Zrenjaninsko prihvatilište za napuštene pse i mačke ocenjeno kao “zadovoljavajuće”

Zrenjanin – prihvatilište za pse i mačke

Podelite vest

U Privremeno prihvatilište za napuštene pse i mačke koje radi u sklopu JKP „Čistoća i zelenilo“ mesečno se dovodi više od stotinak pasa i svi psi su dobro zbrinuti

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelene Tanasković naložila je nedavno  vanrednu i sveobuhvatnu kontrolu svih prihvatilišta za pse na teritoriji Srbije. Inspekcijskim nadzorom u pojedinim prihvatilištima uočene su nepravilnosti i određene mere  kako bi se ti nedostaci otklonili.

Vanredni inspekcijski nadzor izvršen je i u Privremenom prihvatilištu za napuštene pse i mačke koje u našem gradu koje radi u sklopu JKP „Čistoća i zelenilo“ i tom prilikom konstatovano da su uslovi u kojima borave napuštene životinje zadovoljavajući.

Šef Zoohigijenske službe JKP “Čistoća i zelenilo” Zrenjanin, Zoran Glumac ukazao je da Prihvatilište posluje u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja i na neškodljiv i human način uklanja napuštene pse i mačke sa ulica.

prihvatiliste za pse 018

– Zakoni su takvi da se menjaju i uvode novine. Inspekcija je bila i sve pregledala, a mi se, koliko smo u mogućnosti, uklapamo u zakonsku normu. Trudimo se da budemo dobri domaćini, to je naše poslovanje, da psi budu dobro zbrinuti – rekao je Glumac napominjući da inspekcije nisu retkost.

Govoreći o radu, Zoran Glumac je rekao i da je kapacitet Prihvatilišta 200 pasa, a da se njihov broj menja. Mesečno se dovede oko stotinak, pa i više pasa. Konstanto je tu između 180 i 200 pasa.

Radnici koji su ovde angažovani vode računa o higijeni, odnosno čišćenju i pranju boksova i dvorišta, a sarađujemo i sa veterinarskom stanicom „Dimić“ koji nam dolaze po pozivu.

– Prilikom smeštaja pasa odvajamo manje od većih kako ne bi došlo do povređivanja. Dešava se da se dovode i povređeni, bolesni psi, pa gledamo da se uradi kompletna trijaža pasa. Svoje pse dovode i vlasnici kada više nisu u situaciji da se o njima brinu. I te pse prihvatamo, bolje nego da ih puste na ulicu. Svi psi koji su ovde smešteni prođu period posmatranja u trajanju od petnaest dana, nakon toga veterinar odlučuje da li će oni biti podvrgnuti sterilizaciji, kastraciji, udomljavanju ili CNR program – naveo je Glumac.

Inače, Grad Zrenjanin i Zoohigijenska služba, zajedno u cilju smanjenja populacije napuštenih i izgubljenih životinja, sprovode CNR program koji podrazumeva hvatanje napuštenih i izgubljenih životinja (pasa), sterilizaciju, vakcinaciju protiv besnila, tretman protiv endoparazita i ektoparazita, obeležavanje i vraćanje zdravih, neagresivnih i neujedljivih pasa na područje na kojem su uhvaćeni. Ovaj postupak predstavlja humani način zbrinjavanja životinja. Psi koji prođu ovaj program čuvaju teritoriju od novih pasa i tako se populacija stabilizuje, dok ne počne da se smanjuje usled starosti. Psi se ne vraćaju na lokacije dečjih vrtića, školskih dvorišta i bolnica. Oni su mikročipovani i redovno se prati njihovo ponašanje, kao i zdravstveno stanje i kretanje.

Udomljavanje je besplatno i obavlja se svaki dan, sem nedeljom, u periodu od 10-14 časova, a za sve informacije, zainteresovani mogu pozvati kontakt telefon 064/811-68-78. Radno vreme je radnim danima od 7 do 22 sata, a u dane vikenda od 8-16.

Jedan od osnovnih ciljeva koji se radom ovog prihvatilišta postiže jeste kako zbrinjavanje i humano tretiranje pasa  i mačaka lutalica, tako i sprečavanje zaraza i ugrožavanja zdravlja Zrenjaninaca.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

tekst: zrenjanin.rs

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px