104 godine od formiranja Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku, venci na kuću Slavka Županskog

Zrenjanin – Srpski narodni odbor

Podelite vest

U porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice danas je tradicionalno obeležen dan osnivanja Srpskog narodnog odbora, formiranog 31. oktobra 1918. godine kao prvo takvo telo na prostoru Vojvodine, tada još uvek na teritoriji Austrougarske monarhije.

Srpski narodni odbor u Velikom Bečekereku imao je zahvalnu misiju i odgovoran zadatak da pripremi dolazak oslobodilačke srpske vojske i preuzme vlast u gradu po okončanju Prvog svetskog rata, ali su njegovi istaknuti članovi, naši najumniji sugrađani u to vreme, imali i širu istorijsku ulogu…

104 godine sno slavko zupanski 001
Spomen ploča u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice

…ne samo u poslednjim danima rata, već i u događajima koji su potom usledili, sve do prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji i stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Kraljevine Jugoslavije.

U ime Grada Zrenjanina vence su položili gradonačelnik Simo Salapura, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić, a prisustvovali su i drugi funkcioneri lokalne samouprave, odbornici Skupštine grada, učenici Zrenjaninske gimnazije i građanke i građani Zrenjanina.  Na početku svečanosti, himnu Republike Srbije otpevala je Milica Dosković, članica Opere SNP u Novom Sadu.

“Grad Zrenjanin danas neguje kulturu sećanja na svoje značajne sugrađane i na značajne datume iz istorije, posebno iz perioda oba svetska rata. Borba za nacionalno oslobođenje u Velikom ratu i borba protiv fašizma i nacizma u Drugom svetskom ratu najsvetliji su periodi naše prošlosti i narodnih težnji da ostanemo svoji, na svome, da sami odlučujemo o svojoj slobodi i sudbini. Da negujemo multinacionalne odnose, čuvamo svoje i poštujemo tuđe običaje, jezik, veru i kulturu, da živimo ne jedni pored drugih, već jedni sa drugima. To je ono što u sadašnjem vremenu čini Zrenjanin ponosnim gradom, sa jasnom strategijom razvoja i našim svakodnevnim nastojanjima da bude što bolje i što lepše mesto za život i rad. Samo tako čuvaćemo i uspomenu na slavnu prošlost, na značajne istorijske datume i njihove aktere, među kojima, svakako, istaknuto mesto zauzimaju članovi prvog Srpskog narodnog odbora”, poručio je gradonačelnik na današnjoj svečanosti.  

Prisutnima se obratio i istoričar Milan Radaković, direktor Zrenjaninske gimnazije, koji je podsetio na okolnosti u kojima je delovao Srpski narodni odbor i na umeće dr Slavka Županskog i njegovih saradnika da izvedu promene, pripreme smenu vlasti bez prolivanja krvi i dočekaju srpsku oslobodilačku vojsku kao predstavnici nove narodne uprave u Velikom Bečkereku. 

“Krajem oktobra meseca, srpska vojska još nije prešla Savu i Dunav. Još uvek su ovde ostaci austrougarske vojske, a oni su (članovi SNO) doneli ključne odluke, noseći u sebi duh patriotizma i veliku mudrost, jer je tada trebalo pregovarati sa organima vlasti, dobiti oružje za Srpsku narodnu gardu, koja je mirnim putem preuzela ključne objekte u gradu – poštu, državnu banku, železničku stanicu. Bili su vizionari koji su gledali u budućnost i to je ono što treba da nam bude putokaz, ta njihova veličina i ta mudrost”, rekao je Radaković i citirao našeg velikog prosvetitelja Dositeja Obradovića: “Ja ljubim svoj narod, govoreći pravdu i istinu”.

“Poštovani prijatelji, nemojmo nikad zaboraviti imena ovih ljudi, članova Srpskog narodnog odbora, kojima dugujemo ovo što danas živimo: dr Slavko Županski, dr Andrija Vasić, prota Žarko Stakić, pop Dragutin Mojić, Živko Terzin, Milan Rakić, Paja Ristić, Svetozar Isaković i Jefta Vukov. Hvala im na svemu”, poručio je profesor Radaković.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

tekst: zrenjanin.rs

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022