Danas je Svetski dan hrane – ove godine pod sloganom „Da ne ostavimo nikoga iza sebe“

Zrenjanin – Svetski dan hrane

Podelite vest

U Srbiji se 16. oktobar – Svetski dan hrane obeležava od 2001. godine i ovaj datum je jedan od najvažnijih u Kalendaru javnog zdravlja. Obeležava se od 1981. godine, u preko 150 zemalјa sveta a za datum njegovog obeležavanja, 16. oktobar, simbolično je uzet dan kada je osnovana Svetska organizacija za hranu i polјoprivredu (Food and Agriculture Organisation – FAO), davne 1945. godine. U skladu sa tim, mesec oktobar je proglašen za Mesec pravilne ishrane.

Osnovni cilj obeležavanja Svetskog dana hrane je podizanje svesti, širenja informacija i znanja, ali i mobilisanja javnog mnjenja u korist globalne borbe protiv gladi u svetu sa jedne strane, ali i opterećenja društva bolestima nedovoljne i preobilne ishrane.

Ove godine se 16. oktobar obeležava u vreme globalne krize, kada su u porastu cene hrane i energije, sukoba u regionu, a u međuvremenu pandemija COVID-10 nastavlja da ima uticaj na naš život i ekonomiju.

U svetu gladuje oko 811 miliona lјudi, a samo tokom 2021. godine, oko 193 miliona lјudi je bilo prinuđeno da se osloni na humanitarnu pomoć, takođe preko 3 milijarde lјudi širom sveta, što je oko 40 odsto svetske populacije, ne može sebi da priušti zdrave i bezbedne namirnice.

Sa druge strane u svetu se nastavlja povećanje prekomerne težine i gojaznost kod ljudi.

Prema istraživanju iz 2019. godine u Srbiji je svaki drugi stanovnik stariji od 15 godina bio prekomerno uhranjen (57,1%), odnosno svaki treći je bio predgojazan (36,3% ) i svaki peti gojazan (20,8% ). Veći procenat gojaznih stanovnika je u Vojvodini (25,4%), zatim među siromašnima, manje obrazovanim osobama a takođe i u prigradskim naseljima.

Žene i muškarci su podjedanako gojazni.

Da li znate kakve su navike u ishrani stanovnika Srbije?

Žene pokazuju zdravije navike u ishrani u odnosu na muškarce, a takođe i osobe višeg obrazovanja i boljeg materijalnog statusa.  U poslednje vreme povećalo se korišćenje životinjskih masti na 39,2 procenta, a najviše je zastupljeno kod stanovnika Vojvodine (51,3%).

Najviše koristimo beli hleb u ishrani (86,2%), a samo svaki treći stanovnik jede ribu nekoliko puta nedeljno. Voće svaki dan jede 39,4% stanovnika, a povrće ili salatu 50,2%. Svaki 11 stanovnik dosoljava hranu pre nego što je proba (9,5%).

Zato pokušajmo da menjajmo naše navike u korist zdravlja!

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022