Zrenjaninska “Noć muzeja” počinje 14. maja 2022. [KOMPLETAN PROGRAM]

Zrenjanin – Noć muzeja

Podelite vest

Zrenjaninska "Noć muzeja" 2022.

„Manifestacija “Muzeji za 10” održava se u Zrenjaninu po osmi put dok se manifestacija “Noć muzeja” obeležava petnaseti put za redom.

Noć muzeja počinje 14. Maja od 17 do 24 časa i ove godine je pripremljen raznovrstan program a u pitanju su izložbe, radionice, koncerti a ulaz besplatan. I ove godine su nam se pridružili Kulturni centar, Savremena galerija, Gradska narodna biblioteka i ALUZ“, rekla je Sanja Vrzić pre početka konferencije na kojoj su se obratili predstavnici zrenjaninskih kulturnih institucija.

noc muzeja zrenjanin 002
Siniša Onjin, vd direktora zrenjaninskog muzeja

SAVREMENA GALERIJA ZRENJANIN

17–24h – Izložba „UMETNOST ZA SVE: SINTEZA U ZRENJANINU I OKOLINI” Izložba paralelnog izlaganja skulptura iz fonda Savremene galerije Zrenjanin i fotografija skulptura koje su postavljene u krugu zrenjaninskih fabrika i javnih ustanova, čiji su autori značajni umetnici (Jovan Soldatović, Tomislav Kauzlarić, Milija Nešić, Nandor Glid…), mapira i objašnjava podsticaj Savremene galerije Zrenjanin, odnosno Umetničke kolonije Ečka, na stvaranje ovakvog oblika sinteze. Uvođenjem savremene umetnosti, odnosno skulptura u javne prostore, naročito prostore namenjene fabrikama i radnicima tokom šeste, sedme i osme decenije 20. veka sprovođen je jedan proces modernizacije radničkog društva, ali i samog grada Zrenjanina koji se paralelno odvijao sa modernizacijom same industrije.

18–20h – RADIONICA ZA DECU „MOJA SKULPTURA” Izrada skulptura od kinetičke gline. Radionicu vodi Jelica Milivojev

KULTURNI CENTAR ZRENJANINA

17–24h – IZLOŽBA „MIKRO” AUTORKE SONJE BOJANIĆ, Umetnica u svom radu istražuje i eksperimentiše u oblasti intermedijalne umetnosti, kolaža, asamblaža i novih likovnih i digitalnih medija, istražujući odnos nauke i vizuelnog stvaralaštva. Osnovu i motive u radovima sačinjavaju tragovi zapažanja mikroskopskim putem i provođenja takve (viđene) celine u elementima prostora, odnosno ambijenta. Postavka sadrži oko 20 slika i šest video radova.

17–19h – RADIONICA ZA DECU „MIKRO MIKROBI“, Deca uzrasta od pet pa na više godina će pod mikroskopom posmatrati različite fiksne (ćelije različitog biljnog i životinjskog porekla) i nativne preparate sa ćelijama plesni i kvasca, a zatim će na papir preneti ono što vide, odnosno interpretirati po sopstvenom doživljaju mikro svet koji upoznaju. Koristiće bojice, flomastere, glitere, šljokice, komade krpica, lepak i druge različite materijale. Rukovodioci radionice su struk. inž. teh. specijalista Vera Erski i prof. dr Milana Drašković.

NARODNO POZORIŠTE „TOŠA JOVANOVIĆ”

18–21h – Kamerna scena „Todor Manojlović” – MALA ŠKOLA LUTKARSKE ANIMACIJE, Deca će biti u prilici da izaberu lutku uz koju ide zadata priča. Glumci Lutkarske scene će raditi sa decom u grupama, pokazivati im kako se lutke drže, zovu i animiraju, a nakon toga će uvežbano izvesti animaciju pred tročlanom komisijom na Kamernoj sceni i time steći pravo na diplomu ANIMATOR POČETNIK sa svojim imenom.

Namera nam je da se te večeri deca upoznaju sa junacima sa scene, glumcima i lutkama i da otkriju osnove animacije, da se za nju zainteresuju i da savladaju osnovne pojmove lutkarstva kroz igru. Možda među njima otkrijemo buduće glumce – animatore. Cilj naše radionice je zabava – edukacija – animacija.

GRADSKA NARODNA BIBLIOTEKA „ŽARKO ZRENJANIN”

19–24h MINI-SAJAM U KLUBU KNJIGE, U knjižari Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin” tokom Noći muzeja održaće se Mini-sajam knjiga. Cene svih izdanja u tom periodu biće niže od 20 do 50%.

19h – USAMLJENOST MANJINE – PROMOCIJA ROMANA IVANA IVANJIJA, Na Dečjem odeljenju Biblioteke svoj novi roman „Usamljenost manjine” predstaviće književnik i prevodilac Ivan Ivanji. Na promociji govore Ivan Ivanji i Vladimir Arsenić.

Portal volimzrenjanin.com

ALUZ

17–24h – LIKOVNO-KNJIŽEVNI PROJEKAT I IZLOŽBA „STVARANjE 2“, Galerija Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina će u svom prostoru organizovati likovno-književni projekat i izložbu STVARANjE 2, dve autorke –  Dušanke Đorđević i Svetlane Todorović Gvozdenović.

17–24h – LIKOVNE RADIONICE I KONCERT – Pored izložbe, planirano je održavanje 3 likovne radionice za decu i mlade, u terminima od 17.00 do 24.00, kao i muzički program učenika MŠ „Josif Marinković”. Bavićemo se različitim likovnim tehnikama (olovka, tempera, kolaž) i temama (portret, figura, prostor). Posebno ističemo zanimljivu radionicu „Moda i modni detalji”, uz korišćenje zanatskih veština, kao što su: heklanje, vez, šivenje. Radionice će voditi afirmisani likovni i primenjeni umetnici, u saradnji sa Klubom učenika „Pikaso” (Zrenjaninska gimnazija), Likovnom sekcijom HPTŠ „Uroš Predić” i Omladinskim klubom „Kružok”.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022