Noć veštica (Halloween – Helovin) obeležan u Zrenjaninu 30. oktobra

Zrenjanin - Noć Veštica

Noć veštica (engl. Halloween – Helovin) se obeležava u celom svetu 31. oktobra, noć uoči praznika Svih svetih prema zapadnohrišćanskoj tradiciji i predstavlja početak trodnevnog obeležavanja Allhallowtide, vreme u liturgijskoj godini posvećeno sećanju na mrtve, uključujući svece, mučenike i sve vernike.

noć veštica zrenjanin 2021 015
Noć veštica u Zrenjaninu

Zrenjaninska deca su ovaj praznik ipak obeležila danas, 30 oktobra a da sve bude šaljivo i veselo pobrinula se ekipa iz agencije Funky Business entertainment & event iz Srbije koja posluje širom sveta.

noć veštica zrenjanin 2021 013
Noć veštica u Zrenjaninu

Biljana Mumović Peruško, iz agencije Funky Business entertainment & event nam je rekla da su oni tim mladih i kreativnih ljudi, spremni da naprave program koji će u potpunosti zadovoljiti bilo čije potrebe.

Najčešće aktivnosti koje obeležavaju ovaj praznik su: kostimirane zabave, pravljenje lampe od tikve, gledanje horor filmova, čitanje strašnih priča.

Deca idu od vrata do vrata, traže slatkiše i uzvikuju „trick or treat“ („smicalica ili poslastica“, u slobodnom prevodu „dajte nam slatkiše ili ćemo inače biti primorani da uradimo nešto nevaljalo“).

Irski imigranti su verziju ove tradicije preneli u Severnu Ameriku u 19. veku.

noć veštica zrenjanin 2021 014
Noć veštica u Zrenjaninu
noć veštica zrenjanin 2021 010
Noć veštica u Zrenjaninu
noć veštica zrenjanin 2021 033
Noć veštica u Zrenjaninu

Noć veštica se proslavlja u SAD, Irskoj, Kanadi, Ujedinjenom Kraljevstvu, Švedskoj, Porto Riku, Japanu, Novom Zelandu i u nekim delovima Australije i sve više u gotovo svim Evropskim zemljama.

Danas su ovaj dan proslavila i deca Zrenjanina a mi se nadamo da će ovakve manifestacije prerasti u tradiciju.

Vaš portal volimzrenjanin.com

Ostavite komentar ovde...

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *