U zrenjaninskoj bolnici obeležena Svetska nedelja dojenja. Neophodna veća podrška dojiljama!

Zrenjanin - Svetska nedelja dojenja

Svetska nedelja dojenja svake godine se obeležava u više od 170 zemalja sveta kako bi se povećalo znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju.

Svetska alijansa za podršku dojenju (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) inicirala je ovu kampanju kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine pažnja je usmerena na različite teme od značaja za dojenje.

Zvanični datum Svetske nedelje dojenja na globalnom nivou je od 1. do 7. avgusta, ali se državama, organizacijama i institucijama predlaže da za obeležavanje i aktivnosti povodom Svetske nedelje dojenja izaberu najprikladnije datume u njihovim zemljama. U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće.

Na današnjoj konferenciji za novinare povodom Svetske nedelje dojenja u zrenjaninskoj bolnici, prisutnima se obratila dr Svjetlana Ždrale, šef Odseka neonatologije, i objasnila značaj obeležavanja Svetske nedelje dojenja:

„I ove godine Svetska organizacija za podršku dojenju organizuje aktivnosti vezane za promociju dojenja. Svake godine se daje akcenat na neku novu oblast, tako da podstičemo ukupno znanje o značaju dojenja. Istovremeno angažujemo nove grupe ljudi u društvu, tako da bi celo društvo obavestili o značaju dojenja i podigli svest o značaju dojenja na jedan viši nivo.

Ove godine Svetska zdravstvena organizacija želi da podstakne dojenje među zaposlenim roditeljima. To je nešto što kod nas dosta dobro funkcioniše, s obzirom da mi imamo dobru zakonsku regulativu, da majka ima plaćeno odsustvo 11 meseci posle porođaja, tako da je to malo olakšano našim majkama.

bolnica nedelja dojenja 002
Dr Svjetlana Ždrale

Cilj je da se zaposleni podstaknu da doje onoliko koliko je potrebno, preporučeno je do 2 godine, a kod nas se obično sprovodi oko godinu dana, ali to je opet individualno.

Što se tiče trendova oko vremena trajanja dojenja, oko korone je bio utisak da se smanjio period dojenja i neposredno pred pojavu pandemije, međutim smatram da smo radom u našoj sredini postigli jedan bitan porast vremena dojenja.

Ono što je bitno jeste da se razbije mit da je dojenje lako.

Nije lako, ali vredi, jer kada se svi angažujemo to je neka aktivnost koja donosi dugoročne kvalitetne rezultate, da nam deca budu dugoročna zdrava i da imaju emotivni i intelektualni razvoj na zadovoljavajućem nivou. “, rekla je dr Svjetlana Ždrale.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px