Polaganjem venaca u Zrenjaninu obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Zrenjanin - Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, 27. januar, danas se, odlukom Saveza jevrejskih opština Srbije, širom zemlje obeležava polaganjem cveća, prigodnim skupovima i sećanjima na događaje i Jevreje stradale tokom Drugog svetskog rata. Taj datum ustanovljen je od strane Generalne skupštine UN u znak sećanja na 27. januar 1945. godine, kada je Crvena armija oslobodila Aušvic-Birkenau, simbol masovnog stradanja ljudi, većinom Jevreja i najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

Kao i prethodnih godina, potomci Jevreja iz Velikog Bečkereka i Petrovgrada i predstavnici Grada Zrenjanina položili su vence na spomen-ploču na mestu nekadašnje sinanoge i na spomen-ploču na zgradi Poljoprivredne škole, gde se 1941. godine nalazio sabirni logor za Jevreje, deportovane u beogradske logore, kao i evociranjem uspomena na žrtve Holokausta iz našeg grada.

U ime Grada Zrenjanina venac su na spomen-ploču u Jevrejskoj ulici položili zamenik gradonačelnika Saša Santovac i v.d. načelnika Gradske uprave Miloš Korolija. Prisutnima su se obratio Saša Santovac koji je istakao da je naš grad primer višenacionalne sredine i da je naša dužnost i obaveza, ali pre svega, želja, da svake godine obeležavamo datume stradanja naših nekadašnjih sugrađana.

Jevreji iz našeg grada doživeli su pogrom na početku Drugog svetskog rata, kada je 18. avgusta 1941. godine, njih oko 1.300, šlepovima, Begejom, odvedeno je u beogradske logore na Sajmištu i u Jajincima, na put bez povratka, jer su ubrzo nakon toga pogubljeni. Danas jevrejska zajednica u Zrenjaninu okuplja tek oko 10 odsto nekadašnje populacije, pretežno potomaka nekadašnjih petrovgradskih Jevreja.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022