Zrenjanin prestonica kulture Srbije 2025. ministarka kulture Maja Gojković i gradonačelnik Salapura potpisali ugovor

Zrenjanin - Zrenjanin prestonica kulture Srbije 2025.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković i gradonačelnik Simo Salapura potpisali su danas, u Baroknoj sali Gradske kuće, Ugovor za projekat Prestonica kulture Srbije 2025. godine.

Gradonačelnik je rekao da je danas veliki dan za naš grad,  za kulturu u Zrenjaninu i generalno za kulturnu scenu, ne samo u našem regionu već i na teritoriji cele Srbije.

– Titula koju ćemo ponosno nositi 2025. godine jeste stvar prestiža, ali svi moramo da znamo da je kulturna scena u Srbiji veoma razvijena, da postoje mnoge sredine koje imaju dobro razvijen kulturni prostor, a naš zadatak i naša ideja jeste bila da se takmičimo i izmerimo sa drugima i to nije bilo lako, ali taj proces koji je radio naš projektni tim, uz podršku lokalne samouprave, svakako je doneo novu vrednost kada je u pitanju kulturni prostor na teritoriji grada Zrenjanina – rekao je gradonačelnik.

Ovom titulom, ocenio je, pokazali smo da je Zrenjanin uspešan u više oblasti i podsetio na titulu Evropski grad sporta 2021. godine, ali i pozicioniranje našeg grada na listi Financial Times-a, kao grada povoljnog za investiranje.

– Najpre želim da se zahvalim projektnom timu i kulturnim poslenicima koji su dali svoj doprinos da ponesemo ovu titulu i da poželim svima nama da ove godine budemo vredni, jer, brzo će 21. mart 2025. godine, kada i naša titula stupa na snagu. Takođe, želim posebno da se zahvalim potpredsednici Vlade Republike Srbije i ministarki kulture Maji Gojković na doprinosu, ne samo za ovu titulu i svakako da nam je veoma važno da Grad ima dobre odnose sa Ministarstvom kulture, a na kraju, takvi odnosi su i rezultirali ovakvom titulom. Nama preostaje zadatak da iskoristimo ovu godinu, a posebno narednu kada nosimo laskavu titulu Nacionalne prestonice kulture, da kulturu zaborava koja je prisutna u našem narodu pretvorimo u negovanje kulture sećanja, jer Zrenjanin ima čime da se ponosi, posebno kada su u pitanju kultura i kulturni prostor na teritoriji našeg grada. 

Zato upućujem apel svima vama i svima nama, da iz te bogate kulturne istorije grada Zrenjanina crpimo snagu, da se još bolje predstavimo i da na još jednu lestvicu više podignemo kulturu u našem gradu. Čestitam još jednom svima i hvala vam na doprinosu koji ste dali da zrenjaninska kultura dobije jedan novi oblik – rekao je gradonačelnik.

Ministarka Gojković je, nakon potpisivanja, najpre čestitala gradonačelniku dobijanje prestižne titule, a zatim i svim građanima i građankama na privilegiji što će Zrenjanin 2025. godine „predvoditi“ reprezentaciju Srbije u oblasti kulture.

Navela je da je konkurencija bila „žestoka“ i da je na svima nama da opravdamo veliko priznanje i poverenje koje je dala komisija i u takvoj konkurenciji izabrala Zrenjanin da predstavlja kulturu 2025. godine.

– Osam gradova i opština je bilo u toj konkurenciji i Zrenjanin je sa pravom dobio titulu od radnog tima što sam ja sa zadovoljstvom potvrdila.

Kako mi svi volimo da budemo prvi u nečemu, nećemo reći da je Zrenjanin treća prestonica kulture u Srbiji, posle Čačka i Užica, onda ćemo reći da je to prvi grad Prestonica Srbije koji se nalazi na teritoriji AP Vojvodine. Zaista, Zrenjanin je pobedio kvalitetom, iza njega bio je Leskovac. Program grada Zrenjanina sa kojim je izašao pred komisiju bio je posebno inovativan, a i sam naziv „Meandri grada – tokovi kulture“ prožima tradiciju ovog grada, multikulturalnost, istoriju grada sa nečim modernim želeći da spoje kulturu sa svim građanima Zrenjanina i da napravi mostove ka modernim sadržajima – rekla je Gojković.

Tekst i opširnije: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. Nemogu da zamislim Zrenjanin gradom kulture u Srbiji em grad je prljav te nema pijacu vodu te Begej smrdi u centru
    Zrenjanina se urusavaju zgrade u srcu centra postanska ulica i srpska pravoslavna crkva ta ulica je katastrofalna ne znam sta cete predstaviti kulturom vazduh prljavstinu ajte pisite

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px