Đorđe Damjan i orkestar Frenk Sinatra sinoć oduševili publiku [ FOTO ]

Zrenjanin – Đorđe Damjan i Frenk Sinatra

Koncert omladinskog orkestra „Frenk Sinatra“ održan je sinoć, 22. oktobra, na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina a redakcija portala volimzrenjanin.com jedna je od retkih koja je ispratila i ovaj događaj…

Orkestar se predstavio kroz par numera koje su deo raznovrsnog repertoara koje su činile filmske muzike – numera „Iznad duge“ iz filma „Čarobnjak iz Oza“ i „Larina pesma“ iz filma „Doktor Živago“.

orkestar frenk sinatra 016
Đorđe Damjan i orkestar Frenk Sinatra

Orkestar je izveo poznati  valcer „Dunavski valovi“ od Jovana Ivanovića, srpsku tradicionalnu pesmu „Tamo daleko“ i čuvenu meksičku tradicionalnu pesmu „Selito Lindo“ (Cielito Lindo), sa solistkinjama Sara Rockov Vaskrsija Kovacevic.

orkestar frenk sinatra 009
Đorđe Damjan

Više o orkestru „Frenk Sinatra“:

Popularni orkestar „Frenk Sinatra“ iz Zrenjanina deluje kao veliki vokalno – instrumentalni sastav i broji sa saradnicima oko 50 članova, a  teži da iz kamernog orkestra preraste u veliku Filharmoniju dece i omladine, koja će negovati kvalitetnu muziku svih žanrova: klasike, džeza, filmske muzike, savremene muzike raznih autora, popularne i duhovne muzike, i ima za cilj da predstavi svoj grad poznat po dugododišnjoj tradiciji u negovanju horske muzike – Grad horova, ali i da pomogne u stvaranju novog brenda svog Grada u okviru kulture i umetnosti kao Grad  „živog zvuka“ i velikih orkestara.

orkestar frenk sinatra 022
Orkestar Frenk Sinatra
orkestar frenk sinatra 021
Orkestar Frenk Sinatra

Većina učesnika u orkestru i horu je srednjoškolskog uzrasta ali ima i mlađih i starijih. Mnogi članovi su učenici muzičke škole, dobitnici brojnih pojedinačnih republičkih i međunarodnih nagrada na svom instrumentu, nosioci titule laureata u solo nastupima ili u okviru kamernih sastava do kojih su došli uz pomoć svojih nastavnika instrumenata.

Neki od njih su: Vuk Simić, Majda Mandić, Ema Šiveg, Emilijana Cukić (najmalađi učesnici), zatim Vladimir Aleksić, Anđela Zorić, Darija Čanji, Ružica Sekulin, Blanka Hajnal, Vaskrsja Kovačević, Aleksandar Žegarac i saradnici Lara Malenić, Mila Milović, Marijana Gavranović i Rajan Bolozan.

Svi oni imaju potrebu  da svoj talenat i ljubav prema muzici prošire i okušaju se u grupnom muziciranju uz sve ostale članove orkestra i hora bez kojih to iskustvo ne bi bilo moguće.

Tako je i nastao popularni orkestar „ Frenk Sinatra“ kojim rukovodi sa svojim vršnjakinjama Aleksandrom Stojšin i Katarinom Goršćakosamnaestogodišnji Đorđe Damjan – dirigent, uspešan, mladi srednjoškolac, multiinstrumentalista, koji uporedo pohađa dva odseka srednje muzičke škole u Zrenjaninu – Teoretski odsek i Odsek za dizajn zvuka, a završio je dva odseka u OMŠ- violinu i saksofon, dok je uporedo upisan i u završni razred kontrabasa. Takođe svira klavir i perkusije.

orkestar frenk sinatra 025
Orkestar Frenk Sinatra
orkestar frenk sinatra 028
Orkestar Frenk Sinatra

Zaljubljenik u zajedničko muziciranje, aktivan je član svih velikih muzičkih ansambala koji su mu dostupni u regionu a koji su osvajali brojne nagrade: duvačkog školskog orkestra, omladinskog hora Josif Marinković iz Zrenjanina, crkvenog pevačkog društva „ Prepodobni Rafailo Banatski“, a bio je i dugogodišnji član kreativnog glumačko-muzičkog udruženja MES EUTERPA pri Narodnom pozorištu „ Toša Jovanović“ u Zrenjaninu, gde je igrao u mnogim predstavama i  mjuziklima.

Sa novoformiranim  Popularnim orkestrom „ Frenk Sinatra“ vredno radi, i za kratko vreme okuplja veliki broj članova, simpatizera i saradnika iz različitih gradova, (uključuje vršnjake u organizaciju rada, upravljanje, i rad u različitim sferama…

…odabir kompozicija za obradu, učešće i edukacija u izradi aranžmana, štampanje, arhiviranje i priprema nota- učenici instrumentalnog i teoretskog odseka, snimanje i ozvučavanje orkestra- učenici odseka za dizajn zvuka, video montaža urađenih snimaka – učenici sa IT smera iz Zrenjaninske Gimnazije), i uprkos lošoj epidemiološkoj situaciji uspeva da pripremi program za Međunarodno onlajn takmičenje u Italiji „Sopravista“- All colours of art u decembru 2020., na kojem osvajaju prvu nagradu Grand Pri – LAUREAT, i vaučer za učešće na svim umetničkim festivalima u Italiji do kraja 2022. godine.

U radu sa orkestrom, Đorđe ima stalnu podršku svoje majke, prof. Dragane Damjan, koja mu pomaže u izradi prilagođenih orkestarskih aranžmana, zatim prof. Marka Pejčića koji je klavijaturista i saradnik orkestra, prof. Ivana Petrova, (njegov deda) saradnik-violinista i aranžer,

orkestar frenk sinatra 012
Zahvalnice i Kulturnom centru Zrenjanina
orkestar frenk sinatra 036
Solistkinje Sara Rockov i Vasjrsija Kovacevic

prof. Zorice Kozlovački koja mu predaje hor, harmoniju i dirigovanje a pri čijem Udruženju „ Mejdžr Mjuzik“ je i osnovan orkestar, zatim Udruženja roditelja i nastavnika „Sinapsa“ iz Zrenjanina, kao i MZ „Veljko Vlahović“ na Bagljašu koja im ustupa prostor za vežbanje.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022