Đorđe Damjan i popularni orkestar „Frenk Sinatra“ oduševili publiku [ FOTO ]

Gradska bašta premala za sve koji su hteli da čuju Đorđa Damjana i njegov orkestar “Frenk Sinatra”

 Đorđe Damjan

U ponedeljak, 26. jula, u okviru manifestacije „Banatska bajka“ u Gradskoj bašti, u Zrenjaninu, sa početkom u 20h, publici se predstavio popularni bend kroz pet numera koje su deo raznovrsnog repertoara:

djordje damjan zrenjanin 032a
Đorđe Damjan i bend Frenk Sinatra
djordje damjan zrenjanin 033
Đorđe Damjan i bend Frenk Sinatra

Iz repertoara filmske muzike – numera „ Iznad duge“ iz filma „Čarobnjak iz Oza“, i „ Larina Pesma“ iz filma „ Dr Živago“, zatim prelepi valcer „ Dunavski valovi“ od J. Ivanovića, „ Tamo daleko“ – srpska tradicionalna pesma i „ Selito Lindo“ – meksička tradicionalna pesma sa solistkinjama Marijom Aleksić i Blankom Hajnal.

Popularni orkestar „ Frenk Sinatra“ iz Zrenjanina deluje kao veliki vokalno – instrumentalni sastav i broji sa saradnicima oko 50 članova, a  teži da iz kamernog orkestra preraste u veliku Filharmoniju dece i omladine, koja će negovati kvalitetnu muziku svih žanrova: klasike, džeza, filmske muzike, savremene muzike raznih autora, popularne i duhovne muzike, i ima za cilj da predstavi svoj grad poznat po dugododišnjoj tradiciji u negovanju horske muzike – Grad horova, ali i da pomogne u stvaranju novog brenda svog Grada u okviru kulture i umetnosti kao Grad  „živog zvuka“ i velikih orkestara.

djordje damjan zrenjanin 016a
Đorđe Damjan i bend Frenk Sinatra
djordje damjan zrenjanin 023
Đorđe Damjan i bend Frenk Sinatra

Većina učesnika u orkestru i horu je srednjoškolskog uzrasta ali ima i mlađih i starijih. Mnogi članovi su učenici muzičke škole, dobitnici brojnih pojedinačnih republičkih i međunarodnih nagrada na svom instrumentu, nosioci titule laureata u solo nastupima ili u okviru kamernih sastava do kojih su došli uz pomoć svojih nastavnika instrumenata.

Neki od njih su: Vuk Simić, Majda Mandić, Ema Šiveg, Emilijana Cukić (najmalađi učesnici), zatim Vladimir Aleksić, Anđela Zorić, Darija Čanji, Ružica Sekulin, Blanka Hajnal, Vaskrsja Kovačević, Aleksandar Žegarac i saradnici Lara Malenić, Mila Milović, Marijana Gavranović i Rajan Bolozan. Svi oni imaju potrebu da svoj talenat i ljubav prema muzici prošire i okušaju se u grupnom muziciranju uz sve ostale članove orkestra i hora bez kojih to iskustvo ne bi bilo moguće.

Tako je i nastao popularni orkestar „Frenk Sinatra“ kojim rukovodi sa svojim vršnjakinjama Aleksandrom Stojšin i Katarinom Goršćak osamnaestogodišnji Đorđe Damjan – dirigent, uspešan, mladi srednjoškolac, multiinstrumentalista, koji uporedo pohađa dva odseka srednje muzičke škole u Zrenjaninu – Teoretski odsek i Odsek za dizajn zvuka, a završio je dva odseka u OMŠ- violinu i saksofon, dok je uporedo upisan i u završni razred kontrabasa. Takođe svira klavir i perkusije. Zaljubljenik u zajedničko muziciranje, aktivan je član svih velikih muzičkih ansambala koji su mu dostupni u regionu a koji su osvajali brojne nagrade: duvačkog školskog orkestra, omladinskog hora Josif Marinković iz Zrenjanina, crkvenog pevačkog društva „ Prepodobni Rafailo Banatski“, a bio je i dugogodišnji član kreativnog glumačko-muzičkog udruženja MES EUTERPA pri Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu, gde je igrao u mnogim predstavama i  mjuziklima.

djordje damjan zrenjanin 019
Đorđe Damjan i bend Frenk Sinatra
djordje damjan zrenjanin 034
Đorđe Damjan i bend Frenk Sinatra

Sa novoformiranim  Popularnim orkestrom „ Frenk Sinatra“ vredno radi, i za kratko vreme okuplja veliki broj članova, simpatizera i saradnika iz različitih gradova, (uključuje vršnjake u organizaciju rada, upravljanje, i rad u različitim sferama, odabir kompozicija za obradu, učešće i edukacija u izradi aranžmana, štampanje, arhiviranje i priprema nota- učenici instrumentalnog i teoretskog odseka, snimanje i ozvučavanje orkestra- učenici odseka za dizajn zvuka, video montaža urađenih snimaka – učenici sa IT smera iz Zrenjaninske Gimnazije), i uprkos lošoj epidemiološkoj situaciji uspeva da pripremi program za Međunarodno onlajn takmičenje u Italiji „Sopravista“- All colours of art u decembru 2020., na kojem osvajaju prvu nagradu Grand Pri – LAUREAT, i vaučer za učešće na svim umetničkim festivalima u Italiji do kraja 2022. godine.

U radu sa orkestrom, Đorđe ima stalnu podršku svoje majke, prof. Dragane Damjan, koja mu pomaže u izradi prilagođenih orkestarskih aranžmana, zatim prof. Marka Pejčića koji je klavijaturista i saradnik orkestra, prof. Ivana Petrova, (njegov deda) saradnik-violinista i aranžer…

djordje damjan zrenjanin 010
Đorđe Damjan i bend Frenk Sinatra
djordje damjan zrenjanin 026
Đorđe Damjan i bend Frenk Sinatra

…prof. Zorice Kozlovački koja mu predaje hor, harmoniju i dirigovanje a pri čijem Udruženju „Mejdžr Mjuzik“ je i osnovan orkestar, zatim Udruženja roditelja i nastavnika „Sinapsa“ iz Zrenjanina, kao i MZ „ Veljko Vlahović“ na Bagljašu koja im ustupa prostor za vežbanje.

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px