Na Žitnom trgu obeleženo 80. godina od najsvirepijeg zločina u Banatu!

Zrenjanin - 80 godina “krvavog januara”

Komemoracijom, služenjem pomena i polaganjem venaca na spomenik na Žitnom trgu u Zrenjaninu danas je obeležena 80. godišnjica od tragičnih događaja iz Drugog svetskog rata, poznatih kao “krvavi januar” ili “krvavi srpski Božić”.

Na treći dan pravoslavnog Božića i dan Svetog prvomučenika – arhiđakona Stefana, 9. januara 1942. godine, fašisti su izveli jedan od najsvirepijih zločina u Banatu tokom okupacije kada su u Zrenjaninu – tadašnjem Petrovgradu – Kikindi, Dragutinovu (danas Novo Miloševo) i Banatskom Aranđelovu pogubili 150 rodoljuba. Trideset građana srpske i romske nacionalnosti, zarobljenih u racijama tokom jeseni 1941. godine u nekoliko mesta u Banatu, streljano je u Zrenjaninu, u dvorištu sudskog zatvora, a potom su njihova tela na zaprežnim kolima proneta centralnim gradskim ulicama i obešena na Žitnom trgu, gde su stajala do sutradan.

To nisu bili samo komunisti, već i obični građani i slobodarski opredeljeni ljudi, koji nisu želeli da prihvate nemačku okupaciju. Među njima su bili i neki od organizatora antifašističke borbe u srednjem Banatu – dr Lazar Mijatov, skojevka Olga Ubavić i Ivan Vioglavin.

Vence su danas položili gradonačelnik Zrenjanina Simo Salpura, nejgov zamenik Saša Santovac i predsednik Skupštine Čedomir Janjić, nekadašnji gradonačelnik Ivan Bošnjak sa porodicom, čiji je rođeni deda Bogoljub Bošnjak jedan od stradalih u ovom zločinu okupatora i predstavnici SUBNORa.

Spomenik je postavljen pre 35 godina i njegovo stanje zahtevalo je sanaciju, kojom je bilo obuhvaćeno više segmenata – temeljno čišćenje tri kamena obeliska, zamena oštećenih i popuna nedostajućih mermernih ploča na postamentu, kao i rekonstrukcija ukrasnog zida od žute klinker-opeke. Vremenom je izbledeo i natpis na spomeniku, sa imenima žrtava, pa je i on obnovljen. Restauracija je trajala mesec dana a nešto više o tome sa više fotografija možete pogledati OVDE.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas...

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo final 2022 500 2