Igor Cvijanović i knjiga „Nik Kejv i poetika prestupa“ predstavljeni zrenjaninskoj publici u Gradskoj biblioteci

Zrenjanin – Igor Cvijanović & Nik Kejv

ZRENJANIN – Promocija knjige „Nik Kejv i poetika prestupa“ Igora Cvijanovića u izdanju Kulturnog centra Novog Sada i Partizanske knjige održana je sinoć Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ u Zrenjaninu.

Pored autora Igora Cvijanovića i urednika izdanja Alena Bešića publici se u ulozi domaćina i modertaora obratio i Vladiir Arsenić iz zrenjaninske biblioteke.

Neposredno pre početka promocije, Igor Cvijanović je za portal volimzrenjanin.com rekao:

“Nik Cave, ako ga treba posebno predstavljati, je rock muzičar pre svega, između ostalog i pisac, scenarista, kompozitor za filmsku muziku i razne serije i takođe čovek koji je uspeo da spoji rock and roll sa književnošću, što je meni posebno bilo zanimljivo i zbog toga sam se delom odlučio da pišem doktorat na tu temu iz koje je proizašla ova knjiga.„

igor cvijanovic nik kejv 006
Igor Cvijanović

„Knjiga se zasniva na mom doktoratu, ali nije ista stvar u pitanju, knjiga se bavi njegovom poetikom, najviše njegovim stihovima, dotiče se malo i njegovih romana i prvenstveno je orijentisana na ono što je pisao u smislu teksta a ne muzike, dakle ova knjiga bavi se onim što on piše i način na koji piše.

Odabrao sam baš njega zbog njegove specifičnosti, generacijski je možda on najbliži mom odrastanju, mada verovatno ima bendova i muzičara koji su mi draži od njega, ali retko ko je zanimljiviji od njega.“

„Drugi razlog je ta spona između rock and roll-a i književnosti, jer sam ja završio književnost a rokenrol mi je velika pasija pa je eto on bio logičan izbor.“

„Ja ne mislim da je Nik Cave mračan, ili možda na površini ali kad se malo ispod površine pogleda taj mrak često prelazi u ironiju, u satiru, neki možda uslovno rečeno nedozvoljen smeh i razigranost koju njegova poetika ima.

Mislim da se kod nas ne može reći da postoji neko ko ga je iskopirao, možda da se kaže da se oseća njegov uticaj kod nekih muzičara ali je toliko jedinstveno to što on radi da bi prosto bilo deplasirano da se na taj način kopira“, završio je autor.

„U svojoj studiji Cvijanović je zauzeo stanovište krajnje netipično za naše uslove – u centar književno-teorijske pažnje postavio je liriku Nika Kejva, već za života legendarne figure popularne kulture, a ne književnosti po sebi. Na taj način, on se pridružio višedecenijskim nazorima jednog dela pre svega anglosaksonske teorije sklonog da prizna pravo na precizno izučavanje njihovog rada onim učesnicima supkulturnog života koji to pravo zaslužuju izvesnim estetskim kvalitetom svog teksta“, navodi se u pogovoru knjige.

Nekoliko reči o autoru:

Igor Cvijanović (1979, Tuzla), završio je osnovne i magistarske studije engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavio je prevode proze Džona Barta, Eni Pru, Krisa Abanija, Rejfa Larsena, Džojs Kerol Outs, Dejvida Fostera Volasa i dr. Dobitnik je Nagrade za prevod godine Društva književnika Vojvodine (2012).

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px