U Zrenjaninu održan radni sastanak povodom 1. marta – Svetskog dana civilne zaštite

Zrenjanin – Svetski dan civilne zaštite

Povodom 1.marta – Međunarodnog dana civilne zaštite danas je u Baroknoj sali Skupštine Grada Zrenjanina održan radni sastanak , koji ima za cilj afirmaciju civilne zaštite i njenog značaja za pripremu svih segmenata društva za reagovanje u vanrednim situacijama i da se ukaže na značaj i ulogu službi civilne zaštite u slučaju svih tipova nesreća i katastrofa i suočavanju sa njima, kao i da im se oda priznanje za sve napore, žrtve i podvige.

Povodom Dana civilne zaštite, zamenik gradonačelnika Saša Santovac je rekao: „Međunarodni dan civilne zaštite, prvi mart obeležava se danas tardicionalno u našem gradu.

Grad Zrenjanin je spreman za reagovanje u vanrednim situacijama i ukupno imamo tri odeljenja koja broje 90 ljudi ali i svi one koji pripadaju sistemima civilne zaštite.

Činjenica je da je grad Zrenjanin i u prethodnom vremenskom periodu zahvaljujući prekograničnoj saradnji putem projekata opremao svoju jedinicu civilne zaštite počev od nabavke specijalizovane mehanizacije koja služi za reagovanje poput „skip“ mašina do prevoznih sredstava ali moram napomenuti da je nabavljena i cisterna za snabdevanje građana sa vodom i to, između ostalog, jasno pokazuje da Grad Zrenjanin ulaže u svoju civilnu zaštiu“

dan civilne zastite 010
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac
dan civilne zastite 019
Goran Marjanović, načelnik Odeljenja za VS Srednjeg Banta

Nakon zamenika novinarima se obratio i Goran Marjanović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Srednjeg Banata:

„Što se tiče Srednjobanatskog upravnog okruga u saradnji sa nacionalnim trening centrom odeljenje za vanredne situacije u Zrenjaninu izvršilo je trening prvog i drugog voda specijalizovanih jedinica civilne zaštite – zaštite od požara i izvršili smo osnovnu obuku specijalizovanih jedinica civilne zaštite što se tiče zbrinjavanja i prve pomoći i izvršili smo trening specijalizovanih jedinica civilne zaštite za prvu pomoć i zbrinjavanje pripadnika koji su izvršili osnovnu obuku“

Civilna zaštita predstavlja organizovani odgovor države na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu u slučaju vanrednih situacija, koje prevazilaze mogućnosti redovnog delovanja nadležnih organa.

Takođe, Sektor za vanredne situacije Ministrarstva unutrašnjih poslova intenzivno radi na jačanju civilne zaštite, a do sada je formirano 111 specijalizovanih jedinica. Osnovnu obuku prošlo je oko 2.800 pripadnika koji su raspoređeni u specijalizovane jedinica civilne zaštite za  gašenje požara, spasavanje na vodi i pod vodom, pružanje prve pomoći, radiološko-hemijsko-biološku zaštitu, spasavanje iz ruševina, zbrinjavanje i slično.

Za specijalizovane jedinice civilne zaštite koje su prošle osnovnu obuku, svake godine se održavaju treninzi gde se uvežbavaju i obnavljaju stečena znanja.

Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu koja promoviše rad službi civilne zaštite širom sveta i ukazuje na značaj njihove saradnje i potrebe solidarnosti u zajedničkoj borbi, na Generalnoj skupštini 1990. godine ustanovila je 1. mart kao Svetski dan civilne zaštite. Tog dana, 1972. godine usvojen je statut ove organizacije kao okvir njenog delovanja.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px