Četiri zrenjaninska mlada horska pevača učesnici „Laboratorije horskog pokreta“

Zrenjanin – MŠ „Josif Marinković“

Podelite vest

Četiri zrenjaninska mlada horska pevača, učenici muzičke škole „Josif Marinković“ predstavljali su naš grad i školu u projektu „Od hora u pokretu do horskog teatra“ koji se održao prošle nedelje od 26. do 30. aprila u Novom Sadu.

Projekat je bio koncipiran kao „Laboratorija horskog pokreta“ u okviru koje su se kroz teorijski, praktičan i radionički rad istraživale mogućnosti koreografije i teatralizacije horskih programa.

Projekat je realizovan od strane Srpske horske asocijacije, u sklopu velikog projekta “Novi Sad –  Evropska prestonica kulture  2022” i pozicioniran je u programsku platformu “Budućnost Evrope” kojoj je ciljna grupa omladina i deca starijeg uzrasta.

muzicka skola josif marinkovic 1
Ustupljene fotografije - Zorica Kozlovački

“Ulaganje u decu nije trošak, to je investicija!” izjavila je predsednica Srpske horske asocijacije Tamara Adamov Petijević na otvaranju ovog izuzetnog horskog projekta.

Naši omladinci Lazar Adamov, Nikola Stojković, Aleksandar Žegarac i Veljko Kostić, učestvovali su kao članovi Omladinskog nacionalnog hora Srbije u koji se biraju talentovani i perspektivni mladi pevači iz cele zemlje. U horu je pevalo 30 pevača i sa njima je radio renomirani dirigent Stefan Luterman ( Nemačka) i koreograf Lars Šajbner (Nemačka). Posle četiri dana intenzivnog i inspirativnog rada hor je prezentovao izuzetno uspešnim nastupom tri kompozicije: The Tyger, Fatiše kolo i Immortal Bach. Talentovani tenori su članovi Omladinskog mešovitog hora muzičke škole „Josif Marinković“ i za ovaj projekat ih je pripremila dirigentkinja hora Zorica Kozlovački, koja je takođe sa koleginicom Senkom Milisavljević aktivno učestvovala u radionicama, predavanjima i prezentacijama namenjenim dirigentima i prenela nam svoje utiske.

Ustupljene fotografije – Zorica Kozlovački

Pre svega sam ponosna na mlade pevače i naše predstavnike u Nacionalnom omladinskom horu. Svakodnevno sam pratila njihove probe i bila svedok njihovog neverovatnog napretka i transformacije. Ovo je bilo jedno veliko, potpuno novo i dragoceno iskustvo i za pevače  i za mene. Još uvek sabiramo utiske, iz mnoštva kreativnih ideja i metoda koje su nam prezentovali vrhunski predavači: Karmina Šilec ( Slovenija) metoda – „Choregie“, Panda van Prozdej ( Holandija) metoda – „Voice and Physique”, Stefan Luterman i članovi ansambla „Choreos“ i njihova istoimena metoda. Domete horova u Srbiji na temu horskog teatra i saradnju dirigenata i reditelja izložili su nam prezentacijom svojih projekata Miloje Nikolić, Dragana Jovanović i Branislava Stefanović.

Prisustvovali smo probi dečije opere „Šumska Kraljica“ koju priprema hor „Bajićevi slavuji“ sa kojima radi dirigent Ana Kovačić i facinirano ispratili koncert/performans „ Damar“ hora AKUD UNS „Sonja Marinković“ uz uvodno izlaganje dirigenta Dunje Deurić i nadrealni koncert/performans „Dream(e)scapes“ nemačkog hora „Choreos“ koji pomera sve dosad poznate granice horskog pevanja i pokreta sa svojim dirigentom Stefanom Lutermanom.

Radujemo se sledećem velikom projektu “ Raspevani mostovi” koji će se održati u Novom Sadu od 19. do 23. jula u kojem će u mnoštvu horskih radionica/ateljea moći da učestvuju svi koji žele da pevaju od amatera do profesionalaca. Prijave su u toku a više informacija o ovom projektu možete pronaći na sajtu Srpske horske asocijacije www.cxa.rs

Svi sadržaji projekta odvijali su se u u prostoru izuzetne nove muzičke škole “Isidor Bajić” i Gradskoj koncertnoj dvorani.

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px