Energetska sanacija domaćinstava na teritoriji Zrenjanina – raspisan javni poziv za učešće privrednika

Energetska sanacija domaćinstava na teritoriji Zrenjanina – raspisan javni poziv za učešće privrednih subjekata, nakon čega sledi poziv i za građane

Grad Zrenjanin raspisao je Javni poziv za učešće direktnih korisnika (privrednih subjekata) u sprovođenju mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada, čime se nastavljaju aktivnosti koje lokalna samouprava realizuje u saradnji s Ministarstvom  rudarstva i energetike Republike Srbije. Podsećamo, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura potpisao je 20. jula s ministarkom Dubravkom Đedović ugovor o sufinansiranju Programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, a na osnovu sprovedenog Javnog poziva za dodelu sredstava za finansiranje programa koji sprovode jedinice lokalne samouprave.

Tom prilikom gradonačelnik je izjavio da je u prethodnom periodu ukupna vrednost subvencija za sprovođenje mera energetske efikasnosti i smanjenje nivoa ugljen-dioksida u gradu Zrenjaninu dostigla je skoro 50 miliona dinara.

„Izvršena je zamena oko 5.000 kvadratnih metara stolarije u domaćinstvima, 157 kotlova sa čvrstim gorivom na kotlove na prirodni gas, a mere smo primenjivali i na velikom broju školskih objekata, kroz projekte NIS “Zajednici zajedno”, iz drugih izvora finansiranja od strane Republike i Pokrajine, kroz projekte prekogranične saradnje“, rekao je gradonačelnik.

Predmet ovog Javnog poziva jeste prijava privrednih subjekata koji će izvoditi radove u domaćinstvima. Mere energetske sanacije sprovode se kroz saradnju sa privrednim subjektima koji se bave proizvodnjom, uslugama i radovima na energetskoj sanaciji stambenih objekata, a krajnji korisnici bespovratnih sredstava su domaćinstva na teritoriji grada Zrenjanina. Domaćinstva koja ispunjavaju uslove za dodelu sredstava na osnovu Javnog poziva za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada Zrenjanina za 2023. godinu mogu nabaviti dobra ili usluge isključivo od privrednih subjekata izabranih putem ovog javnog poziva. Cilj sprovođenja mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova je unapređenje energetske efikasnosti u stambenom sektoru i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima na teritoriji grada Zrenjanina.

Mere energetske efikasnosti obuhvaćene Javnim pozivom jesu zamena spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača, postavljanje termičke izolacije spoljnih zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru, postavljanje termičke izolacije ispod krovnog pokrivača ili tavanice, zamena i ugradnja postojećeg grejača prostora efikasnijim kotlom na gas, zamena i ugradnja postojećeg grejača prostora efikasnijim kotlomna biomasu, ugradnja toplotnih pumpi, zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela i pratećeg pribora, ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode, ugradnja solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, ugradnja dvosmernog mernog uređaja za merenje predate i primljene električne energije i izrada neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova na ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije, koji su u skladu sa zakonom neophodni prilikom priključenja na distributivni sistem.

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px