Dr Danijela Andrić iz zrenjaninske bolnice završila prvu subspecijalizaciju iz oblasti kliničke neurologije

Zrenjanin - Dr Danijela Andrić

Uža specijalizacija iz oblasti neuorlogije – Klinička neurofiziologija sa epileptologijom obuhvata dijagnostiku i lečenje epilepsija i epileptičnih poremećaja, encefalopatija različite etiologije i organskih psihosindroma, glavobolja i drugih paroksizmalnih neuropsihijatrijskih poremećaja odraslih pacijenata, mladih osoba i dece. 

To je prva subspecijalizacija iz oblasti neurologije u ovoj ustanovi. Iako su sekundarna ustanova, Ministarstvo zdravlja je odobrilo ovu subspecijalizaciju, i oni su veoma zahvalni zbog toga.

bolnica danijela andric 001
Dr Danijela Andrić

Sveobuhvatna dijagnostika epilepsije uključuje klinički pregled neurologa, neuroimidžing (MRI/MRA endoktranijuma) i video – elektroencefalografsko (EEG) snimanje.

EEG se obavlja u budnom stanju, u spontanom spavanju i u toku postupaka aktivacije (hiperventilacije i fotostimulacije, mentalne aktivacije, deprivacije spavanja).

Uz pomoć savremenog Holter EEG aparata za produženo EEG i poligrafsko registrovanje, obavljaju se dugotrajna snimanja (24 do 72 sata) elektrokortikalne aktivnosti pacijenata u pokretu, van specijalizovane EEG laboratorije, čime se postiže značajno povećanje senzitivnosti registrovanja patoloških epileptiformnih promena. Trenutno ovakva vrsta ispitivanja se sprovodi u tercijarnim ustanovama, a oni se nadaju se da će imati priliku da to uvedu i u njihovu ustanovu u narednom periodu.

U postupku lečenja bolesnika sa epilepsijom, primenjuju se savremeni terapijski postupci, uz praćenje i lečenje udruženih oboljenja i psihosocijalnu podršku.

“Epilepsija je jedno od najčešćih neuroloških oboljenja kod dece. Smatra se da oko 50 miliona ljudi u svetu boluje od epilepsije, od čega su 4%  deca. Postoji veliki broj različitih vrsta epilepsija i epileptičnih sindroma od kojih su neki dobno zavisni, tj. javljaju se samo u određenoj životnoj dobi.

Epileptični napadi mogu da zahvate samo jedan, ograničeni deo ili čitavo telo, mogu biti praćeni  gubitkom svesti, padom i povređivanjem pacijenta.

Lečenje epilepsije je u prvom redu medikamentozno, potom operativno, stimulacijom nervusa vagusa, ketogenom dijetom. Imajući u vidu da se dobri rezultati postižu samo personalizovanim pristupom lečenju osobe sa epilapsijom, u ovom postupku je neophodno učešće neurologa. Naravno da svaki gubitak svesti nije epileptični napad. Lečenje komorbidnih psihijatrijskih stanja i bolesti naših pacijenata svih uzrasta, obavlja se u saradnji sa psihijatrima/dečijim psihijatrima .

Isto tako se i obavlja dijagnostika i lečenje primarnih glavobolja (migrene, tenzione glavobolje,  klaster i dr.) i simptomatskih glavobolja, kao i prevencija hronične glavobolje.

Krize svesti kao najćešća indikacija za EEG ispitivanje su indikacija za spovođenje EEG dijagnostike. Čest neurološki uzrok gubitka svesti je epilepsija. U svim slučajevima kriza svesti neophodan je kardiološki pregled sa ultrazvukom srca i 24h Holter EKG-a, kao i druga dopunsk aispitivanja.

Zahvalna sam menadžmentu naše ustanove na pruženoj prilici da proširim svoja znanja i veštine. Epidemija Covid-19 virusom jeste omela samu subspecijalizaciju, reorganizacijom odeljenja i samim angazovanjem u Covid odeljenju, ali su dodatno angažovanje i razumevanje kolega doprineli da sam ispit i odbranu subspecijalističkog rada uspešno završila.

Tema supspecijalističkog rada je bila ”Značaj rane procene kognitivnih funkcija obolelih od epilepsije”, psihološka testiranja su obavljana u našoj ustanovi. Zahvaljujem se Meliti Janošev, specijalisti medicinske psihologije koja je testirala naše pacijente odabranim psihološkim testovima (MoCa, MMCE, HADs. Hamiton skala). Samo dobrom saradnjom svih službi, možemo obezbediti adekvatno ispitivanje, lečenje, praćenje terapije pacijenta obolelih od epilepsije.”, rekla je dr Danijela Andrić, subspecijalista kliničke neurofiziologije sa epileptologijom.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. zrenjaninska bolinica dobila je još jednog subspecijalistukliničke neurofiziologije i epileptologije tako daće naši pacijenti sa problemima iz ove oblasti imati lekara ovde u zrenjaninu što je od velikog značaja za grad zrenjanin i same pacijente

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px