Zrenjanin je ponovo među pet gradova u Srbiji u kojima je ostvarena najveća ušteda električne energije

Zrenjanin – Ušteda električne energije

Prema podacima Ministarstva rudarstva i energetike Zrenjanin je ponovo među pet gradova u Srbiji u kojima je ostvarena najveća ušteda električne energije

Zrenjanin je ponovo među pet gradova u Srbiji u kojima je ostvarena najveća ušteda električne energije, kao što je to bio slučaj i krajem prošle godine.

Kako je saopšteno iz Ministarstva rudarstva i energetike, u januaru je 1,38 miliona ili 44 odsto domaćinstava u Srbiji ostvarilo popust za racionalnu potrošnju električne energije, a najveće uštede električne energije, osim u našem gradu, ostvarene su i u Beogradu, Nišu, Smederevu, Subotici, Novom Sadu, Kragujevcu i Sremskoj Mitrovici.

grb srbije 500 (1)

Ministarstvo je navelo da je najveći popust od 30 odsto, koji se odobrava za uštede od 30 i više odsto električne energije u odnosu na isti mesec prethodne godine, na januarskim računima ostvarilo 15 odsto domaćinstava.

Popust od 20 odsto, za uštedu električne energije između 20 i 30 odsto ostvarilo je devet odsto domaćinstava, dok je 20 odsto domaćinstava imalo manju potrošnju u rasponu od pet do 20 odsto u odnosu na isti mesec 2022. godine i ostvarilo je popust od 15 odsto.

Domaćinstva koja su ostvarila popust za racionalnu potrošnju smanjila su potrošnju električne energije u januaru 2023. za 11 odsto, odnosno za 160 GWh u odnosu na januar prethodne godine.

sijalican

Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenulo je Nacionalni Program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova tokom 2021. godine, koji sprovode jedinice lokalnih samouprava, a među kojima je i Grad Zrenjanin.

Cilj Programa mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova je unapređenje energetske efikasnosti u stambenom sektoru i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima na teritoriji Republike Srbije.

Model sufinansiranja mera energetske sanacije jeste da Ministarstvo i JLS obezbeđuju do maksimalno 50 odsto sredstava (MRE 25 odsto, JLS 25 odsto), dok građani učestvuju sa drugom polovinom.

Podsetimo, Grad Zrenjanin je 2021. godine raspisao prvi  javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije, a ticao se zamene spoljnih prozora i vrata, sa pratećim građevinskim radovima, kao i zamene kotlova na prirodni gas u kućama koje poseduju sistem centralnog grejanja. 
Na taj javni poziv prijavio se veliki broj građana, a uslove je ispunilo 97 njih zainteresovanih za zamenu kotlova i 188 za zamenu prozora i vrata. energetsku sanaciju opredelio.

Za tu namenu Grad Zrenjanin je zajedno sa sredstvima Ministarstva rudarstva i energetike opredelio  22,9 miliona dinara

Prošle godine za tu namenu Grad je izdvojio još više sredstava. Sredstva za sufinansiranje mera iznose blizu trideset miliona dinara, od kojih su 15 miliona dinara budžetska sredstva lokalne samouprave, a 14,5 miliona dinara iznosi subvencija Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, preko Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti.  

izvor i opširnije: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px