Zrenjaninsko prihvatilište za napuštene pse i mačke ocenjeno kao “zadovoljavajuće”

Zrenjanin – prihvatilište za pse i mačke

Podelite vest

U Privremeno prihvatilište za napuštene pse i mačke koje radi u sklopu JKP „Čistoća i zelenilo“ mesečno se dovodi više od stotinak pasa i svi psi su dobro zbrinuti

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelene Tanasković naložila je nedavno  vanrednu i sveobuhvatnu kontrolu svih prihvatilišta za pse na teritoriji Srbije. Inspekcijskim nadzorom u pojedinim prihvatilištima uočene su nepravilnosti i određene mere  kako bi se ti nedostaci otklonili.

Vanredni inspekcijski nadzor izvršen je i u Privremenom prihvatilištu za napuštene pse i mačke koje u našem gradu koje radi u sklopu JKP „Čistoća i zelenilo“ i tom prilikom konstatovano da su uslovi u kojima borave napuštene životinje zadovoljavajući.

Šef Zoohigijenske službe JKP “Čistoća i zelenilo” Zrenjanin, Zoran Glumac ukazao je da Prihvatilište posluje u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja i na neškodljiv i human način uklanja napuštene pse i mačke sa ulica.

prihvatiliste za pse 018

– Zakoni su takvi da se menjaju i uvode novine. Inspekcija je bila i sve pregledala, a mi se, koliko smo u mogućnosti, uklapamo u zakonsku normu. Trudimo se da budemo dobri domaćini, to je naše poslovanje, da psi budu dobro zbrinuti – rekao je Glumac napominjući da inspekcije nisu retkost.

Govoreći o radu, Zoran Glumac je rekao i da je kapacitet Prihvatilišta 200 pasa, a da se njihov broj menja. Mesečno se dovede oko stotinak, pa i više pasa. Konstanto je tu između 180 i 200 pasa.

Radnici koji su ovde angažovani vode računa o higijeni, odnosno čišćenju i pranju boksova i dvorišta, a sarađujemo i sa veterinarskom stanicom „Dimić“ koji nam dolaze po pozivu.

– Prilikom smeštaja pasa odvajamo manje od većih kako ne bi došlo do povređivanja. Dešava se da se dovode i povređeni, bolesni psi, pa gledamo da se uradi kompletna trijaža pasa. Svoje pse dovode i vlasnici kada više nisu u situaciji da se o njima brinu. I te pse prihvatamo, bolje nego da ih puste na ulicu. Svi psi koji su ovde smešteni prođu period posmatranja u trajanju od petnaest dana, nakon toga veterinar odlučuje da li će oni biti podvrgnuti sterilizaciji, kastraciji, udomljavanju ili CNR program – naveo je Glumac.

Inače, Grad Zrenjanin i Zoohigijenska služba, zajedno u cilju smanjenja populacije napuštenih i izgubljenih životinja, sprovode CNR program koji podrazumeva hvatanje napuštenih i izgubljenih životinja (pasa), sterilizaciju, vakcinaciju protiv besnila, tretman protiv endoparazita i ektoparazita, obeležavanje i vraćanje zdravih, neagresivnih i neujedljivih pasa na područje na kojem su uhvaćeni. Ovaj postupak predstavlja humani način zbrinjavanja životinja. Psi koji prođu ovaj program čuvaju teritoriju od novih pasa i tako se populacija stabilizuje, dok ne počne da se smanjuje usled starosti. Psi se ne vraćaju na lokacije dečjih vrtića, školskih dvorišta i bolnica. Oni su mikročipovani i redovno se prati njihovo ponašanje, kao i zdravstveno stanje i kretanje.

Udomljavanje je besplatno i obavlja se svaki dan, sem nedeljom, u periodu od 10-14 časova, a za sve informacije, zainteresovani mogu pozvati kontakt telefon 064/811-68-78. Radno vreme je radnim danima od 7 do 22 sata, a u dane vikenda od 8-16.

Jedan od osnovnih ciljeva koji se radom ovog prihvatilišta postiže jeste kako zbrinjavanje i humano tretiranje pasa  i mačaka lutalica, tako i sprečavanje zaraza i ugrožavanja zdravlja Zrenjaninaca.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

tekst: zrenjanin.rs

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022