INTERVJU: Dario Mihaljević – mladi harmonikaš koji oduševljava svojim talentom!

Zrenjanin - Dario Mihaljević

Dario Mihaljević momak koji je rođen u Zrenjaninu i trenutno završava srednju Muzičku školu “Josif Marinković” jedan je od najpoznatijih mladih harmonikaša na ovim prostorima. Zrenjaninci su često imali priliku da ga vide i čuju na raznim manifestacijama prethodnih godina, a ekipa informativnog portala volimzrenjanin.com je tim povodom uradila intervju sa njim. Pročitajte njegovu kratku i zanimljivu životnu priču. 

„Zovem se Dario Mihaljević, rođen sam u Zrenjaninu 2005. godine. Pohađao sam Osnovnu školu „Sonja Marinković“ u Zrenjaninu, a uporedo sam išao i u Muzičku školu „Josif Marinković“, koju i dalje pohađam.

Nižu muzičku školu sam završio u klasi Branislava Simića koji mi je ostao profesor i u srednjoj, razredna mi je Stela Velemir Marković, jedna izuzetno divna žena i posvećen razredni starešina. “Pored redovnog instrumentalnog smera uporedo pohađam i odsek dizajn zvuka. Na oba odseka sam odličan đak” -predstavio se Dario.

dario mihaljevic harmonika 009
Dario Mihaljević

Harmoniku sviram od svoje pete godine, a ljubav prema harmonici sam nasledio od svoga oca i svoje majke. U našoj kući je oduvek bila prisutna muzika, a posebno harmonika. Na početku školovanja sam razmišljao da li da upišem flautu ili violinu, ali sam se na kraju ipak opredelio za harmoniku, upravo zbog te ljubavi prema njoj koju su mi usadili roditelji.”

dario mihaljevic harmonika 013
Dario Mihaljević

“Svoje prve tonove sam počeo na malenoj dečijoj klavijaturi koju mi je kupila moja tetka jer sam bio suviše mali za najmanju harmoniku. Imao sam svega 2,5 godine.

Satima sam znao da stojim ispred televizora i da gledam muzičke emisije i ,,pratim pevače”. Sa 4 godine sam već bio dovoljno velik da mogu da držim harmoniku od 16 basova i sa njom sam se prvi put pojavio javno na snimanju emisije Pretkazanje RTV NS. Sećam se da sam bio najmlađi na tom snimanju među 100 i nešto harmonikaša.”

Mogu reći da danas dobro vladam i klavirom/klavijaturama, a na tome sam neizmerno zahvalan jednom velikom gospodinu, danas svima poznatom Pedji Medenica, koji je u meni video potencijal i pre par godina mi na poklon doneo njegovu profesionalnu klavijaturu koja je danas pored moje harmonike neprocenjiva vrednost u mom vlasništvu. Zahvaljujući upravo toj klavijaturi, imam mogućnost da vežbam kući sve što mi je potrebno za školu tj uporedni klavir.” 

“Harmonika je veoma zahtevna i ona zahteva mnogo odricanja. Morao sam da prestanem da idem na hor i da igram folklor zbog sve većih obaveza oko škole i kako bih imao više vremena da vežbam harmoniku, a vežbao sam u svakom slobodnom trenutku, nekad čak i po 5 sati.“, rekao je Dario.

volimzrenjanin.com

Dario nam je približio svoj prosečan dan vežbanja harmonike:

“Svoje vežbanje uvek započinjem usviravanjem, nakon čega prvo idem sa kritičnim delovima koje se trudim da što bolje odvežbam. Zatim prelazim na neke druge delove, koje, ako sam već uvežbao, nekad i preskočim. I tako sve ponovo u krug.

Uvek je potrebno vežbati i ponavljati, jer nikad neće biti situacije da sve znaš, da ti sve ide super i da nema greške.”

dario mihaljevic harmonika 007
Dario Mihaljević

Iako sam tek 4. godina srednje škole, smatram da imam još dosta da učim i da se istražujem. Do sada sam nastupao na mnogo koncerata, nisam siguran za tačan broj ali rekao bih da ih je bilo malo manje od 100. Tu je bilo i dosta malih nastupa i humanitarnih sviranja. Na koncertima najčešće nastupam sam, a imao sam i svoj prvi solistički koncert koji se održao ove godine maja u Šapcu i ako je prvobitno bio isplaniran da se održi u Zrenjaninu, ali je zbog tadašnje situacije bilo sve odloženo pa umesto u svom gradu prvi solistički koncert sam imao u Šapcu.“

volimzrenjanin.com
dario mihaljevic harmonika 015
Dario Mihaljević

„Uskoro bih trebao da počnem ponovo sa solističkim koncertima, a prvi će biti u Zrenjaninu.

Želim da održim koncert u svom gradu na prvom mestu da bih se zahvalio svojim roditeljima ,,mojim prijateljima i svima onima koji su verovali i podržavali me u ovome a ujedno želim i da najavim humanitarni koncert muzičke škole koji će biti 7. decembra, kao i novogodišnji koncert škole koji će biti 14. Decembra. U Srbiji ima zaista vrsnih harmonikaša i sa dosta njih sam imao prilike sa se upoznam, da mi budu u žiriju i uvek sam dobijao pozitivne kritike koje su isticale moju muzikalnost.“

“Važno je da se ugledamo na neke velike umetnike, jer harmonika je ipak još uvek mlad instrument a oni su za sada na vrhu toga, i ja verujem da je lepo da se ugledamo na njih, jer dosta toga mi mladi imamo I da naučimo.“

“Sa svima iz škole sarađujem podjednako, a ako bih morao da izdvojim nekog onda je to Anđelina Švarc, solo pevanje i Ema Šiveg, violina. Sa njima najčešće nastupam na koncertima. Ja se nadam da će interesovanje za ovaj instrument porasti i da će u budućnosti biti mnogo više dece. Pozvao bih decu da upišu harmoniku i da budu uporni jer klasična muzika zbog koje većina odustane je potrebna i svi treba da znaju da je ona temelj za sve ostalo. Moj prof Simić je korektan i pored njega uz klasičnu muziku svi učenici će moći da sviraju i ostale žanrove koji su popularni kao što je na primer narodna muzika.“

Ja sebe u budućnosti vidim kao koncert majstora i voleo bih da držim koncerte širom Evrope ali i sveta, da nastupam sa svojim prijateljima i kolegama, a možda čak i da budem profesor, ali za to je potrebno da završim akademiju i master i da steknem najviši stepen obrazovanja. Nakon završetka srednje muzičke škole, planiram da upišem akademiju u istočnom Sarajevu. Nadam se da ću uspeti da je upišem i da ću je nakon toga uspešno završiti.“ Zaključio je za portal volimzrenjanin.com Dario Mihaljević.

Naš portal Dariu želi puno uspeha u životu i da postane najpoznatiji harmonikaš Srbije, srećno Daki.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px