Gubimo li letače sa “livada”?

Zrenjanin – Sportsko vazduhoplovstvo

Jedan od sporednih indikatora ekonomske stabilnosti nekog društva je i status sportskog vazduhoplovstva, odnosno opšte avijacije u celosti. Ako se ovaj kriterijum primeni u analizi stanja kod nas, deluje da smo u još većim problemima nego što jesmo. Sporadična dešavanja na sportskim aerodromima (ne preterano interesantna medijima), poneki prelet jedrilice ili malog aviona, poneka padobranska kupola iznad obližnje travnate piste i to je to. Kao da su nam “livade” zamrle.  Ljudima iz struke je jasan značaj ovog zanemarenog resursa ogromnog potencijala, ali bez razumevanja i podrške javnosti i institucija, stvari se neće promeniti.

Pre svega, šta je opšta avijacija

Jednostavno rečeno, opštu avijaciju predstavljaju sve aktivnosti civilnih letelica koje nisu komercijalnog tipa. Sportsko vazduhoplovstvo je naravno, takmičarska komponenta opšte avijacije.

Da krenemo sa malo istorije…

Ivan Sarić je zaustavio dah Subotičana letom iznad hipodroma svega 7 godina posle prvog leta braće Rajt, a prvi aero klub u Srbiji osnovan je 1921. godine. U periodu izmedju dva svetska rata išli smo u korak sa vremenom i tehnologijama, a naši piloti su izvodili podvige na značajnim aero-mitinzima.

Posleratni period razvoja opšte avijacije i sportskog vazduhoplovstva obeležen je velikom podrškom države i vojske infrastrukturi i aktivnostima vazduhoplovnih saveza. Ovaj odnos je bio obostrano koristan. Dobar broj pripadnika 63. padobranske brigade došao je upravo iz padobranskih sekcija tadašnjih aero-klubova, a jedriličari i sportski piloti postizali su zapažene rezultate na međunarodnim takmičenjima. Takođe, ovi letači bili su odličan kadrovski resurs na koji se oslanjao i naš putnički avio-saobraćaj.

Onda su došle devedesete. Ekonomija razorena ratovima i sankcijama, kao i društvo u tranziciji nisu više mogli da budu oslonac ovih aktivnosti i “livade” su upale u svojevrsnu hibernaciju iz koje se veoma sporo bude.

Danas, kada je za skoro svaku investiciju neophodna studija opravdanosti, veoma je važno naglasiti benefite koje možemo imati od opšte avijacije i sportskog vazduhoplovstva.

Evo zbog čega nam trebaju “livade” i letači na njima…

Svuda u svetu, opšta avijacija kao deo civilnog vazduhoplovstva ima veliki značaj. Male “zujalice” koje se šepure ispred hangara sportskih aerodroma smatraju se itekako potrebnim resursom na koji se mogu osloniti samouprave i gradjanstvo. Evo kakve koristi Vojvodina i Srbija mogu imati od svojih letača…

Traganje i spasavanje – školsko-turistički avioni su idealna podrška operacijama pretrage i spasavanja. Tačno je da dronovi imaju veću slobodu kretanja i nemaju “mrtve tačke” kao avioni ali imaju i ograničenja – domet daljinskog upravljanja kao i potreba da se operater i oprema prevezu do odredjene lokacije.

Sanitetski letovi (tzv.” lifeflight” letovi) – postoje klinike koje organizuju ovakve letove ali i ovde se može aktivirati flotila sa “livade”. Sedišta malih aviona se lako demontiraju i dobija se prostor za prevoz povredjenog uz pratnju, a ne treba zaboraviti ni mogućnost hitnog transporta doniranih organa.

“Oči na nebu” – svaki pilot sportskog aviona u jednoj dobro osmišljenoj organizaciji javljanja i uzbunjivanja može puno doprineti. Tako, na primer, na Aljasci već dugo funkcioniše objedinjeni sistem osmatranja iz vazduha gde i piloti malih aviona slanjem tzv. PIREP-izveštaja mogu prijaviti pucanje ledenih “čepova” na rekama. Ovo je samo jedan od primera gde “zujalica” može pokrenuti pravovremeno spašavanje ljudi i dobara, a tu su i eksplozije, požari, saobraćajne nesreće…

Internacionalni sportski renome – takmičenja u padobranskim skokovima, jedriličarski šampionati kao i akrobatsko letenje postaju sve popularniji u svetu. Ovde se ne radi samo o pronošenju dobrog glasa neke zemlje, organizovanje ovakvh dešavanja može biti veoma profitabilno.

Sve u svemu…

Stvari trenutno loše stoje. U vreme “stare Juge” aero-klubovi bili su veoma aktivni, čak su imali i stalno zaposlene. Prihodi su ostvarivani uslugama zaprašivanja iz vazduha, obukom padobranaca i pilota koja je cenovno bila pristupačnija u to vreme, a članarine su služile da se ambijent na “livadi” učini lepšim. Ova vremena su otišla u nepovrat. Tretmane iz vazduha obavljaju posebna preduzeća tako da stare “prskalice” aero-klubova često završavaju karijeru kod drugih vlasnika, po pravilu u siromašnijim zemljama. Padobranska i jedriličarska obuka su za mnoge zainteresovane ipak samo lepa želja koja je u konfliktu sa mogućnostima, kandidata ima malo kao i novčanog priliva. Mladih motornih pilota u aero-klubovima sve je manje i postavlja se pitanje ko će u budućnosti “šlepati” jedrilice, podizati padobrance u nebo i vući reklamne banere.

Šta reći za kraj…

Za naše “livade” ima nade samo ako se pojačaju aktivnosti na njima, a javnost više zainteresuje za njih. Na žalost, teška vremena su u jednom delu gradjanstva stvorila stav da se treba otarasiti svega što nije apsolutno neophodno, a naravno, tu spada i sportsko vazduhoplovstvo . “Kakve koristi ja imam od toga što oni tamo nešto skaču, lete…” – lako je razumeti ovakvo mišljenje nakon svega kroz šta smo prošli ali treba znati da aero-klubovi ne “isisavaju” budžete lokalnih samouprava.

I tako, dok sedite u bašti omiljenog kafića a jedrilica ili mali avion prelete iznad Vas, nemojte ih gledati sa gnevom misleći da je to nekakva beskorisna avantura. Setite se Novaka Đokovića, kako se ponosimo njim i budite uvereni da je možda upravo pilot iznad Vas naš novi sportski brend poput njega. Takodje, kao deo dobro organizovane opšte avijacije Vojvodine i Srbije, isti taj pilot bio bi u mogućnosti da spase nečiji život ili imovinu. O lepoti panoramskog leta iznad Vašeg rodnog kraja, ne treba ni govoriti…

Goran Antonijević

FAA vazduhoplovni dispečer

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

2 Comments

  1. Kakve veze ima ovaj tekst sa Zrenjaninom? Više nemamo aerodrom, nemamo padobrance, jedriličare, modelare, motorne pilote, nemamo evropskih i svetskih tamičenja kao nekad. Sve su oteli Beograđani. Došli i oterali pitome. Sada je ečanski aerodrom vlasništvo beograđana. Pišite o tome, a ne o legendama Subotice. Imamo i mi naše, ali su nam sve oteli. Pišite o tome.

    • Poštovani gospodine Pobesneli, pre sveg ahvala što nas pratite. Itekako ima veze sa Zrenjaninom a aerodrom imamo koliko je nama poznato samo prosle godine smo izvestavali sa aerodroma nekoliko puta. Oteto je nama svašta ali niko neće da piše niočemu. Svako dobro.

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px