjanina otvorena izložba “Intimni prostori Mirjane Nikolić Pećinar” [FOTO]

Zrenjanin - „Intimni prostori Mirjane Nikolić Pećinar“

Izložba pod nazivom „Intimni prostori Mirjane Nikolić Pećinar“ otvorena je večeras u Salonu zrenjaninskog muzeja. Na izložbi je predstavljeno 46 radova u vlasništvu Narodnog muzeja Zrenjanin, Savremene galerije Zrenjanin i Milice Ivković iz Beograda. Pored Mirjaninih slika publici zrenjaninskog muzeja prikazan je i rekonstruisan atelje na Starom sajmištu, u kojem je Mirjana tokom svog života stvorila veći deo svojih radova.

Izložba je simbolično otvorena na dan kada je pre sto godina, u Sarajevu, rođena slikarka Mirjana Nikolić Pećinar, obeležavajući ujedno sedamdeset godina od njenog prvog predstavljanja zrenjaninskoj publici. Otvaranju izložbe su prisustvovali i obratili se Milica Ivković, ćerka Mirjane Nikolić Pećinar, autorka izložbe Olivera Skoko, direktor Narodnog muzeja Siniša Onjin, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnik ministra za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić.

Milica Ivković, ćerka Mirjane Nikolić Pećinar, je na samom otvaranju izložbe rekla:

“Htela bih, u ime svoje majke, da se zahvalim svima što su došli, koji su učestvovali u pripremi ove izložbe, dali svoj doprinos u bilo kom pogledu, sponzorima, Ministarstvu i na kraju najviše hvala Oliveri Skoko, čija je to i bila inicijativa i koja je uložila ogromnu energiju da bi napravili ovu veličanstvenu izložbu.”

Direktor Narodnog muzeja Zrenjanina se takođe obratio prisutnima:

“Okupili smo se ovde u salonu Narodnog muzeja Zrenjanina kako bi smo prezentovali izložbu i obeležili jubilej izvandredne slikarke Mirjane Nikolić Pećinar. Ova izložba, koju je sa puno stručnosti i posvećenosti priredila naša viša kustoskinja, Olivera Skoko, ne bi bila moguća bez podrške Ministarstva kulture, koje je prepoznalo važnost umetničkog nasleđa. Danas imamo čast da nam se pridruže i počasni gosti, gospodin Radovan Jokić, pomoćnik ministarke kulture Maje Gojković, i gospodin Saša Santovac, zamenik gradonačelnika Zrenjanina, gospođa Snežana Vučiurević, pomoćnica gradonačelnika u sektoru kulture i obrazovanja, kao i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Čedomir Janjić, a njihova prisutnost na otvaranju izložbe simbolizuje podršku koju lokalna i državna uprava pružaju kulturnim događajima u našem gradu.

Ova izložba nije samo prilika da se divimo talentu i opusu slikarke Mirjane Nikolić Pećinar, već i da se prisetimo dana kada je pre 100 godina rođena ova izvanredna umetnica. Njena umetnost ostavila je dubok pečat u našem kulturnom nasleđu.”, rekao je direktor.

Olivera Skoko je na otvaranju ponovila da je Mirjana osnovnu školu i gimnaziju završila u tadašnjem Velikom Bečkereku / Petrovgradu, kao i slikarski kurs kod Vase Pomorišca i Stojana Trumića. Potom odlazi u Beograd gde diplomira na Akademiji likovnih umetnosti 1951. godine u klasi prof. Nedeljka Gvozdenovića kod koga će 1953. završiti i specijalizaciju. Iste godine izlaže po prvi put u Zrenjaninu, kome će se često vraćati.

Pored Ečke u narednim godinama učestvuje u kolonijama u Subotici, Bečeju, Sićevu, Počitelju…

Autor izložbe i kataloga je Olivera Skoko, viša kustoskinja-istoričarka umetnosti. Realizaciju izložbe je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije. Projekat je pomogla kompanija Gomeks.

Izložba traje do 6. novembra 2023. godine.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022