Danas je Svetski dan hrane – ove godine pod sloganom „Da ne ostavimo nikoga iza sebe“

Zrenjanin – Svetski dan hrane

Podelite vest

U Srbiji se 16. oktobar – Svetski dan hrane obeležava od 2001. godine i ovaj datum je jedan od najvažnijih u Kalendaru javnog zdravlja. Obeležava se od 1981. godine, u preko 150 zemalјa sveta a za datum njegovog obeležavanja, 16. oktobar, simbolično je uzet dan kada je osnovana Svetska organizacija za hranu i polјoprivredu (Food and Agriculture Organisation – FAO), davne 1945. godine. U skladu sa tim, mesec oktobar je proglašen za Mesec pravilne ishrane.

Osnovni cilj obeležavanja Svetskog dana hrane je podizanje svesti, širenja informacija i znanja, ali i mobilisanja javnog mnjenja u korist globalne borbe protiv gladi u svetu sa jedne strane, ali i opterećenja društva bolestima nedovoljne i preobilne ishrane.

Ove godine se 16. oktobar obeležava u vreme globalne krize, kada su u porastu cene hrane i energije, sukoba u regionu, a u međuvremenu pandemija COVID-10 nastavlja da ima uticaj na naš život i ekonomiju.

U svetu gladuje oko 811 miliona lјudi, a samo tokom 2021. godine, oko 193 miliona lјudi je bilo prinuđeno da se osloni na humanitarnu pomoć, takođe preko 3 milijarde lјudi širom sveta, što je oko 40 odsto svetske populacije, ne može sebi da priušti zdrave i bezbedne namirnice.

Sa druge strane u svetu se nastavlja povećanje prekomerne težine i gojaznost kod ljudi.

Prema istraživanju iz 2019. godine u Srbiji je svaki drugi stanovnik stariji od 15 godina bio prekomerno uhranjen (57,1%), odnosno svaki treći je bio predgojazan (36,3% ) i svaki peti gojazan (20,8% ). Veći procenat gojaznih stanovnika je u Vojvodini (25,4%), zatim među siromašnima, manje obrazovanim osobama a takođe i u prigradskim naseljima.

Žene i muškarci su podjedanako gojazni.

Da li znate kakve su navike u ishrani stanovnika Srbije?

Žene pokazuju zdravije navike u ishrani u odnosu na muškarce, a takođe i osobe višeg obrazovanja i boljeg materijalnog statusa.  U poslednje vreme povećalo se korišćenje životinjskih masti na 39,2 procenta, a najviše je zastupljeno kod stanovnika Vojvodine (51,3%).

Najviše koristimo beli hleb u ishrani (86,2%), a samo svaki treći stanovnik jede ribu nekoliko puta nedeljno. Voće svaki dan jede 39,4% stanovnika, a povrće ili salatu 50,2%. Svaki 11 stanovnik dosoljava hranu pre nego što je proba (9,5%).

Zato pokušajmo da menjajmo naše navike u korist zdravlja!

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px