Nastavak reformi u upravljanju lokalnim finansijama: Zrenjanin u projektu RELOF3, podržanom od Vlade Švajcarske

Zrenjanin – Relof 3

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura potpisao je danas, na svečanosti u “Madlenianum operi i teatru” u Zemunu, Memorandum o saradnji u okviru projekta RELOF3 (“Reforma lokalnih finansija”), čime naš grad nastavlja aktivnosti započete još 2016. godine i među odabranim je lokalnim samoupravama u Srbiji koje su uključene u treću fazu realizacije projekta.

Svečanim potpisivanjem sporazuma o saradnji između Projekta „Reforma lokalnih finansija u Srbiji III“ (RELOF3) i čelnika deset lokalnih samouprava, nastavljena je podrška Vlade Švajcarske u unapređivanju upravljanja lokalnim javnim finansijama, nadzora nad lokalnim javnim i drugim preduzećima u vlasništvu gradova i opština, kao i nadzora nad indirektnim budžetskim korisnicima.

U narednom periodu, uz Zrenjanin, Kragujevac, Novi Pazar, Pirot, Sremska Mitrovica, Užice, Babušnica, Mali Zvornik, Raška i Žabalj će, uz podršku projekta RELOF3, jačati kapacitete uprava, lokalnih javnih i drugih preduzeća u vlasništvu gradova i opština, kao i indirektnih budžetskih korisnika za primenu principa dobrog upravljanja. 

 
Šef razvojne saradnje Ambasade Švajcarske u Srbiji Rihard Koli podsetio je da Švajcarska podržava lokalne samouprave u Srbiji u unapređivanju upravljanja javnim finansijama i boljem nadzoru nad javnim preduzećima već sedam godina. 
“Naš cilj je da ova podrška doprinese efikasnosti i ekonomičnosti koje će obezbediti bolje usluge građanima. Namera je da se kroz RELOF3 pruži sistemska podrška, kako bi se unapredili kapaciteti uprava na lokalnom nivou“, rekao je Koli.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Darko Mitrović istakao je da je, uz podršku Švajcarske Vlade, u prehodnoj fazi projekta RELOF urađena velika promena u nadzoru na radom javnih preduzeća. 

“U skladu sa opredeljenjem Vlade Srbije u pogledu informacione transformacije, proces nadzora nad javnim preduzećima je digitalizovan. Uz podršku projekta RELOF3, informacioni sistem ćemo dalje unapređivati i dodavati nove funkcionalnosti, obezbedićemo obuke za njegovu upotrebu i nastaviti sa jačanjem kapaciteta po pitanju korporativnog upravljanja“, rekao je Mitrović. Cilj je, naglasio je on, da se primenom principa dobrog upravljanja obezbedi odgovorno ponašanje i poslovanje javnih preduzeća, čime bi svako preduzeće postiglo maksimalan nivo efektivnosti rada, odnosno da privreda i građani budu zadovoljni kvalitetom pruženih usluga.

Izvor i opširnije na: zrenjanin.rs

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022