Пре сто година, 16. августа 1921, умро је један од највољенијих српских владара

Kраљ Петар

Настојао је да влада у оквирима овлашћења која му је одредио устав којим је Србија била уређена као демократска парламентарна монархија, и његова владавина је са правом названа златним добом српске демократије. Саображавање Краљевине Србије развијеним и демократским европским државама је у његово време било несумњиви национални консензус.

Држава којом је владао се материјално развијала, привредно осамосталила од Хабзбуршке монархије и почела да убрзано развија сопствену индустрију, српска наука је почетком ХХ века досегла европски ниво, а његова владавина се поклапа и са једним од најдинамичнијих периода у српском уметничком стваралаштву. 

kralj petar naslovna
Споменик краљу Петру I Карађорђевићу на Тргу слободе

Такође, за време његове владавине су се одиграли и ратови за ослобођење и уједињење 1912-1918, који су окончани тријумфом српског оружја, ослобођењем српског народа од османлијске и хабзбуршке власти, и уједињењем Српства у оквиру југословенске краљевине.

kralj petar 011
Споменик краљу Петру I Карађорђевићу на Тргу слободе
kraljpetar 010
Споменик краљу Петру I Карађорђевићу на Тргу слободе

У част овога владара, чија је војска 1918. године ослободила Банат, мој родни град је од 1935. до 1946. године носио име Петровград.

Вјечнаја памјат краљу Петру I Ослободиоцу! 

Историчар др Александар Иванов

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *