Predstavljen nov i savremen način rada Defektološke ambulante u zrenjaninskoj bolnici

Zrenjanin – Defektološka ambulanta

Podelite vest

Pomoćnik direktora Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ dr Vanja Kunkin i defektolog-oligofrenolog Mirjana Mladenović su na jučerašanjoj konferenciji za medije predstavili rad Defektološke ambulante, koja funkcioniše u sklopu Odeljenja neurologije zrenjaninske Opše bolnice “Đorđe Joanović”

Ova ambulanta radi već neko vreme u ovom režimu a povod današnje konferencije je promocija ove ambulante koja se brine o širokoj populaciji svih uzrasta od najmlađih do najstarijih sa motoričkim poremićajima, sa problemima sa govorom, pažnjom i mislili smo da je pravi trenutak da pokažemo našim sugrađanima da imamo ovakvu ambulantu i da se trudimo da pomognemo svima, a pre svega deci ali i starijima kojima je potrebna naša pomoć.

defektolosko odeljenje zrenjanin 001
Defektološka ambulanta u Zrenjaninu

Prvo smo obezbedili ovaj adekvatan prostor u kojem mogu da se na adekvatan način pruže naše usluge, gde sami pacijenti u nekom svom režimu rada sami prave neka pomagala koja im koriste u svojim vežbama, ali moram istaći da i zaposleni sami učestvuju svojim donacijama u skladu sa svojim mogućnostima.

Ova ambulanta predstavlja jedan moderan koncept lečenja, a o tome će vam koleginica Mira kasnije nešto više reći, a ja bih dodao još i da je sama služba Defektologije napravila značajan pomak ovom ambulantom..

defektolosko odeljenje zrenjanin 003
dr Vanja Kunkin
defektolosko odeljenje zrenjanin 002
dr Vanja Kunkin

…i da ćemo na ovaj način pružiti najsavremenije lečenje svima kojima je to potrebno, zaključio je za portal volimzrenjanin.com dr Vanja Kunkin, pomoćnik direktora Opšte bolnice “Đorđe Joanović”.

Defektološka ambulanta pruža usluge defektološke i neuropsihološke rehabilitacije dece, omladine i odraslih osoba. Mala deca dolaze kada se uoči da postoji problem u razvoju deteta. Koristimo najčešće terapiju pokretom, zove se reedukacija psihomotorike, ona se oslanja na telo, zato što dete svojim telom ustvari upoznaje svet oko sebe.

Deca predškolskog uzrasta dolaze zbog poremećaja pažnje, a deca školskog uzrasta zbog problema sa čitanjem. Mi smo ovde imali određene rekvizite i sredstva ali smo sada donacijom Iron sporta obogatili tu terapiju tako što imamo razne balansere, grede, sredstva za poligone, loptice za šake i veoma smo im zahvalni za to.

defektolosko odeljenje zrenjanin 004
defektolog-oligofrenolog Mirjana Mladenović

Takođe smo želeli da implementiramo  nešto novo, jer moramo da idemo u korak s vremenom, da koristimo multimediju zato što deca koja su stalno u virtuelnom svetu veoma teško usvajaju sve te vežbe koje su ranije bile sasvim jednostavne u vidu govora, glasa. Tako da mi pored facijalne ekspresije, pokret kao sredstvo komunikacije moramo da imamo i neka audio-vizuelna sredstva koje će preko slušalica da im pruži neki drugi doživljaj. Set koji smo izabrali je takozvani zvučno-intergrativni trening koji je patentiran na Fakultetu za edukacije i integracije u Zagrebu od strane poznatog profesora i koristi se već nekih petnaestak godina u radu i pokazao je izuzetno dobre efekte. U pitanju je muzika, popularna, klasična i ambijentalna, kao i zvuci iz prirode prilagođeni za dečije uho. Koristi se i kod odraslih i korisno je za opuštanje. Nadamo se da će tretman biti dobro dočekan i da će imati dobre efekte.

Odrasla lica dolaze najčešće nakon moždanog udara, to su pacijenti na neurologije koji imaju problema sa govorom. Oni nemaju deficit u motoričkom smislu, ali ne mogu da govore, da pišu, da se snađu na poslu i oni ovde dolaze na neuro-kognitivni trening koji je veoma koristan jer pisanjem, čitanjem ponovo uspostavljamo kognitivnu ravnotežu, a naročito u tom nekom motivacionom smislu da nisu sami, Rekla je defektolog-oligofrenolog Mirjana Mladenović

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022