Zrenjanin prvi put bio domaćin Festivala rumunskog folklora dece Vojvodine

Zrenjanin – Festival folklora

Podelite vest

Zrenjanin prvi put bio domaćin Festivala rumunskog folklora dece Vojvodine – 250 učesnika iz naše zemlje i gostiju iz Rumunije

Grad Zrenjanin i Kulturni centar grada ugostili su juče učesnike 9. Festivala rumunskog folklora dece Vojvodine, koji je po prvi put održan u našem gradu. Festival je okupio 250 učesnika iz svih sredina u Vojvodini u kojima rumunska nacionalna manjina neguje svoju kulturu i običaje, a pridružili su im se i gosti iz Rumunije, iz nekoliko naselja u županiji Timiš. Učestvovali su vokalno-instrumentalni solisti, folklorni ansambli, pevačke grupe i horovi, a naše sugrađane na festivalu su predstavljala deca iz Osnovne škole “Dr Aleksandar Sabovljev” Ečka, kao i Kulturno-umetničkog društva “Lala”, takođe iz Ečke. Soliste je pratio Narodni orkestar Rumuna iz Vojvodine.

Otvaranju festivala prisustvovali su i diplomatski predstavnici Rumunije u Srbiji – generalni konzul u Vršcu George Dinu i savetnik u ambasadi u Beogradu George-Adrian Abrudan. Ističući značaj ovog festivala za rumunsku nacionalnu zajednicu, predsednik festivala Roman Bugar rekao je da festivale folklora Rumuna iz Vojvodine i folklora dece, Rumuni, iz godine u godinu, posvećuju muzičkoj kreaciji i rumunskom folkloru, bez kojih bi identitet tog naroda izgubio najznačajniju nacionalnu specifičnost.

– Istovremeno, naš festival je naše blago, koje poklanjamo multikulturalnom prostoru u kojem živimo zajedno sa drugim nacionalnim manjinama. Ovaj dečji festival, koji je stigao do devetog izdanja, smatramo velikim uspehom i želim da pohvalim učesnike i nastavni kadar koji je modelovao talenat i njihovu posvećenost, a posebno bih pohvalio roditelje, koji su decu ohrabrili, kako bi se danas našli na ovoj sceni. Ta deca su budući muzičari i kulturni sledbenici, koji će u nekim narednim godinama biti glavni akteri i nosioci kompletne rumunske kulture u Vojvodini i zbog toga je festival za nas veoma bitan – kazao je Bugar.

Izvor i opširnije: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022