Na Žitnom trgu obeleženo 80. godina od najsvirepijeg zločina u Banatu!

Zrenjanin - 80 godina “krvavog januara”

Komemoracijom, služenjem pomena i polaganjem venaca na spomenik na Žitnom trgu u Zrenjaninu danas je obeležena 80. godišnjica od tragičnih događaja iz Drugog svetskog rata, poznatih kao “krvavi januar” ili “krvavi srpski Božić”.

Na treći dan pravoslavnog Božića i dan Svetog prvomučenika – arhiđakona Stefana, 9. januara 1942. godine, fašisti su izveli jedan od najsvirepijih zločina u Banatu tokom okupacije kada su u Zrenjaninu – tadašnjem Petrovgradu – Kikindi, Dragutinovu (danas Novo Miloševo) i Banatskom Aranđelovu pogubili 150 rodoljuba. Trideset građana srpske i romske nacionalnosti, zarobljenih u racijama tokom jeseni 1941. godine u nekoliko mesta u Banatu, streljano je u Zrenjaninu, u dvorištu sudskog zatvora, a potom su njihova tela na zaprežnim kolima proneta centralnim gradskim ulicama i obešena na Žitnom trgu, gde su stajala do sutradan.

To nisu bili samo komunisti, već i obični građani i slobodarski opredeljeni ljudi, koji nisu želeli da prihvate nemačku okupaciju. Među njima su bili i neki od organizatora antifašističke borbe u srednjem Banatu – dr Lazar Mijatov, skojevka Olga Ubavić i Ivan Vioglavin.

Vence su danas položili gradonačelnik Zrenjanina Simo Salpura, nejgov zamenik Saša Santovac i predsednik Skupštine Čedomir Janjić, nekadašnji gradonačelnik Ivan Bošnjak sa porodicom, čiji je rođeni deda Bogoljub Bošnjak jedan od stradalih u ovom zločinu okupatora i predstavnici SUBNORa.

Spomenik je postavljen pre 35 godina i njegovo stanje zahtevalo je sanaciju, kojom je bilo obuhvaćeno više segmenata – temeljno čišćenje tri kamena obeliska, zamena oštećenih i popuna nedostajućih mermernih ploča na postamentu, kao i rekonstrukcija ukrasnog zida od žute klinker-opeke. Vremenom je izbledeo i natpis na spomeniku, sa imenima žrtava, pa je i on obnovljen. Restauracija je trajala mesec dana a nešto više o tome sa više fotografija možete pogledati OVDE.

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. Zašto organizator pomena nije pozvao niti jednog borca i/ili vojnog invalida?

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px