Zrenjaninska “Noć muzeja” počinje 14. maja 2022. [KOMPLETAN PROGRAM]

Zrenjanin – Noć muzeja

Podelite vest

Zrenjaninska "Noć muzeja" 2022.

„Manifestacija “Muzeji za 10” održava se u Zrenjaninu po osmi put dok se manifestacija “Noć muzeja” obeležava petnaseti put za redom.

Noć muzeja počinje 14. Maja od 17 do 24 časa i ove godine je pripremljen raznovrstan program a u pitanju su izložbe, radionice, koncerti a ulaz besplatan. I ove godine su nam se pridružili Kulturni centar, Savremena galerija, Gradska narodna biblioteka i ALUZ“, rekla je Sanja Vrzić pre početka konferencije na kojoj su se obratili predstavnici zrenjaninskih kulturnih institucija.

noc muzeja zrenjanin 002
Siniša Onjin, vd direktora zrenjaninskog muzeja

SAVREMENA GALERIJA ZRENJANIN

17–24h – Izložba „UMETNOST ZA SVE: SINTEZA U ZRENJANINU I OKOLINI” Izložba paralelnog izlaganja skulptura iz fonda Savremene galerije Zrenjanin i fotografija skulptura koje su postavlјene u krugu zrenjaninskih fabrika i javnih ustanova, čiji su autori značajni umetnici (Jovan Soldatović, Tomislav Kauzlarić, Milija Nešić, Nandor Glid…), mapira i objašnjava podsticaj Savremene galerije Zrenjanin, odnosno Umetničke kolonije Ečka, na stvaranje ovakvog oblika sinteze. Uvođenjem savremene umetnosti, odnosno skulptura u javne prostore, naročito prostore namenjene fabrikama i radnicima tokom šeste, sedme i osme decenije 20. veka sprovođen je jedan proces modernizacije radničkog društva, ali i samog grada Zrenjanina koji se paralelno odvijao sa modernizacijom same industrije.

18–20h – RADIONICA ZA DECU „MOJA SKULPTURA” Izrada skulptura od kinetičke gline. Radionicu vodi Jelica Milivojev

KULTURNI CENTAR ZRENJANINA

17–24h – IZLOŽBA „MIKRO” AUTORKE SONJE BOJANIĆ, Umetnica u svom radu istražuje i eksperimentiše u oblasti intermedijalne umetnosti, kolaža, asamblaža i novih likovnih i digitalnih medija, istražujući odnos nauke i vizuelnog stvaralaštva. Osnovu i motive u radovima sačinjavaju tragovi zapažanja mikroskopskim putem i provođenja takve (viđene) celine u elementima prostora, odnosno ambijenta. Postavka sadrži oko 20 slika i šest video radova.

17–19h – RADIONICA ZA DECU „MIKRO MIKROBI“, Deca uzrasta od pet pa na više godina će pod mikroskopom posmatrati različite fiksne (ćelije različitog biljnog i životinjskog porekla) i nativne preparate sa ćelijama plesni i kvasca, a zatim će na papir preneti ono što vide, odnosno interpretirati po sopstvenom doživljaju mikro svet koji upoznaju. Koristiće bojice, flomastere, glitere, šljokice, komade krpica, lepak i druge različite materijale. Rukovodioci radionice su struk. inž. teh. specijalista Vera Erski i prof. dr Milana Drašković.

NARODNO POZORIŠTE „TOŠA JOVANOVIĆ”

18–21h – Kamerna scena „Todor Manojlović” – MALA ŠKOLA LUTKARSKE ANIMACIJE, Deca će biti u prilici da izaberu lutku uz koju ide zadata priča. Glumci Lutkarske scene će raditi sa decom u grupama, pokazivati im kako se lutke drže, zovu i animiraju, a nakon toga će uvežbano izvesti animaciju pred tročlanom komisijom na Kamernoj sceni i time steći pravo na diplomu ANIMATOR POČETNIK sa svojim imenom.

Namera nam je da se te večeri deca upoznaju sa junacima sa scene, glumcima i lutkama i da otkriju osnove animacije, da se za nju zainteresuju i da savladaju osnovne pojmove lutkarstva kroz igru. Možda među njima otkrijemo buduće glumce – animatore. Cilј naše radionice je zabava – edukacija – animacija.

GRADSKA NARODNA BIBLIOTEKA „ŽARKO ZRENJANIN”

19–24h MINI-SAJAM U KLUBU KNJIGE, U knjižari Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin” tokom Noći muzeja održaće se Mini-sajam knjiga. Cene svih izdanja u tom periodu biće niže od 20 do 50%.

19h – USAMLJENOST MANJINE – PROMOCIJA ROMANA IVANA IVANJIJA, Na Dečjem odeljenju Biblioteke svoj novi roman „Usamljenost manjine” predstaviće književnik i prevodilac Ivan Ivanji. Na promociji govore Ivan Ivanji i Vladimir Arsenić.

Portal volimzrenjanin.com

ALUZ

17–24h – LIKOVNO-KNJIŽEVNI PROJEKAT I IZLOŽBA „STVARANјE 2“, Galerija Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina će u svom prostoru organizovati likovno-književni projekat i izložbu STVARANјE 2, dve autorke –  Dušanke Đorđević i Svetlane Todorović Gvozdenović.

17–24h – LIKOVNE RADIONICE I KONCERT – Pored izložbe, planirano je održavanje 3 likovne radionice za decu i mlade, u terminima od 17.00 do 24.00, kao i muzički program učenika MŠ „Josif Marinković”. Bavićemo se različitim likovnim tehnikama (olovka, tempera, kolaž) i temama (portret, figura, prostor). Posebno ističemo zanimlјivu radionicu „Moda i modni detalјi”, uz korišćenje zanatskih veština, kao što su: heklanje, vez, šivenje. Radionice će voditi afirmisani likovni i primenjeni umetnici, u saradnji sa Klubom učenika „Pikaso” (Zrenjaninska gimnazija), Likovnom sekcijom HPTŠ „Uroš Predić” i Omladinskim klubom „Kružok”.

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px