Uručeni ugovori iz oblasti poljoprivrede – 2 MILIONA DINARA za organsku proizvodnju i mala gazdinstva!

Zrenjanin - Uručeni ugovori iz oblasti poljoprivrede – 2 MILIONA DINARA za organsku proizvodnju i manja poljoprivredna gazdinstva!

Danas su u sali Gradskog veća, uručeni ugovori korisnicima koji su dobili sredstva na dva konkursa iz oblasti poljoprivrede koji je raspisao Grad Zrenjanin, za unapređenje organske proizvodnje i dodelu sredstava za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, u nabavku nove opreme, mašina i mehanizacije, u 2023. godini na teritoriji grada Zrenjanina. Ugovore je uručio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

„Ovo je godina kada je poljoprivrednicima potrebna svaka vrsta pomoći, što zbog kretanja cena na tržištu, što zbog povećanja cena repo materijala i nepovoljnih kredita. Smatramo da smo ovom merom napravili jedan mali skroman doprinos onima koji se bave organskom proizvodnjom ili proizvode u manjim privrednim gazdinstvim. Kada je u pitanju organska proizvodnja, pored Novog Sada mi smo jedini grad koji daje subvencije i podršku.

Ovo je treća godina za redom da imamo ovakav program. Zadovoljni smo kao grad što smo podržali organsku proizvodnju u našem gradu, koja je na otprilike 14 hektara, najviše u Lukinom selu i Tarašu, i oni mogu biti ogledni primeri kako i na koji način praviti organsku prozivodnju a samim tim i oživeti selo i povezati određene ljude za ovakvu proizvodnju.

Što se tiče nove konkursne linije u iznosu od 2 miliona dinara, to je podrška manjim poljoprivrednim gazdinstvima i naišli smo na dobar odziv, dobre povratne informacije, i smatram da je to nešto novo na čemu radimo sa unijom poslodavaca, a to je da proizvode sublimiramo i napravimo jednu prodavnicu gde će i pored prodaje sa kućnog praga i na pijaci moći da kroz jednu prodavnicu prodaju svoje proizvode.

Nisu to samo prehrambeni proizvodi, već i proizvodi kućne radinosti, u pitanju je i seoski turizam, gde imamo privredna gazdinstva koja imaju status u turizmu, i mislimo da će ovakva mera dodatno doprineti da oživimo selo, jer se upravo prve informacije i ideja za ovaj konkurs javljaju kroz aktivnost „Da nam sela budu bliža“, koji sprovodimo već drugu godinu. “, rekao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

„Mi smo gazdinstvo „od njive do trpeze“, i gotovo 15 godina plasiramo svoju proizvodnju kao malo poljoprivredno gazdinstvo. Mi smo se opredelili da svoju proizvodnju na svom imanju ponudimo gostima. Prvi put dobijamo ovakva sredstva za 15 godina poslovanja. Sredstva ćemo iskoristiti za preradu voća, da olakšam posao svojim rukama, jer je sad počela sezona višnje.

Mi smo mini farma mangulice, a pored toga imamo i domaće sokove, džemove i još sličnih proizvoda.

Imamo dosta planova za budućnost i idemo sitnim koracima ka tome. Za sada sam zadovoljna, jer smo mi ipak jedan kutak na kraju sveta, i u ovim teškim vremenima smo našli način da predstavimo sebe i svoje selo i da naši gosti budu zadovoljni.“, rekla je Radmila Toškov iz poljoprivrednog gazdinstva „Toškov“, vlasnica Salaša „Lujza“ u Belom Blatu.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px