Zrenjanin Prestonica kulture Srbije 2025. godine – održan prvi radni sastanak operativnog tima

Zrenjanin - Radni sastanak operativnog tima

Sredinom prošle nedelje potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura potpisali su ugovor za projekat Prestonica kulture Srbije 2025. godine, a već danas održan je i prvi radni sastanak operativnog tima koji će sprovoditi pripreme za realizaciju programa predviđenih u sklopu tog projekta.

Gradonačelnik Salapura podsetio je još jednom da je titula prestonice kulture za 2025. godinu veoma značajna za naš grad i to ne samo kada je reč o kulturi i bogatom programu koji će tokom tog perioda biti predstavljen, već i zbog značajnih infrastrukturnih projekata koji će biti realizovani.

Naveo je da Zrenjanin zaslužuje da ponese titulu Prestonica kulture Srbije kako zbog bogate i kvalitetne kulturne ponude, tako i zbog brojnih kulturnih stvaralaca u različitim oblastima.

Koordinator projekta Darko Polić iznoseći detalje današnjeg sastanka rekao je da je time, u smislu sprovođenja priprema praktično počela realizacija projekta Nacionalna prestonica kulture 2025. godine, a završava se svečanim otvaranjem 21. marta 2025. nakon čega će uslediti i realizacija više od stotinu programa.

– Naš današnji zadatak jeste da ustrojimo način rada, definišemo pozicije svih koji su učestvovali u ovom procesu, naravno, uz podršku ljudi koji imaju i više iskustva u sličnim projektima, nacionalnim i evropskoj prestonici kulture. Svi oni će biti jedan tim grada Zrenjanina koji će sa tih, danas definisanih pozicija, realizovati te pripreme – rekao je Darko Polić.

Kako je naveo, u aplikacionoj knjizi koja je nagrađena titulom navedeno je na desetine projekata koje sada treba „programirati“, odnosno, da se od ideje od par rečenica i okvirnog budžeta koji se u toj knjizi nalazi napravi „pravi projekat“.

– To nije ni malo lako, pre svega zato što su standardi programa i projekata u oblasti kulture znatno viši u odnosu na ono na što smo navikli, oni su u Beogradu, jer je to prestonica, sa najviše institucija kulture, veoma visoki, u Novom Sadu kao Evropskoj prestonici kulture ti standardi su se znatno popeli na lestvici. Grad Čačak, kao prva srpska prestonica takođe je pratio taj trend, grad Užice će to nastaviti, a od Zrenjanina se očekuje još i više, tako da, možda grubo zvuči, nema više starog, počinjemo sa novim ciklusima. To će možda biti i nekomforno, to će biti osvajanje novih teritorija jer nismo se s time na taj način susretali.

Ono što je lepo reći jeste da će od stotinak tih ideja i projekata, kao i onih koji će dodatno biti uvršteni raspisom konkursa za 2025. godinu i pozivom udruženjima koji se bave kulturom da se pridruže, do desetak projekata biti oni koji će biti najveći, najzahtevniji i nacionalno najvidljiviji, ali i najprivlačniji u smislu ne samo kulture već i turistički, zabavni, za najširu publiku kako bi se kultura približila što širem sloju ljudi, ne samo kao konzumenata nego i učesnika – rekao je Polić ukazujući da su sve to izazovi, ali da će svi koji učestvuju u pripremi doprineti da Zrenjanin ponudi najbolje.

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px