Završena sanacija i restauracija spomenika žrtvama fašizma na Žitnom trgu

Zrenjanin – Spomenik žrtvama fašizma

Ovih dana završeni su radovi na sanaciji i restauraciji spomenika žrtvama fašizma na Žitnom trgu u Zrenjaninu, koje je finansiralo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i jednim delo Grad Zrenjanin, a po predlogu projekta sanacije i restauracije koji je izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

Spomenik, autora Milorada Berbakova, otkriven je 7. jula 1986. godine, povodom 45. godišnjice od početka ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu, a sanacija spomenika povodom pedstojećeg obeležavanja 80. godišnjice od tragičnih događaja i stradanja naših sugrađana kojima je monument posvećen – 9. januara 1942. godine. 

zrtve fasizma zrenjanin 007
spomenik žrtvama fašizma na Žitnom trgu

Tada su, na treći dan pravoslavnog Božića i dan Svetog prvomučenika – arhiđakona Stefana,  fašisti u Zrenjaninu – tadašnjem Petrovgradu – Kikindi, Dragutinovu (danas Novo Miloševo) i Banatskom Aranđelovu pogubili 150 rodoljuba. 

Trideset građana srpske i romske nacionalnosti, zarobljenih u racijama tokom jeseni 1941. godine u nekoliko mesta u Banatu, streljano je u Zrenjaninu, u dvorištu sudskog zatvora, a potom su njihova tela na zaprežnim kolima proneta centralnim gradskim ulicama i obešena na Žitnom trgu, gde su stajala do sutradan.

To nisu bili samo komunisti, već i obični građani i slobodarski opredeljeni ljudi, koji nisu želeli da prihvate nemačku okupaciju. Među njima su bili i neki od organizatora antifašističke borbe u srednjem Banatu – dr Lazar Mijatov, skojevka Olga Ubavić i Ivan Vioglavin.

zrtve fasizma zrenjanin 004
spomenik žrtvama fašizma na Žitnom trgu
zrtve fasizma zrenjanin 001
spomenik žrtvama fašizma na Žitnom trgu

Bio je to prvi Božić u našem gradu pod fašističkom okupacijom i pokušaj okupatora da na svirep način uguši antifašistički pokret, ali je postigao upravo suprotno i još više ohrabrio rodoljube da se okupe u borbi za slobodu.

Spomenik je postavljen pre 35 godina i njegovo stanje zahtevalo je sanaciju, kojom je bilo obuhvaćeno više segmenata – temeljno čišćenje tri kamena obeliska, zamena oštećenih i popuna nedostajućih mermernih ploča na postamentu, kao i rekonstrukcija ukrasnog zida od žute klinker-opeke. Vremenom je izbledeo i natpis na spomeniku, sa imenima žrtava, pa je i on obnovljen.

Ostavite komentar ovde...

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *