Zubni kamenac kod pasa i mačaka

Zrenjanin – Zubni kamenac

U današnje vreme sve se više javljaju problemi sa zubima kod pasa i mačaka s obzirom da se njihova ishrana uveliko promenila u posljednjih 30 godina, kao i njihov prosečni životni vek. Nega zuba ljubimaca je postala veoma važan deo održavanja lične higijene ljubimca.

Kako nastaje kamenac?

Na zubima prvo nastaje plak. To je bela, lepljiva naslaga na zubima koju čine ostaci hrane i bakterije. Lako se skida četkicom.

beautiful pet portrait dog

Ukoliko se plak ne uklanja, mineralne soli iz pljuvačke učiniće da se te naslage stvrdnu i na taj način se formira kamenac. To je tvrda naslaga od žućkaste do braon boje na zubima koja ne može da se ukloni ispiranjem ili pranjem zuba četkicom. Budući da je kamenac hrapav na njemu se zadržavaju veće količine plaka koji opet dovodi do stvaranja veće količine kamenca, koji ulazi pod desni, odvajajući ga od zuba. Krajnji ishod može biti i ispadanje zuba.

Kako sprečiti nastajanak zubnog kamenca?

Postoji mnogo načina da se spreči pojava kamenca ili barem produži vreme pre pojave. Danas na tržištu postoje razni preparati u obliku hrane, pasti, praška, krema, grickalica, igrački i ostalog, čiji je cilj mehanički ili hemijski da spreči nastajanje plaka i kamenca. Takođe postoji i četkica za  zube i pasta posebno formulisana za pse.

Kako prepoznati problem?

Bakterije koje se nalaze na kamencu vrlo često uzrokuju upalu desni, koju je lako prepoznati jer su desni inače bledo roze boje,a kada su upaljene postaju crvene i to mesto lako prokrvari.

Od kojih faktora zavisi zdravlje zuba?

Zdravlje zuba zavisi od mnogo faktora, neki od njih su: genetika, ishrana, način držanja. Veoma je poznato da manji psi imaju više problema sa zubnim kamencem.

Zašto? Mali psi imaju drugačiji metabolizam od velikih rasa te drugačiji pH pljuvačke, tako da se kamenac kod njih više stvara nego kod većih rasa. Taj problem je posebno izražen kod pudli, koje već vrlo mlade mogu imati velike naslage kamenca. Male rase pasa i persijske mačke su maročito sklone ovom problemu. Kada se jednom stvori, zubni kamenac može da se ukloni jedino stručnom intervencijom. Ishrana je jedan od najvažnijih faktora. Ishrana konzervama i mekom hranom jedan je od uzroka stvaranja kamenca. Kada je pas hranjen granulama, on takvu hranu mora dobro da sažvaće, pa na taj način mehanički čisti zube. Ako je pas hranjen konzervama, takav efekat izostaje, pa sve naslage ostaju na zubima.

girls with dog grass

Kamenac i njegove posledice

Kamenac može izazvati infekcije desni koje su jako bolne. Infekcija desni se može proširiti na viličnu kost i dovesti do ispadanja zuba. Nakupljanje zubnog kamenca predstavlja značajan zdravstveni problem kod pasa. Naslage zubnog kamenca lagano potiskuju desni, koreni zuba postaju izloženi zubi se rasklimaju i na kraju dolazi do ispadanja zuba. Ukoliko se ne leči na vreme jedina opcija je mehaničko uklanjanje kamenca od strane veterinara koje se obavlja u opštoj anesteziji. U najgorem slučaju  veterinar mora da izvadi čitav zub. Kod starijih životinja i onih sa već postojećim zdrastvenim problemima uvođenje u totalnu anesteziju može biti rizično, te je ovakve probleme uvek bolje sprečiti nego lečiti.

selective focus shot adorable golden retriever outdoors

Kako se rešiti zubnog kamenca?

Jedini način lečenja je uklanjanje zubnog kamenca mehanički ultrazvučno. Takođe postoji veliki izbor preparata koji se preporučujuvlasnicima kako bi smirili upalu desni  sprečili nastajanje novog kamenca.

Mali savet: U borbi protiv kamenca preventiva je uvek najbolji izbor. Ukoliko niste sigurni koji preparat za prevenciju kamenca bi bio najbolji izbor za Vašeg ljubimca konsultujte se sa Vašim veterinarom.

Dr vet.med. Mirjana Antonijević

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px