Fizička aktivnost i hipertenzija: 1. deo

Zrenjanin – Fizička aktivnost

Podelite vest

Fizička aktivnost i hipertenzija

Redovna fizička aktivnost predstavlja jedan od najznačajnijih alata, koji nam stoji na raspolaganju i može da nam pomogne u prevenciji, tretmanu i/ili kontroli hipertenzije. Visok krvni pritisak značajno povećava rizik od nastanka bolesti srca, srčanog ili moždanog udara, ali ukoliko ste redovno fizički aktivni taj rizik je manji i do 25%.

fizicka aktivnost 1

Kod većine ljudi, vrednosti krvnog pritiska se smanjuju nakon pojedinačne trenažne epizode, odnosno treninga, a ovakvo stanje može da traje i do 24 časa nakon vežbanja. Ove promene su još uočljivije kod osoba sa izraženo visokim vrednostima krvnog pritiska. Drugim rečima, najviše benefita imaju pojedinci koji i sami mogu najviše da profitiraju ukoliko su redovno i adekvatno fizički aktivni.

Učešće u umerenim aktivnostima za razvoj kardiorespiratorne forme i u treningu snage, pojedinačno ili u kombinaciji, osnovna su preporuka za osobe koje imaju hipertenziju. Pored toga, najviše benefita ćete imati ukoliko vežbate veći broj dana u nedelji ili svakog dana.

fizicka aktivnost 2

Kako početi?

Posebne smernice za učešće u fizičkoj aktivnosti

U drugom delu ovog članka, pričaćemo o preporukama vezanim za učešće u aktivnostima za razvoj aerobnih sposobnosti, mišićne forme, kao i o strategijama koje možete da koristite kako biste očuvali i unapredili svoje zdravlje, a rizik od visokog krvnog pritiska sveli na minimum.

Literatura

American College of Sports Medicine (2021). Being active with high blood pressure. Exercise is Medicine series

Piše: M.Sc. Dragoljub Veljović, FMSC, NASM-CPT PROTEINI.SI

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px