Danas se obeležava Svetski dan ljubaznosti

Zrenjanin - Svetski dan ljubaznosti

Svetski dan ljubaznosti se obeležava na međunarodnom nivou 13. novembra. Uveo ga je 1998. godine Svetski pokret dobrote, koalicija nevladinih organizacija za dobrotu nacija.

Na inicijativu Svetskog pokreta za ljubaznost u Tokiju je 13. novembra 1998. godine održana konferencija o ljubaznosti. Doneta je deklaracija koja govori o toleranciji i prihvatanju različitosti. Tako je 13. novembar izabran za Svetski dan ljubaznosti. Svetski dan ljubaznosti primećuje se u mnogim zemljama, uključujući Kanadu, Australiju, Nigeriju i Ujedinjene Arapske Emirate. 

Singapur je prvi put obeležio dan 2009. Italija i Indija su takođe obeležavaju ovaj dan. 2012. godine, na zahtev predsednika organizacije „Svetska Ljubaznost Australije“, Svetski dan ljubaznosti uvršten je u savezni školski kalendar, a potom i ministra školskog obrazovanja, ranog detinjstva i omladine.

Cilj Svetskog dana ljubaznosti predstavlja isticanje dobrih dela u zajednici. Dobrota je osnovni deo ljudskog stanja koji premošćuje rasne, religijske, političke i lokacije. Vrhunsko globalno telo, Svetski pokret dobrote, pristupa Ujedinjenim nacijama da se Svetski dan ljubaznosti zvanično prizna i da njegovi članovi jednoglasno potpišu Deklaraciju podrške svetskoj dobroti. Svetski dan ljubaznosti ima cilj da razmislimo o svojim postupcima, shvatanje da smo deo globalnog društva i da smo jednaki sa ljudima drugih kultura, rasa i religija. Piter Geret dao je Deklaraciju podrške svetskoj dobroti u Australiji i uvrstio Svetski dan ljubaznosti u nacionalni školski kalendar za preko 9000 škola. Obeležava se malim znacima pažnje, pokazivanjem zahvalnosti prema osobama oko nas, ljubaznošću prema drugima, širenje pozitivne energije. 

Na ovaj dan, grupe i pojedinci daju sve od sebe da budu ljubazni prema drugima, u školama, na poslu. Takođe ostavljanje anonimnih porukica, plaćanje ručka ili kafe, pomoć prijateljima i strancima, poklon ili iznenađenje za ljude koji nam znače i mnogo drugih gestova predstavljaju ovaj dan.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px