,,Banatski dani teku” festival nematerijalnog kulturnog nasleđa naredna 3 dana u Atrijumu Muzeja

Zrenjanin - Banatski dani teku #2

Sinoć je u Atrijumu Narodnog muzeja Zrenjanin počeo drugi po redu festival nematerijalnog kulturnog nasleđa pod nazivom ,,Banatski dani teku” i trajaće 3 dana odnosno u periodu od 15. do 17. septembra 2023. godine.

Ovaj festival je realizovan uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, a autorka ovog projekta je mr Rajka Grubić, muzejski savetnik-etnolog Narodnog muzeja Zrenjanin sa kojom je novinar portala volimzrenjanin.com ovom prilikom razgovarao:

 „I ove godine festival traje tri dana, a prvo veče predstavljamo svadbene običaje većinskih naroda, Srba, Rumuna, Slovaka i Mađara i sve one običaje i običajne radnje čiji je neki osnovni cilj bio zaštita mladenaca, u prvom redu neveste, ali i da se obezbedi potomstvo budućoj porodici tj. porodici koja se osniva.

KUD iz Orlovata će nam kroz igru predstaviti sve običaje od odlaska po kuma do materine pogače, Rumuni iz Torka predstaviće nam običaje koji su prethodili svadbi, upoznavanje mladenaca. Gložan će nam predstaviti igre koje su se igrale na svadbi a Mađari iz Mužlje će nam predstaviti običaje pozivanja svatova.“

banatski dani teku muzej zrenjanin 029
mr Rajka Grubić

„Sutra u okviru starih zanata predstavljamo trukerski zanat, a posetioci će imati priliku da uz pomoć majstorica istrukuju neki ornament i da ga ponesu kući kasnije. Poslednje veče će naše gošće iz Botoša da umese, da razvuku  i da naprave banatske gibančice.“

banatski dani teku muzej zrenjanin 019
Siniša Onjin, direktor zrenjaninskog muzeja

“Narodni muzej Zrenjanin kao domaćin ovog festivala igra ključnu ulogu u očuvanju i predstavljanju nematerijalnog kulturnog nasleđa Banata. Kroz izložbe, radionice, predavanja i razne manifestacije muzej je postao nezaobilazno mesto za sve koji žele da se upuste u dublje razumevanje bogate kulturne baštine ovog regiona. Ove banatske dane, odnosno festivalske dane posvećujemo svi generacijama koje su doprinele očuvanju i prenošenju ovog nasleđa. Hvala svima koji su uložili svoje vreme trud i znanje kako bi se prezentovala tradicija Banata. Vaša predanost je most koji nas povezuje sa prošlim vekovima i ostavlja trag a za buduće generacije.” Rekao je Siniša Onjin, direktor Narodnog muzeja Zrenjanin.

Ulaz na ovaj festival je besplatan za sva tri dana.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px