20 najboljih učesnika nastupilo sinoć na 28. Festivalu guslara Vojvodine u Zrenjaninu

Zrenjanin – Guslari Vojvodine

Podelite vest

Dvadeset i osmi festival guslara Vojvodine – finalno takmičenje 20 najbolje ocenjenih guslara Vojvodine održano je sinoć u Kulturnom centru Zrenjanina.

Festival je organizovalo Udruženje guslara Vojvodine, zrenjaninsko Kulturno-umetničko guslarsko društvo „Petar Perunović Perun“ i Kulturni centar pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Vojvodine.

festival guslara vojvodine 035
28. Festival guslara Vojvodine

Predsednik organizacionog odbora je gradonačenik Zrenjanina, koji se na žalost nije pojavio, a mi smo domaćini bili i pre par godina međutim bila je „Korona“ pa nismo organizovali festival. Evo ove godine smo ipak odlučili da opet budemo domaćini i mislim da smo i uspeli u tome i želim pre svih da se zahvalim Kultrunom centru i direktoru Goranu Marinkoviću i Sredu Pajiću.

Da bi se održale gusle i epska poezija, tradicija i narodni običaji organizuju se festivali guslara Vojvodine i festivali guslara Srbije ali i festivali Srpskih guslara što znači guslari Srbije, Crne gore i Republike Srpske.

Evo večeras održavamo 28. Festival guslara Vojvodine a za 20tak dana biće i Festival guslara Srbije tako da prva tri plasirana guslara večeras idu direktno u polufinale, rekao je predsednik zrenjaninskog udruženja guslara Vojvodine „Petar Perunović Perun“ dr Radivoj Jelovac.

Kulturni centar Zrenjanina ne samo što se tiče gusala nego i svih kulturnih programa uvek daje podršku našim stvaraocima i ljudima koji neguju običaje i tradiciju i kulturu našeg naroda a svakako da su gusle izuzetno značjne za našu istoriju i da su zvanično primljene u UNESCO tako je izuzetno važno da njihove pesme ali instrumenti nađu prostor u budućnosti kao i sadašnjosti a mi smo tu uvek da pomognemo.

Kulturnom centru ovo nije prvi put da podrži održavanje ovakvog festivala pa smo tako do sad imali i pokrajinsko ali i republično takmičenje baš ovde u našoj Velikoj sali tako da se mi kao ustanova uvek rado odazovemo i damo podršku ovakvim skupovima kao što smo uvek i podrška svima koji rade na očuvanju tradicije i kulture, zaključio je za portal volimzrenjanin.com direktor Kulturnog centra Zrenjanina, Goran Marinković.

Ovom festivalu su prisustvovali i gradski većnici, Dejan Damjanović, Saša Kandić i Dragan Gudžev a kao i ranije festivale i ovaj je podržala kompanija Keramika Jovanović na čelu sa direktorom Budimirom Jovanovićem kome su pre samog početka festivala uručene originalne gusle za koje je gospodin Jovanović, u svom kratkom obraćanju rekao da će mu krasiti kancelariju i da dok je njega da će on lično i njegova kompanija uvek podržavati ovakve festivale.

Uskoro više fotografija na našoj FB sranici OVDE

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022