Znate li gde je Elekova vila jedan od najreprezentativnijih primera ove vrste arhitekture u Zrenjaninu?

Zrenjanin - Elekova vila

Elekova vila u Zrenjaninu – Kategorizacija: Spomenik kulture – Adresa: Ulica Petra Drapšina br.15 – Prvi vlasnik: Torontalska županija – Vreme gradnje: 1911. Godina – projektant: ing. Viktor Beneš (mađ.Benes Győző) – Stil: secesija.

Elekova vila, kako je vremenom zapamćena po njenom dugogodišnjem stanaru, direktoru Fabrike šećera, Viktoru Eleku, deo je industrijskog kompleksa Šećerane i nesumnjivo predstavlja vredan objekat graditeljske baštine Zrenjanina.

elekova vila 001
Elekova vila danas

Vila je jedan od najreprezentativnijih primera ove vrste arhitekture u gradu, kako po svojim istorijsko-arhitektonskim odlikama tako i po istorijskim vrednostima jer svedoči o načinu na koji su živeli imućni Bečkerečani u prvoj polovini prošlog veka. Na sačuvanim planovima ostao je zabeležen i potpis tvorca projekta, praškog arhitekte i preduzimača Viktora Beneša.

Vila je izgrađena 1911. godine u stilu secesije bez pravih analogija u okviru sačuvanog arhitektonskog fonda grada i njegove okoline. Zamišljena je kao objekat razuđene osnove, skulptoralno, sa erkerima i elegantnim balkonima okrenutim ambijentu parka.

elekova vila
Elekova vila nekad, foto: Zavoda za zaštiu spoenika kulture Zrenjanin

Utisak razigranosti pojačan je, za ovo područje nekarakterističnim, rešenjem krovnih masa koje koje su blago povijene na krajevima (asocirajući na krovne pokrivače kineskih pagoda).

Na fasadama je veliki broj prozorskih otvora različitih dimenzija, završenih arhitravno ili polukružno. I inače, koncipovanje vila i zamkova arhitektama je tokom XIX i početka XIX veka davalo veće slobode u oblikovnom pogledu u odnosu na zdanja javnog karaktera. Zanimljivo je da je u epohi akademizma za ovu vrstu građevina preporučivan egzotični istočnjački ili romantični pseudomedievalni stil.

Tokom 2007. godine izvedeni su radovi na sanaciji i restauraciji Elekove vile prema uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, a 2013. postavljen je novi biber crep.

Vesna Karavida

Tekst preuzet iz knjige autora V.Karavida, V.Majstorović, B.Kojičić, Poznati arhitekti i njihove građevine u Velikom Bečkereku krajem XIX i početkom XX veka, Zrenjanin 2009, 115-120
http://banateka.blogspot.com/

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px