Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar posetio Zrenjanin i kompaniju “Mlekoprodukt”

Zrenjanin – Ambasador Francuske u Srbiji

Danas je u Zrenjaninu održan događaj pod nazivom „Bonjour ZRENJANIN“ koji predstavlja koncept umrežavanja koji je Francusko-srpska privredna komora (CCIFS) pokrenula u 2020. godini u saradnji sa svojim institucionalnim i strateškim partnerima.

Tim povodom Grad Zrenjanin danas je posetio Njegova ekselencija ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar sa svojim saradnicima.

Kako je i najavljeno po protokolu u 10 časova je održan prijem i radni sastanak sa gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom i njegovim najbližim saradnicima a potom su u Baroknoj Sali Gradske kuće održana uvodna obraćanja i prezentacija poslovnih prilika gde je organizovan i susret delegacije CCIFS sa lokalnim preduzećima u okviru „B2B Meetings“.

ambasador francuske gradska kuca zrenjanin 008
Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar
ambasador francuske gradska kuca zrenjanin 004
Gradonačelnik Simo Salapura sa saradnicima

Obraćajući se medijima ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar je rekao:

„Dobar dan, srećan sam što sam danas ovde u Zrenjaninu. Ja sam danas ovde u poseti u okviru posete delegacije Francusko-srpske privredne komore koja ovaj događaj izvodi pod imenom „Bonjour ZRENJANIN“. Ovo je deo kada se otkrivaju potencijali jednog regiona i naravno susreti i saradnja između Francuskih preduzeća i preduzeća iz Zrenjanina.

Uz podršku francuskih vlasti, Francuska preduzeća su sve prisutnija u Srbiji. 

Francuska preduzeća su posebno prisutna u sektorima zaštite životne sredine, prerada otpadnih voda i na velikim infrastrukturnim projektima. Francuska mala i srednja preduzeća su već prisutna u Srbiji, ali žele da se upoznaju sa više mogućnosti i potencijala u Srbiji. U Zrenjaninu su već prisutna dva velika francuska preduzeća: Mlekara i Novares.

U oblasti poljoprivrede postoji veliko francusko znanje koje bi smo voleli da podelimo s Srbijom. Imamo mnogo oblasti moguće saradnje i želimo da ih sa vama razvijemo. “, rekao je Njegova ekselencija ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

Gradonačelnik Zrenjanin Simo Salapura, pozdravljajući ambasadora Košara i goste našeg grada, podsetio je na dugu privrednu tradiciju grada i podatak da je u nekadašnjoj Jugoslaviji Zrenjanin svrstavan među vodeće industrijske centre.

“Aktivnostima koje posebno preduzimamo u poslednjoj deceniji, u Zrenjaninu smo izgradili ambijent povoljan za investiranje i privlačenje kapitala, i domaćeg i stranog. Na ulazu u grad, iz pravca Beograda, u toku je poslednja faza realizacije najveće grinfild investicije u Srbiji – izgradnja kompleksa za proizvodnju pneumatika kineske kompanije „Linglong“, u vrednosti od čak milijardu dolara. Pogoni se nalaze u okviru industrijske zone „Jugoistok“, koja svojim kapacitetom, dosadašnjim razvojem i potencijalima predstavlja jednu od najprivlačnijih lokacija za investiranje na teritoriji Republike Srbije. U ovoj zoni posluje, gradi proizvodne pogone ili je kupilo građevinske parcele više od 30 investitora. Planskim proširenjima, kapacitet zone “Jugoistok” dostigao je 550 hektara, od kojih preko 130 imaju poznatog vlasnika.”, ukazao je gradonačelnik na ekonomske potencijale grada.

Predsednik Francusko-srpske privredne komore Dragan Stokić rekao je da je Komora osnovana 2009. godine, kao prva francusko-srpska poslovna mreža u regionu i da broji oko 130 članova, francuskih firmi i njihovih kompanija u Srbiji, ali i velik broj izvorno srpskih i drugih internacionalnih kompanija.

Predrag Stankov, direktor Regionalne privredne komore u Zrenjaninu, osvrnuo se na poslovne prilike u regionu i pozvao sve prisutne kompanije da iskoriste posetu za upoznavanje i uspostavljanje potencijalnih partnerstva.

Njegova ekselencija ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura sa saradnicima posetili su preduzeće „Mlekoprodukt“ (Temišvarski drum 24, Zrenjanin) gde je već dugi niz godina većinski vlasnik firma „BONGRAIN“ sadašnjim „Groupe SAVENCIA Saveurs & Spécialités“ sa sedištem u Francuskoj.

Kompanija „Mlekoprodukt” d.o.o. osnovana je 1947. godine i bavi se preradom mleka i proizvodnjom mlečnih proizvoda i jedna je od vodećih kompanija u ovoj oblasti.

Od 28.02.2004. D.O.O.“Mlekoprodukt“ Zrenjanin posluje u sastavu francuske kompanije, odnosno njenog istočnoevropskog dela. Posle toga je počela ubrzana modernizacija uz efikasna investiranja u svrhu priprema za ulazak na evropsko tržište. Razvijena je nova robna maka „Biser“ sa ambicijom vodećeg brenda proizvođača sireva na našim proistorima, Jugoistočne Evrope i Balkana.

U aprilu 2015. „BONGRAIN“ menja ime u „Groupe SAVENCIA Saveurs & Spécialités“ i danas, kompanija deli svoju aktivnost na dve grane: „SAVENCIA Fromage & Dairy“ (sir i mlečni proizvodi) i „SAVENCIA Gourmet“ (čokolada, suhomesnati proizvodi i plodovi mora).

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

No comments yet

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px